Raskrinkavanje.ba

15-minutni gradovi: Urbanistički koncept, a ne plan zaključavanja i kontrole

Teoretičari/ke zavjere ne prestaju širiti bizarne teorije o takozvanim 15-minutnih gradovima koji nisu ništa drugo do urbanistički koncept fokusiran na dostupnost osnovnih životnih potrepština i usluga.

Foto: Freepik

Urbanistički koncept koji slijedi ideju o dostupnosti osnovnih životnih potrepština i usluga (marketa, opštine, policijske stanice, zdravstvene ustanove itd.) u krugu od 15-ak minuta hoda ili kratke vožnje biciklom, pod nazivom 15-minutni grad, sve je češća inspiracija za teorije zavjere o tajnom planu vlada da “zatvore” stanovnike/ce i da im ograniče kretanje. 

Ovakve tvrdnje o konceptu 15-minutnih gradova u posljednje se vrijeme intenzivno dijele na društvenim mrežama i u člancima pojedinih medija. 

U Facebook grupi Građansko buđenje 20.3.2023. godine objavljen je videosnimak u kojem je navodno objašnjeno šta su takozvani 15-minutni gradovi. Videosnimak prikazuje dva muškarca, od kojih jedan na primjeru kokošinjca objašnjava kako navodno funkcionišu 15-minutni gradovi. Muškarci u videosnimku govore na engleskom jeziku, ali je govor u titlovima preveden na naš jezik. U titlovima je navedeno:

(...) Ovi stanovnici 15 -minutnih zajednica nisu zaključani, ali oni samo budu tu. Slobodni su da odlaze i dolaze ali oni to ne rade.
(...)
Sve što trebaju u životu je upravo ovdje u njihovoj 15 minutnoj zajednici. Posuda sa vodom, posuda sa hranom. Ne posjeduju ništa ali su nevjerovatno sretni. A to kako su sterni znaš po tome koliko jaja proizvedu. I to je tako divno jer ja uzmimam sve što oni proizvedu, a oni samo nastavljaju proizvoditi.

Ova je objava na Facebooku zabilježila više od 490 pregleda. 

Tvrdnje vezane za 15-minutne gradove objavljuju se u različito formulisanim narativima u kojima se ova urbanistička ideja nastoji pogrešno predstaviti kao plan totalitarnih vlasti da ograniče kretanje i slobodu ljudi. 

Tako je na portalu Nulta tačka 5. marta 2023. godine objavljen članak pod naslovom: 

Klausov projekat 15-minutnih gradova je zaključavanje celog čovečanstva

U članku se netačno tvrdi da je koncept 15-minutnih gradova zamisao osnivača Svjetskog ekonomskog foruma Klausa Schwaba te da se, ustvari, radi o planu “elita” da “zatvore stanovništvo”. 

Kritičari koncepta grada od 15 minuta tvrde da elita gradi zatvore na otvorenom u koje će stanovnici biti zazidani, figurativno i doslovno. I kao što ćemo videti za minut, postoji mnogo dokaza, uključujući i priznanje gradskog zvaničnika, da su „prisilna zatvaranja budućnosti“ na čelu 15-minutnog gradskog programa elite.

Ovaj je članak 6. marta 2023. godine prenio portal Srbin. (info). 

Šta su 15-minutni gradovi?

Osnovne ideje na kojima počiva urbanistički koncept 15-minutnih gradova nisu nikakva novost u urbanističkom planiranju. One proizlaze iz historijskog koncepta po kojem su dizajnirani gradovi prije pojave automobila, navedeno je u članku Bloomberga 2. marta 2021

Koncept koji polazi od pretpostavke da svakodnevne destinacije poput škola, prodavnica i kancelarija budu udaljene na nekoliko minuta hoda ili vožnje biciklom počeo je razvijati profesor Carlos Moreno na Univerzitetu Sorbona u Parizu 2016. godine, navedeno je u članku Deutsche Wellea 15. marta 2023.

Motivaciju za razvoj ovog urbanog plana Moreno je pronašao u namjeri da poremeti tradicionalni pristup koji je fokusiran na automobile i zamijeni ga sistemom koji je fokusiran na blizinu i dostupnost osnovnih životnih potrepština, piše Forbes u članku 30.9.2022. godine. Ovaj princip, smatrao je Moreno, rezultirao bi smanjenjem štetnih emisija i doveo do održivijeg urbanog okruženja usmjerenog na čovjeka. Zahvaljujući podršci gradonačelnice Pariza Anne Hidalgo, ovaj urbanistički koncept prvo je zaživio u Parizu, gdje su načinjene infrastrukturalne promjene. 

U istom članku Forbesa navedeno je i da je pandemija odigrala važnu ulogu u ubrzanju ovih promjena. Za oporavak od pandemije, C40, globalna mreža od skoro 100 gradonačelnika vodećih svjetskih gradova ujedinjenih u borbi protiv klimatske krize, usvojila je okvir za izgradnju “boljih gradova” baziran na urbanističkom konceptu 15-minutnog grada.

Ovaj urbanistički koncept inspirisao je zagovornike/ce različitih teorija zavjere širom svijeta na fabrikovanje niza lažnih vijesti i dezinformacija, o čemu su pisali brojni svjetski mediji (1, 2, 3, 4). U članku New York Timesa od 28. marta 2023. navedeno je da je u “posljednjim sedmicama” pokrenuta lavina glasina i lažnih vijesti o ideji profesora Morena. Širene su lažne tvrdnje da su 15-minutni gradovi preteča tzv. klimatskih zaključavanja – urbanih logora u kojima se ograničava i nadzire kretanje stanovnika/ca. Francuski profesor zbog toga je, kako navodi New York Times u istom članku, postao meta online napada te je dobivao i prijetnje smrću. 

15-minutni gradovi i teorije zavjere

Narativi u kojima se implicira ili direktno tvrdi da su 15-minutni gradovi ustvari plan koji ima za cilj kontrolu kretanja i “zatvaranja” stanovništva intenzivno su dijeljeni i na našem govornom području u vidu medijskih članaka ili objava na društvenim mrežama (1, 2, 3, 4, 5). 

Videsonimak muškarca koji na primjeru kokošinjaca u “zavjerološkom” maniru objašnjava šta su 15-minutni gradovi objavljen je prvi put 13.3.2023. na Twitter profilu bivšeg poslanika pokrajinskog parlamenta Ontarija Randyja Hilliera. Dijeljen je i na drugim platformama i društvenim mrežama (1, 2, 3). Videosnimak s titlovima na našem jeziku dijeljen je na društvenoj mreži Facebook (1,2,3).

U članku mreže C40 iz marta 2023. godine, u kojem su raskrinkani mitovi o 15-minutnim gradovima, navedeno je da ova urbanistička rješenja nude pogodnosti za stanovnike/ce u lokalnim zajednicama. Također se navodi da stanovnici/e i dalje mogu, ukoliko to žele, putovati automobilom ili drugim sredstvima prevoza do udaljenih destinacija, no napominju da je putovanje izbor, a ne potreba. Osim toga, u članku je naglašeno da koncept 15-minutnog grada štedi vrijeme izgubljeno na putovanje do osnovnih usluga kao što su trgovine, škole, rekreacijske i zdravstvene ustanove. 

U članku portala za provjeru činjenica Associated Press o teorijama zavjere vezanim za koncept 15-minutnih gradova od 3. marta 2023. također je navedeno da se koncept oslanja na izgradnju kompaktnijih zajednica koje se mogu prehodati, a u kojima se ljudi manje oslanjanju na automobile. Teorije zavjere, navedeno je, inspirisane ovom temom pojavile su se prošle godine u Ujedinjenom Kraljevstvu gdje je koncept 15-minutnih zajednica pogrešno doveden u vezu sa planom “saobraćajnih filtera” koji su uvedeni u Oxfordu kako bi se ublažile saobraćajne gužve. 

Lažne vijesti o takozvanom klimatskom zaključavanju, kako je predstavljen koncept saobraćajnih filtera, pojavile su se tada i u člancima na našem govornom području, o čemu je Raskrinkavanje već pisalo u analizi 15. decembra 2022. godine. U ovom članku potcrtano je i da “saobraćajni filteri” imaju za cilj da smanje saobraćajnu gužvu i da ne predstavljaju fizičke barijere te da će svaki dio grada i dalje biti dostupan svim stanovnicima/ama. 

Navedeno je i da ovaj koncept nema nikakve veze s urbanističkim planom 15-minutnih gradova. Da se radi o dvije odvojene, ali komplementarne inicijative, navedeno je i u spomenutom članku s web stranice organizacije C40. 

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnje da urbanistički koncept pod nazivom 15-minutni grad, ustvari, predstavlja plan za zatvaranje i kontrolu stanovništva ocjenjujemo kao teoriju zavjere. 

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 06.03.2023

Srbin: Klausov projekat 15-minutnih gradova je zaključavanje celog čovečanstva

15-minutni koncept grada, zamisao Svetskog ekonomskog foruma u ​​Davosu, u Švajcarskoj, postaje stvarnost u Sjedinjenim Državama, a grad Klivlend, Oha...

  • Teorija zavjere
Teorija zavjere 05.03.2023

Nulta tačka: Klausov projekat 15-minutnih gradova je zaključavanje celog čovečanstva

15-minutni koncept grada, zamisao Svetskog ekonomskog foruma u ​​Davosu, u Švajcarskoj, postaje stvarnost u Sjedinjenim Državama, a grad Klivlend, Oha...

  • Teorija zavjere
Teorija zavjere 09.04.2023

Facebook profili i stranice: SVAKO SVOJOJ KUČI!

  • Teorija zavjere