Raskrinkavanje.ba

Republika.rs → ZBOG OVOGA DRHTE ALBANCI: Putinova tajna poseta Kosovu!

11.01.2018
Tekst članka

Vladimir Putin posetio je 2001. godine ruske trupe na aerodromu u Prištini i tada pred elitnim vojnicima svoje armije obećao da će Rusija uvek podržavati teritorijalni suverenitet Srbije i nikad neće priznati Kosovo kao nezavisnu državu, otkriva Srpski telegraf.

Ovi detalji posete ruskog predsednika, koji je godinu dana pre toga izabran na tu funkciju, nikada nisu objavljeni u javnosti, a za to, po svemu sudeći, najveću zaslugu ima petooktobarska vlast DOS, koja je bila pod ogromnim američkim uticajem. 

printscreen

ISTI DATUM

Putin je posetio ruske trupe u Prištini 17. juna 2001. godine. Rusi su te položaje na aerodromu "Slatina" zauzeli munjevitom akcijom, neposredno posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma i tako preduhitrili NATO snage, koje su potom u velikom broju preplavile teritoriju Kosova.

www.profimedia.rs

Zašto Koštunica nije došao na aerodrom?

Kakav je bio odnos dosovske vlasti prema Rusiji, pokazuje i činjenica da te 2001. godine visoku delegaciju iz Moskve s predsednikom Putinom na čelu na beogradskom aerodromu nije dočekao predsednik SRJ Vojislav Koštunica. Umesto njega, to su učinili savezni premijer Zoran Žižić i šef diplomatije Goran Svilanović.

- Ruski predsednik se svojim postrojenim padobrancima tada obratio vrlo čvrstim tonom. U nekoliko navrata tokom govora istakao je da Kosovo pripada Srbiji i da će, ako zatreba, Rusija pojačati svoje prisustvo u regionu - otkriva sagovornik našeg lista koji je u to vreme bio pripadnik službi koje su logistički snabdevale ruski vojni kontingent, pa se tog dana zatekao na prištinskom aerodromu.

Ipak, događaji su se narednih godina odvijali tako da su se ruski vojnici, na isti datum kada ih je Putin posetio, 17. juna, samo dve godine kasnije (2003), povukli sa Kosova. I za to je, kažu naši upućeni sagovornici koji su u to vreme bili bliski vlasti DOS, najkrivlja tadašnja politika zvaničnog Beograda, naročito nakon atentata na premijera Zorana Đinđića, dva meseca pre toga.

Albanska vlast na Kosovu, međutim, duboko je svesna obećanja koje je Vladimir Putin izrekao 2001. godine u Prištini. S obzirom na to da je tokom godina koje je proveo na čelu Kremlja pokazao da iza svojih stavova i te kako stoji, a to je dokazao i konkretnom podrškom Srbiji u borbi protiv nezavisnosti Kosova, može se reći da za njihov strah ima mnogo osnova.

DA JE BILO PAMETI...

Sagovornici Srpskog telegrafa saglasni su da je pre svega pogrešna politika srpskih vlasti u to doba dovela do odluke Moskve da povuče ruske trupe, ali i da Albanci imaju mnogo razloga za zabrinutost jer Putin nikada ništa ne govori uprazno, pa tako treba shvatiti i ono što je izrekao usred Prištine 2001.

- Rusija je tada vratila vojnike sa Kosova zbog nedostatka političke aktivnosti iz Beograda, pa šta je drugo mogla da uradi? Da je tada kod nas bilo više pameti i manje podložnosti Vašingtonu, uslovi Rezolucije 1244 bili bi ispunjeni u mnogo većoj meri i moguće je da bi status Kosova bio drugačije određen. U najmanju ruku, Kosovo bi bilo pod protektoratom međunarodne zajednice, a ne dela te zajednice - analizira za naš list karijerni diplomata Zoran Milivojević.

Tanjug

Nema ni razgovora o promeni granica

Putin je 2001. godine u Prištini predložio čak i potpisivanje sporazuma koji bi garantovao suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

- Potreba je da se pojača rusko vojno prisustvo u strateški važnom regionu jugoistočne Evrope kako bi se učvrstio autoritet Rusije na Balkanu i međunarodnoj sceni. Opasno i destruktivno je da se razgovara o bilo kakvim promenama granica - poručio je ruski predsednik.

Nekadašnji šef diplomatije SRJ Vladislav Jovanović kaže za Srpski telegraf da je očigledno da Putin drži reč kada je u pitanju Kosovo i posle toliko godina.

- Uprkos povlačenju ruskih trupa koje se desilo tako davno, Putin se pokazao za sve ovo vreme principijelnim državnikom koji je vizionarski znao da gleda u budućnost i oseti probleme u našem regionu. On je i tada, kao i do dana današnjeg, izražavao neslaganje sa NATO agresijom i svim onim posledicama koje su došle nakon tog zločina. Albanci moraju da priznaju da ih jedan tako veliki državnik ne priznaje i imaju dovoljno razloga da strepe za održavanje svoje klimave države - kaže Jovanović.

HRONOLOGIJA

12. jun 1999.

Ruske trupe zauzele aerodrom "Slatina" kod Prištine

18. jun 1999.Potpisan ugovor u Helsinkiju o učešću ruskih trupa u sastavu KFOR

10. jul 1999.Ruski vojnici iz sastava KFOR, razmešteni u Kosovskoj Kamenici

26. mart 2000.Vladimir Putin postaje predsednik Ruske Federacije

17. jun 2001.Putin posetio ruske trupe na aerodromu u Prištini

12. mart 2003.Ubijen srpski premijer Zoran Đinđić

5. maj 2003.Rusija donela odluku o povlačenju trupa sa Kosova

17. jun 2003.Počelo povlačenje ruskih trupa sa Kosova

24. jul 2003.Okončano povlačenje Rusa

Tanjug/Đorđe Savić

Pročitajte još:

Članak indeksiran 14.02.2018. Zadnji put osvježen 14.02.2018.

Ocijenjeno u analizi