ZASTRAŠUJUĆE RAZMJERE EPIDEMIJE U KINI: Pogledajte kako izgleda pijaca odakle je krenula zaraza (FOTO, VIDEO)

Izvor/medij: Slobodna Bosna
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Ne, ovo nije pijaca sa koje je krenuo koronavirus

Izvor epidemije smrtonosnog koronavirusa po svemu sudeći je pijaca u gradu Wuhanu. Ono što je osobito šokiralo svijet su fotografije na kineskoj društvenoj mreži Weibo koje pokazuju kako velik broj ljudi leži na bolničkim hodnicima i to prekriveni plahtom, kao da su preminuli.

Koronavirus kao da je “ubacio u petu brzinu” jer se rapidno širi Kinom kao i drugim dijelovima svijeta. Za dvije sedmice će stotine hiljada ljudi, koji će proći kroz Kinu i nastaviti u druge države svijeta, biti zaraženo koronavirusom, predviđa Johathan Read, britanski stručnjak za dinamiku prenosa zaraznih bolesti. 

U novom naučnom radu ovaj stručnjak je predvidio kako će se u roku od 14 dana, odnosno do 4. februara 2020. godine, broj zaraženih u epicentru virusa, gradu Wuhanu, biti veći od 190.000. 

Nakon što je razvijen test za novi koronavirus, dokazano je da su sve osobe koje su prve zaražene u Wuhanu posjećivale pijacu, radile na njoj ili su na njima radili članovi njihovih porodica.

Pijaca je u međuvremenu zatvorena.

 

Iako se zove Pijaca morskih plodova Huanan, na ovoj se pijaci prodaje mnogo više od morskih plodova. Na takvim se tržnicama, uz mrtvu i živu perad i stoku, mogu naći i razne žive divlje životinje: ptice, zečevi, štakori, lisice, šišmiši, zmije i drugi reptili, magarci, deve, čak i majmuni. 

Ne treba posebno isticati da je držanje svih ovih životinja na malenom prostoru, njihov stalni kontakt s trgovcima i sa samim kupcima, a često i njihovo klanje na licu mjesta, idealno za širenje virusa koji neke od njih eventualno nose.

U nekim dijelovima Kine, uprkos službenim zabranama, neke životinje poput riba, škampa, zmija, pa čak i mladunaca miševa, magaraca i majmuna znaju se komadati ili čak jesti dok su još žive jer se sirovo meso živih životinja u tradicionalnoj kineskoj medicini smatra osobito zdravim. 

Štaviše, kako piše Business Insider, ove se tržnice i zovu mokrima zbog krvi, budući da mesari često kolju životinje pred samim kupcima.

To znači da se i mrtvim životinjama dere koža pred kupcima i, kao posljedica, prskanjem se šire svakakve stvari – objašnjava specijalistica za zarazne bolesti Emily Langdon sa Univerziteta u Chicagu za Business Insider.

 

U takvim okolnostima virusi imaju priliku razviti mutacije koje im omogućuju prelaženje barijere vrsta te prelazak sa životinja na ljude. Primjerice, SARS, epidemija koja je izbila 2002., također u Kini, i ubila 774 ljudi, izazvana je koronavirusom koji je na ljude najvjerojatnije prešao s cibetke koja se prodavala upravo na takvim tržnicama.

alt

alt

alt

 

Članak indeksiran 31. 01. 2020 Zadnji put osvježen prije 3 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me