Zelenski: Ukrajina će, definitivno, biti pobednik rata

Izvor/medij: Politika
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Kineska delegacija nije napustila salu na samitu za vrijeme govora Volodimira Zelenskog

KIJEV – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da će njegova zemlja „definitivno odneti pobedu u ratu koji je Rusija započela”.

Govoreći sa nepoznate lokacije u Kijevu putem video linka, Zelenski je rekao delegatima dijaloga Šangri-La u Singapuru da njegova zemlja nije u mogućnosti da izveze dovoljno hrane zbog ruske blokade i da će se svet suočiti sa „ozbiljnom krizom u snabdevanju hrane i glađu”, preneo je Rojters.

On je ocenio da podrška koju je Kijev dosad dobio od Zapada i azijskih saveznika velika i da je ključno da države koje šalju poruke ne odustanu.

„Zahvalan sam vam na podršci, ali ova podrška nije samo za Ukrajinu, već i za vas. Na bojnom tlu Ukrajine se određuju buduća svetska pravila”, dodao je Zelenski, javlja Tanjug.

Zelenski je direktno povezao ruske akcije sa rastućim cenama roba, rekavši da je Moskva prvo blokirala energiju da bi cene porasle, a sada to čini i sa hranom.

Predsednik Ukrajine se oglasio pred 575 delegata iz 40 zemalja i poručio da njegova zemlja nema ambicija da uđe na rusku teritoriju.

„Molim vas da imate na umu da se rat odvija na našoj teritoriji. Ljudi u Ukrajini umiru. Ne želimo da idemo na rusku teritoriju”, istakao je Zelenski.

Kineska delegacija napustila salu tokom govora Zelenskog

SINGAPUR – Kineska delegacija na azijskom samitu o bezbednosti u Singapuru napustila je salu tokom govora predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, javlja „Strana”, a prenosi RIA Novosti.

Događaj se održava od 10. do 12. juna, a Zelenski je učestvovao onlajn, gde je posebno najavio opasnost od gladi u Aziji i Africi zbog prestanka isporuke žitarica iz Ukrajine, javlja Tanjug.

Predstavnici Rusije takođe nisu bili prisutni, primećuje list „Strana”.

Mediji su ranije pisali da se kineska delegacija na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu nije pridružila aplauzima ukrajinskom lideru posle njegovog govora, ali je tada kineska novinska agencija Sinhua demantovala ove izveštaje.

Članak indeksiran 21. 06. 2022 Zadnji put osvježen prije 2 sedmicu
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me