Raskrinkavanje.ba

Recepti za svakoga (.club) → „Želim doživjeti 150 godina!“ - Poznati dugovječni Sarajlija ispričao pomoću čega sebi produžava život

08.09.2023
Tekst članka

Nikola Ageljić iz Sarajeva rodio se u Austro-Ugarskoj 1907. godine i preživio revoluciju, dva svjetska rata, komunizam i sve bivše vlade i predsjednike. Uvršten je na spisak najstarijih ljudi u Knjizi rekorda BIH – 16. marta je napunio 115 godina.

Nikola je nadživio toliko svojih vršnjaka, ali i mnogu djecu svojih vršnjaka.

Djed, a već i pradjed, redovno odlazi na sistemske preglede. Svake godine doktori govore jedno te isto: "potpuno je zdrav, već sutra bi mogao optrčati državu".


"Ponosan na praunuku Mersihu koja je u 8. mjesecu trudnoće"

Bez obzira na toliko dugačak život, Nikola Ageljić je rijetko napuštao svoje selo i uvijek je odbijao kad su mu djeca predlagala preseliti se u grad. "Starost je ipak starost" - mislila su djeca. Ali starost ovom djedu ništa ne znači.

Nikola Ageljić živi u najobičnijoj kući koja mu je ostala od pokojne žene. Djed vodi računa o kući. Osim kuće, ima i vrt – 10-ak hektara koje sam obrađuje svake godine. A brine se i o domaćim životinjama: kravi, nekoliko koza i kokoškama.

Posjetio sam ga da bih odradio intervju i otkrio njegovu glavnu tajnu – kako toliko dugo živjeti. Sjedeći za stolom, shvatamo da Nikola ima mnogo posla. Ne želimo previše vremena potrošiti na naša pitanja, odmah prelazimo na razlog zbog kojeg smo došli.

- Nikola, proživjeli ste tako dug život. Mnogo duže od većine ljude. Kako ste to uspjeli?

- Već sam mnogo puta govorio svakome ko me je to pitao (novinari redovno dolaze kod ovog starca). Sve je u čistim venama. To me je naučio još Brajko prije rata. Brajko je živio kod nas u selu, bio je travar. Svi iz sela išli su kod njega na liječenje, a dolazili su i iz drugih sela. A u ratu su ga pozvali da liječi vojnike i nije se više ni vratio. Tad smo živjeli pored njega.

Uvečer bismo svi sjedili zajedno - družili se. A on bi pričao što i kako treba liječiti. Tad mi je bila živa sestra. Imala je probleme sa zdravljem. Naši roditelji su joj aktivno liječili vene i njezino stanje se počelo popravljati. Od tada smo se uvjerili da su vene glavno na što treba paziti. Od tada cijela porodica pazi na to. Roditelji su mi, istina, tragično poginuli 87. godine. A sestra mi je također dugo živjela, ali kraće od mene. Umrla je sa 95 godina. I svojoj djeci sam uvijek davao savjete da treba paziti na vene.

Zato što je tajna dugovječnosti u venama i treba ih čistiti s vremena na vrijeme. Ali to nitko ne radi, zato kratko i žive. To se posebno odnosi na penzionere u gradu. Vole piti medikamente i misliti da će im one pomoći. Kad sam bio u gradu kod unuke to me je mnogo iznenadilo. Svi su bili bolesni već sa 60 godina. Eto kako medikamenti pomažu. Na kraju krajeva, hemija je sve preuzela. A kada bi čistili vene, bili bi zdravi i aktivni kao i ja.

- Nikola, šta vi mislite, ako čovjek slaboga zdravlja počne čistiti vene, može li poživjeti duže?

- Naravno! A kako drugačije? Eto, ocijenite sami. Krv teče po venama, hrana za sve organe. Što je hrana bolja, organi su zdraviji. Zdravlje čovjeka polazi od zdravlja vena. Ali vene se s vremenom zaprljaju. Jer u krvi može biti prljavštine i svakakvih neprobavljivih stvari koje se talože u venama. Prosto nemaju gdje otići. Tako se vene zaprljaju, kao cijevi u kuhinji. Krv prestaje dolaziti do unutarnjih organa. Zato oni gladuju i razbole se. Bubrezi, želudac, jetra ili mokraćni mjehur – sve strada od lošeg snabdijevanja krvi. Čak i glava. Zamislite, na primjer, da ja prestanem kravu hraniti kako treba. Odmah će se razboljeti!

A ako se snabdijevanje krvlju popravi, organi će ozdraviti. Možda čovjek neće poživjeti ovoliko dugo kao ja, ali će sigurno živjeti duže. 3,5, a možda čak i 10 godina. Ranije su se tako svi liječili, kada medikamenata nije ni bilo i svi su bili zdravi.

A sjetio sam se jedne priče. Pisala mi je jedna žena. Njezin muž se dosta mučio sa hipertenzijom. Imao je nekoliko predinfarktnih stanja. Liječnici su govorili da neće dugo poživjeti. Da se kupi mjesto na groblju. Također me je pitala čime da ga izliječi. Možda znam kakvu tajnu. Posavjetovao sam da mu se očiste vene. Nikakvu drugu tajnu ne znam. Od tad je prošlo više od 10 godina. Čovjek je živ, zdrav i uopće nema hipertenziju. Svi u obitelji su počeli čistiti vene nakon toga. A mene sad zovu svake godine na rođendan. I ima još mnogo takvih priča.

Novinari su me često pitali o tome, a ja sam im uvijek isto odgovarao. Ali, izgleda da me nitko ne sluša. Uzalud! Kad bi se čistili vene, moguće je dugo živjeti i što je najvažnije, biti zdrav! Ničeg lijepog nema u dugom životu i bolesti.

Prema podacima SZO, začepljenje vena predstavlja glavni uzrok u čak 93% slučajeva dalji razvoj neke bolesti: od bolesti gastrointestinalnog trakta do kvarenja vida

- A kako vi čistite vene? Sami? Možete li podijeliti recept s Vašim sugradjanima?

- Za moju raju? NARAVNO!
Moram reći, ranije sam ih sam čistio. Skupljao sam ljekovite biljke posebno zbog toga. Tad sam imao i više snage za takve stvari. Sam sam išao u šumu kad je trebalo, sušio i pripremao bilje. Dva puta godišnje sam radio čišćenje vena. Češće nije potrebno jer se ne stignu prije isprljati. Ali sada ne skupljam biljke sam.

Prestao sam to raditi prije 15 godina. Moja starija kćer živi u Njemačkoj. Donosi mi preparat koJI mi dođu po jeftinoj cijeni preko pošte. Sad njime čistim vene. Munira, ona je kod nas poštar, donese mi ga kući. Ovo sredstvo pomaže još i bolje nego ljekovito bilje. Jer kao što vidite, nemam snage da ih sakupljam. Iako sam zdrav, starost ipak pokazuje da je tu. Starost vas uspori, ali ne smije se stati.

- A kako se zove taj preparat?

- E, više se ne sjećam. Treba to pitati moju kćer. Dat ću vam njezin broj telefona, pa nju pozovite. Doduše, ona živi u Njemačkoj, koštati će vas puno...

Nikola Ageljić je nešto tražio u susjednoj sobi. Nakon toga je donio staru bilježnicu – djed zapisuje u nju sve brojeve telefona po starinski.

Odlučili smo pozvati njegovu kćer u Njemačkoj i pitati je za ovaj biljni preparat. Njegova kćer je rekla da zaista šalje taj preparat za čišćenje vena, ali je na njemačkom, a ne na bosanskom. Njemačke lijekove ne može slati preko granice bez certifikata. A u Bosni se taj preparat zove Biocardin .

Odlučili smo istražiti svojstva tog biljnog preparata i uopšte proceduru čišćenja vena, kao i koliko su one korisne. Docent Nikola Radman, doktor medicinskih nauka, akademik, načelnik na odsjeku kardiovaskularne hirurgije u kliničkom centru Srbije pristao je odgovoriti na naša pitanja koliko je zaista korisno čišćenje vena.

- Poštovani doktore, hvala što ste izdvojili vremena za naš intervju. Cilj nam je da narodu Bosne u što jasnijem svjetlu prikažemo benefite čišćenja krvnih sudova. Šta nam možete reći o tome?

- Hvala Vam na pozivu.

Što se tiče čišćenja vena, s vremenom, sve više liječnika prihvata mišljenje da je to krajnje korisna procedura koja je sposobna ne samo produžiti životni vek, nego i poboljšati zdravlje čoveka. Danas se u inostranstvu lečenje raznih bolesti (na primer, bolesti bubrega i jetre) često dopunjava terapijom za čišćenje vena. Zato što su vene začepljene holesterolom loše po zdravlje! A da tek ne govorim o pacijentima koji imaju kardiovaskularne bolesti ili, na primer, hipertenziju. Oni obavezno moraju čistiti vene.

- Kako izgleda čišćenje vena Biocardin preparatom?

- Ovaj preparat sadrzi poseban oblik vitamina koji mogu prodreti unutar molekula holesterola i uništiti ih iznutra. Rezultat redovne konzumacije Biocardina je potpuno čišćenje vena od naslaga holesterola na zidovima vena, a osim toga, rastvaraju se i trombovi. U 96% slučajeva nakon čišćenja vena, kod pacijenata se normalizuje krvni tlak.

Želim Vam pokazati statistiku primene kod običnih pacijenata na našoj klinici. Temeljno pratimo rezultate lečenja. Ukupno se kod nas Biocardin preparatom leči oko 10000 pacijenata. Evo njihovih rezultata:

  • Tlak se potpuno stabilizuje (hipertenzija nestaje) - 98% ispitanika
  • Srčani ritam se normalizuje - 97% ispitanika
  • Nestaju glavobolje - 99% ispitanika
  • Popravlja se vid - 74% ispitanika
  • Povećava se učinkovitost lečenja hroničnih bolesti - 92%
  • Značajna poboljšanja zdravlja uopšte - 99% ispitanika

Vidite da su rezultati prosto izuzetni. Ali tu ništa ne iznenađuje.

Sam Biocardin kreirali su na vodećem medicinskom fakultetu za kliničku kardiologiju u Berlinu. Sadrži oko 50 vitamina, makro i mikroelemenata korisnih za srce i vene.

- Gdje se može nabaviti Biocardin po najpovoljnijoj cijeni?

- Biocardin od početka 2020. godine nije više dostupan u apotekama već se može naručiti isključivo putem interneta te se poštom dostavlja na adresu kupca. Plaća se pouzećem. Na ovaj način se znatno smanjila cena preparata, te ga svako može priuštiti i dobiti u roku od 2-3 dana na kućnu adresu.

- Zašto nije više dostupan u apotekama?

- Nekad je bio. Ali Biocardin nije više dostupan u apotekama jer je došlo do konflikta zbog pohlepe farmaceutskih mreža koje su zahtevale da im proizvođač Biocardina plati 199 KM za svako prodato pakovanje! Dodavanjem ovako velike marže na cenu proizvoda (cena lečenja Biocardinom u nekim regionalnim apotekama dostizala je i 520 KM), apoteke su htele uvesti dodatne naplate.

Predstavnici farmaceutskih kompanija tvrdili su da je njihov zahtev razuman. Na ovaj način oni bi mogli nastaviti svoju aktivnost diktiranja cene na tržištu lekova. Jer, Biocardin je lek koji je potreban pacijentu svakih 7 do 10 godina. Nadalje, nakon što se vene očiste proizvodom Biocardin, pacijentima nisu potrebni medicinski lekovi koje su ranije koristili. Više nisu potrebni lekovi da bi se smanjio krvni tlak ili ublažili bolovi u zglobovima. Potražnja za lekovima za astmu i dijabetes su takodje značajno opale. Sve ovo je, naravno, značilo veliku finansijsku štetu za farmaceutske kompanije. Zato su hteli staviti toliko visoku maržu na cenu proizvoda Biocardin.

Kao rezultat toga, proizvođač Biocardina je raskinuo ugovor s apotekama i u potpunosti ga počeo prodavati putem interneta. Zapravo je to najbolja odluka. Zato više nemaju problema poput plaćanja najamnine ili borbe za dobijanje polica u apotekama. Dakle, Biocardin je sada dostupan svima, za razliku od vremena kad je bio dostupan samo u apotekama.

Članak indeksiran 08.09.2023. Zadnji put osvježen 08.09.2023.

Ocijenjeno u analizi