Raskrinkavanje.ba

Vesti Balkan → VEGETA JE OTROV: Pogledajte čime UBIJATE SVOJU PORODICU!

25.12.2017
Tekst članka

Jedan od najprepoznatljivijih brendova Hrvatske je svakko Vegeta. No, čini se kako je Vegeta koja se danas nudi na policama supermarketa daleko od čiste mješavine sušenog povrća.U njoj se nalazi velika količina soli, i to više od 50 posto.

Tu su još i pojačivači okusa, odnosno aditivi koji se dodaju hrani kako bi imala što duži rok trajanja, bila ukusnija i izgleda dobro.
Najzastupljeniji aditiv u Vegeti jest vrlo štetni mononatrijev glutaminat MSG – pojačivač ukusa i zamjena za so – kojega se u Vegeti može naći čak oko 15% posto. MSG je aditiv E 621, označen crvenom bojom.

Njegove nuspojave kreću se od migrena preko pogoršanih simptoma astme, pa sve do mučnine, vrtoglavice, lupanje srca, tjeskobe, bolova u prsima, hiperaktivnosti, nadutosti, žeđi, hladnog znoja, crvenilo lica, alergijske reakcije.Također, može dovesti do odumiranja nervnih ćelija što se povezuje sa nastankom Allzheimerove, Parkinsonove, Huntingtonove bolesti.

 

 

U Vegeti danas nalazi sol, malo sušenog korjena te mrvica začina i sve u svemu moglo bi se konstatovati da kupujete nezdravu, pa čak i otrovnu namirnicuStoga bi najbolje bilo da sami u svom domu pravite mješavinu začina koje će biti korisna za vaše zdravlje i vaš ukus.Novi.ba

Članak indeksiran 31.01.2018. Zadnji put osvježen 31.01.2018.