Raskrinkavanje.ba

Dnevni Žurnal → Vojni analitičar imenovao oružje koje može da izazove zemljotres kao u Turskoj

06.02.2023
Tekst članka

Ovakve zemljotrese i prirodne katastrofe, kao u Turskoj i Siriji, može izazvati geofizičko oružje, ali je nemoguće dokazati njihovu upotrebu.

O tome govori Vladimir Prohvatilov, viši istraživač Akademije vojnih nauka i vojni analitičar.

„Teoretski, moguće je izazvati podrhtavanje zemljine kore uz pomoć elektromagnetnih efekata. Nemoguće je tvrditi da je geofizičko oružje sada korišćeno u Turskoj i Siriji. Sve će ovo biti samo nagađanje, za koje nema dokaza“.

„Ne znam ni na koji način da se dokaže da li je zemljotres bio prirodni ili je izazvan delovanjem neke vojne sile. Alarmantno je da se ovi zemljotresi dešavaju na onim što se obično naziva žarištima, gde se dešavaju određeni etnički ili vojni sukobi“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Turska aktivno učestvuje u događajima u Siriji, gde rat započet spolja, ne prestaje, a deluje i u Evropi po pitanju rata u Ukrajini“, kaže Vladimir Prohvatilov.

Vojni analitičar je primetio da se takvo oružje aktivno razvijalo tokom Hladnog rata.

„Među takvim projektima je američki projekat HAARP (High Frekuenci Active Auroral Research Program – program za proučavanje jonosferskog rasejanja visokofrekventnih radio talasa. Ovo je moćan emiter koji se nalazi u polarnim geografskim širinama. Sposoban je da šalje snopove jona velike snage u jonosferu“.

„Oni se reflektuju od gustih slojeva stratosfere i padaju u datu oblast zemlje. Kako pišu brojni istraživači, oni mogu izazvati ozbiljno pregrevanje. Takođe možete naići na izjavu u štampi da su sve ozbiljne kataklizme u Rusiji, Kini, Indiji, Evropi, Pakistanu počele neposredno nakon pokretanja projekta HAARP, ali se pouzdanost toga ne može proveriti“, dodao je ekspert.

Prema njegovim rečima, u SSSR-u su vršene i studije geofizičkog naoružanja.

„Amerikanci su ubeđeni da su nezamislivu snagu uragana Katrina izazvali Kina ili Rusija. U sovjetsko vreme inicirali smo odgovor na program HAARP – radio kompleks SURA, koji se nalazio u blizini Nižnjeg Novgoroda. Dugo je zatvoren. Ruska strana je, naprotiv, tvrdila da je uragan Katrina anormalno pojačan upravo nakon što su pokušali da ga smire uz pomoć HAARP emitera, ali je dobio suprotan efekat.

Tursku je juče pogodio zemljotres. Razaranja su se desila i u Siriji. Usled zemljotresa došlo je do eksplozija na gasovodu. Broj mrtvih u Siriji dostigao je 237. Brojevi stradalih u obe zemlje rastu iz minuta u minut, i odavno su prešli 1.000, dok se broj povređenih meri sa više hiljada.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs

Članak indeksiran 10.02.2023. Zadnji put osvježen 10.02.2023.

Ocijenjeno u analizi