Raskrinkavanje.ba

Informer → (VIDEO) ISIS SE NAORUŽAVA U BIH! Minobacači za džihadiste proizvedeni u travničkoj fabrici koju kontorlišu NATO i SAD!

20.07.2018
Tekst članka

Samo nekoliko dana posle šokantnog otkrića predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da u Sarajevu postoji najmanje sedam baza terorističke organizacije ISIS, britanski Independent je objavio vest da ekstremisti Islamske države i Al Kaide koriste oružje proizvedeno u bosanskoj fabrici BNT-TMiH, što nedvosmisleno ukazuje na saradnju islamista iz BiH sa ISIS

Oružje proizvedeno u travničkoj fabrici koje je prodato Saudijskoj Arabiji, završilo je u rukama ekstremista Islamske države i Al Kaide koji su se borili protiv sirijskog predsednika Bašara al-Asada, piše britanski Independent.

Novinar Independenta Robert Fisk piše da je u podrumu bombardovanog skladišta oružja Al Kaide u istočnom Alepu prošle godine pronašao oružane listove iz fabrike minobacača u Bosni - sa potpisom nekadašnjeg direktora kontrole naoružanja u fabrici BNT-TMiH u Novom Travniku Ifeta Krnjića.

(VIDEO) AMERI NAORUŽAVAJU ŠIPTARE! Vojni pritisak na Srbiju sve veći, ucena glasi: RAT SA ALBANCIMA ILI ULAZAK U NATO!

Dokumenti su stigli sa pošiljkom od 500 minobacača kalibra 120 mm u januaru 2016. godine. Fisk je sada pronašao Krnjića u Novom Travniku koji kaže da je kompanija poslala oružje Saudijskoj Arabiji.

Travnička fabrika naoružava ISISPublic

Travnička fabrika naoružava ISIS

DIREKTOR POTVRDIO: TAČNO JE, PRODALI SMO ORUŽJE

- To je moj potpis! Da, to sam ja! To je garancija za minobacače 120 mm - to je NATO standard. To je bio deo isporuke 500 minobacača. Sećam se dobro saudijske isporuke. Oni (Saudijci) došli su u našu fabriku u inspekciju naoružanja početkom 2016. godine - rekao je Krnjić.

On tvrdi da su sve takve prodaje striktno u skladu sa pravnim sertifikatima krajnjeg korisnika koje je njegova fabrika dobila od svih kupaca navodeći da će oružje koristiti jedino oružane snage država koje ga poruče.

FABRIKU KONTROLIŠU SAD I NATO

- Kad su Saudijci došli u našu fabriku u inspekciju početkom 2016. bio je i saudijski ministar i zvaničnici koji su došli u inspekciju oružja pre nego što su ga dobili. Sva naša proizvodnja posle rata (u Bosni) je pod kontrolom Amerikanaca i NATO koji stalno dolaze ovde ... i oni znaju kuda iz fabrike odlazi svaki komad našeg oružja - rekao je Krnjić.

 

500 minobacača iz BIH završilo u rukama ekstremistaAP/Photo

500 minobacača iz BIH završilo u rukama ekstremista

Isporuka 500 minobacača je velika, navodi Independent dodajući da većina evropskih vojski nema toliko u svojim skladištima kao i da je nešto od tog oružja izgleda završilo u rukama neprijatelja sirijskog predsednika Bašara al Asada - islamista Nusra Fronta/Al Kaide na severu Sirije u roku od šest meseci od otpremanja iz fabrike u Bosni.

Sirijska ambasada u Londonu odgovorila je za "Independent" da Saudijska Arabija ne daje "praktičnu ili neku drugu podršku bilo kakvoj terorističkoj organizaciji (uključujući grupe Nusra ili Islamska država) u Siriji ili nekoj drugoj zemlji".

DRAMATIČNO! DODIK NEĆE DA ĆUTI: U Sarajevu ima sedam baza TERORISTIČKE ORGANIZACIJE ISIS!

Ambasada takođe navode "Independenta" opisuje kao "nejasne i neosnovane" i dodaje da je Saudijska Arabija "vodeći glas u međunarodnoj zajednici za podršku diplomatskom rešenju sukoba u Siriji, dok u isto vreme sarađuje sa susedima i saveznicima u borbi protiv porasta snage ekstremizma".

 

200 državljana BIH se bori na strani ekstremistaAP

200 državljana BIH se bori na strani ekstremista

Fisk piše da je po ulasku u Alep pronašao brojna dokumenata, među kojima su uputstva na engleskom jeziku za korišćenje mitraljeza i minobacača.

Među tim dokumentima, britanski novinar kaže da je pronašao i uputstva za upotrebu oružja iz BiH, ali i prazne kutije protivraketnog naoružanja američkog proizvođača "Hadžis Erkraft Kompani".

Pogledajte video, više od 200 državljana BiH ratovalo je ili ratuje u redovima Islamske države, a 30 ih je poginulo u borbama:

 

 

 

Članak indeksiran 30.07.2018. Zadnji put osvježen 30.07.2018.

Ocijenjeno u analizi