Raskrinkavanje.ba

Akcize na gorivo ni ovoga puta nisu ukinute

Nakon što je u prvom čitanju na 24. sjednici Doma naroda PSBiH usvojen Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, brojni mediji u BiH netačno su izvijestili da su ukinute akcize na gorivo.

Foto: Freepik

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini podržan je u prvom čitanju na 24. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), održanoj 27.7.2022. godine. Zaključke sa sjednice prenijeli su brojni bh. mediji, a mnogi od njih su u svojim člancima naveli i netačne tvrdnje.

Tako su u naslovima više od 60 članaka objavljenih tog dana u bh. medijima navedene netačne tvrdnje o tome da su “akcize ukinute”. 

 

UKINUTE AKCIZE NA GORIVO! (Hayat, Kalesijski
Ukinute akcize na naftu (Vrisak)
Dom naroda PSBiH jednoglasno ukinuo akcize na gorivo
( Anadolija, N1, Dijalog, 072info, BLIN, ONASA , Akter, Drukčiji radio, Haber ,Tip, Dolina Lašve,  Tuzlarije, Slobodna Bosna, Stolac city, Depo)

Pored tvrdnji o “ukidanju akciza”, u naslovima pojedinih medija našle su se i tvrdnje o tome da će gorivo uskoro biti jeftinije te da “stiže pojeftinjenje”. Neki od portala su, s druge strane, naveli da su niže cijene goriva “još daleko”, a neki i to da “odluka važi narednih šest mjeseci”.

 

Akcize na naftu ukinute, ali niže cijene goriva još daleko (Ekapija, Prijedor 24, Jelah. info, Padrino.ba, Nezavisne novine)  
Ukinute akcize – stiže nam pad cijena goriva! (Caportal)
Ukinute akcize na gorivo: Cijene će biti niže za 35 pfeniga, odluka važi narednih šest mjeseci (Face)
Sjajne vijesti: Ukinute akcize na gorivo, cijena goriva će se smanjiti za 0,35 kf
Ukinute akcize na gorivo: Evo za koliko će se cijene smanjiti (Source)
Ukinute akcize: Koliko ćemo čekati na jeftinijie gorivo (Okanal)
Dom naroda ukinuo akcize na naftu ali niže cijene goriva još su daleko (VIDEO) (TVK3)
Dom naroda PSBiH jednoglasno ukinuo akcize na gorivo: Cijene goriva u BiH će se smanjiti za 0,35 KM (BH portal)

Pojedini mediji su u svojim naslovima naglašavali da se radi o prvom čitanju, ali su i u ovim naslovima navedene netačne tvrdnje o tome da su “akcize ukinute”.

CITAT NETAČNO Trošarine na naftu ukinute na razdoblje od šest mjeseci u prvom čitanju (Večernji list, Iks-portal)
Akcize su ukinute, ali u prvom čitanju, cijene goriva i dalje iste (N1)
Jednoglasno ukinute akcize na gorivo u prvom čitanju (Akta)
Dom naroda BiH: Akcize na naftu ukinute na period od šest mjeseci u prvom čitanju (Faktor)
Dom naroda PSBiH jednoglasno ukinuo akcize na gorivo u prvom čitanju: Cijene goriva u BiH će se smanjiti za 0,35 KM? (Oslobođenje
Dom naroda BiH: Akcize na naftu ukinute na period od šest mjeseci u prvom čitanju (epiCentar.info)
Dom naroda PSBiH jednoglasno ukinuo akcize na gorivo u prvom čitanju: Cijene goriva u BiH će se smanjiti za 0,35 KM? (InfoRadar)

Uprkos naslovima u kojima se navodi da su akcize ukinute, dosta članaka sadržalo je i objašnjenja da se radi o prvom čitanju Prijedloga zakona u Domu naroda te da je za konačno usvajanje Prijedloga zakona potrebno proći amandmansku fazu, odnosno drugo čitanje u Domu naroda PSBiH. Tu informaciju, pak, nije naveo značajan broj medija, uključujući Bainfo, Hayat, Source, Radio Gračanicu, Čapljinski portal, StolacCrnu Hroniku, 072Info, ONASA-u, Dijalog, Akter, Drukčiji radio, Tip, Tuzlarije, Bhportal, Slobodnu Bosnu, N1Magazineblog-press, Haber, Dolinu Lašve i Kalesijski. Agencija Anadolija i portal 072 info objavili su po dva članka o ukidanju akciza (1, 2; 1, 2), prvi put bez informacije da se radi o prvom čitanju, dok su u drugom članku te informacije navedene.

Portal N1 je također objavio dva članka o ovoj temi te je u jednom navedeno da će se na pad cijena goriva pričekati i da bi se to moglo desiti tek u drugom sazivu Doma naroda. Članak prenosi izjave delegata u Domu naroda PSBiH Mladena Bosića, zastupnika u Predstavničkom domu PSBiH Branislava Borenovića, delegatkinje u Domu naroda PSBiH Dušanke Majkić te zastupnika u Predstavničkom domu PSBiH Saše Magazinovića. 

Bosić je pojasnio da je “amandmanska faza neizvjesna” te kazao kako pretpostavlja da je ovo posljednja sjednica Doma naroda PSBiH u ovom sazivu. 

U ranijim sazivima bila je praksa da se poslije augusta ne zakazuju sjednice pošto se ulazi u izborni ciklus. Vjerujem da će to biti i ovaj put i da vas napomenem da još uvijek nije stupio na snagu Zakon o PDV-u”, kazao je Mladen Bosić, delegat u Domu naroda PS BiH (SDS).

Borenović je napomenuo da je od odluke koja je donesena u Predstavničkom domu PSBiH prošlo 150 dana i da je od tada svaki dan gorivo moglo biti jeftinije za pola KM.

(...) i danas SNSD na jedan vrlo ružan način ne prihvatajući ranije ni hitnu ni skraćenu proceduru, podržava to u prvom čitanju, i najavljuje neke amandmane u drugom čitanju, što znači dodatno usaglašavanje, dodatno razvlačenje ii namjerno prolongiranje ukidanja akciza”(...)

Iako je portal N1 u svom članku dao potpune informacije i cjelokupnu sliku koja ukazuje na to da akcize još neko vrijeme neće biti ukinute, u naslovu ovog članka ipak stoji netačna tvrdnja o tome da su “akcize ukinute”. 
 

Šta su činjenice? 

 

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizima u BiH, čiji su predlagači/ce poslanici/e Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Nada Mladina i Zukan Helez, usvojen je na 27. sjednici Predstavničkog doma PSBiH održanoj 9.3.2022 godine. Ovaj prijedlog tiče se ukidanja akciza na naftne derivate na period od pola godine, uz mogućnost da Vijeće ministara BiH po isteku tog roka produži njegovu primjenu za još tri mjeseca.

Bh. mediji su i tada tvrdili da su “akcize ukinute” izvještavajući o zaključcima sa sjednice Predstavničkog doma PSBiH na kojoj je podržan prijedlog o ukidanju akciza. To ni tada nije bilo tačno, jer je prijedlog u tom momentu bio usvojen u jednom domu PSBiH, a za njegovo konačno usvajanje i stupanje na snagu potrebna je podrška oba doma PSBiH. O tome je Raskrinkavanje pisalo u analizi 12.3.2022. godine

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizima u BiH jednoglasno je podržan četiri mjeseca kasnije i u prvom čitanju na 24. sjednici Doma naroda PSBiH održanoj 27.7.2022. godine

Dakle, prijedlog je usvojen u Predstavničkom domu PSBiH te u prvom čitanju Doma naroda PSBH. No, to još ne znači da su izmjene i dopune ovog zakona stupile na snagu, odnosno da su akcize ukinute. Redovna procedura usvajanja zakona, naime, podrazumijeva dva čitanja, odnosno prvo i drugo čitanje, što je pojašnjeno u priručniku “Procedure usvajanja i izmjene zakona i propisa”, koji je 2005. godine izdao Transparency International BiH:

Rasprava na plenarnoj sjednici Predstavničkog doma počinje tzv “prvim čitanjem” prijedloga zakona, a ovo čitanje se odnosi na pitanja neophodnosti i principa na kojima je prijedlog zakona zasnovan. 
(...)
“Drugo čitanje” prijedloga zakona se sastoji od rasprave i glasanja o predloženim amandmanima.

Procedura u Domu naroda identična je proceduri pred Predstavničkim domom

Konačno, da bi stupili na snagu, zakoni se objavljuju u Službenom glasniku BiH na jezicima koji se smatraju službenim jezicima u BiH. Sve dok se to ne desi, netačno je reći da su “akcize ukinute”. 

Dakle, još nije usvojen konačni Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, odnosno akcize još nisu ukinute, niti je uopšte jasno da li će se to desiti u ovom sazivu PSBiH. Stoga tvrdnje da su “akcize ukinute” ocjenjujemo kao dezinformaciju u svim člancima u kojima su one objavljene.

Članci koji takve tvrdnje imaju u naslovima, dok tekst donosi informacije o tome da je za ukidanje akciza potrebno i drugo čitanje, dodatno dobijaju i ocjenu klikbejt

Napomene:

10.8.2022: Portali Crna hronika, 072 info, N1, Akter, Depo, BLIN, Oslobođenje i Okanal su ispravili je netačne tvrdnje u člancima, pa su im dodane i ocjene ispravljeno. 

11. 8. 2022:  Portali Jelah, Hayat, Banjaluka(net), Face i Source su ispravili netačne tvrdnje u člancima, pa su im dodane i ocjene ispravljeno. 

17.8.2022: Prilikom povezivanja ocijenjenih članaka sa analizom pod naslovom "Akcize na gorivo ni ovoga puta nisu ukinute", došlo je do tehničke greške u kojoj je sa istom povezan članak portala Slobodna Bosna iz 2019. godine.Greška je sada ispravljena i sa analizom je povezan članak portala Slobodna Bosna objavljen 27. jula 2022, a u kojem su objavljene tvrdnje koje su bile predmet analize.

17.8. 2022: Portal Slobodna Bosna je ispravio netačne navode u članku koji je dio anlize, stoga im dodajemo i ocjenu ispravljeno. 

29.8. 2022: Članak portala Bijeljina.org koji sadrži iste netačne tvrdnje, također je dobio ocjene klikbejt i dezinformacija. Iako je članak ocijenjen pri inicijalnom objavljivanju analize, arhivirana verzija je naknadno uvrštena u analizu.

30. 8. 2022: Portal Bijeljina.org je izmijenio netačne tvrdnje u analiziranom članku pa im dodajemo i ocjenu ispravljeno.

29.9.2022: Portal Nezavisne novine je ispravio netačne navode u članku, te im dodajemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Dezinformacija 27.07.2022

BH Portal: Dom naroda PSBiH jednoglasno ukinuo akcize na gorivo: Cijene goriva u BiH će se smanjiti za 0,35 KM

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) na današnjoj sjednici usvojio je dva prijedloga izmjena Zakona o akcizama u BiH, od kojih se jedan tiče...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 27.07.2022

072 Info: Dom naroda PSBiH jednoglasno ukinuo akcize na gorivo

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) na današnjoj sjednici usvojio dva prijedloga izmjena Zakona o akcizama u BiH, od kojih se jedan tiče uk...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 27.07.2022

Epicentar: Dom naroda BiH: Akcize na naftu ukinute na period od šest mjeseci u prvom čitanju

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) je na današanjoj sjednici u Sarajevu usvojio Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akci...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 27.07.2022

TV K3: Akcize na naftu ukinute, ali niže cijene goriva još daleko

Dom naroda Parlamenta BiH usvojio je danas Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini koji se odnosi na ukidanje akcizana na...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Dezinformacija 27.07.2022

Onasa: SARAJEVO: DOM NARODA PSBIH JEDNOGLASNO UKINUO AKCIZE NA GORIVO

SARAJEVO, 27. JULA (ONASA) – Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) na današnjoj sjednici usvojio dva prijedloga izmjena Zakona o akcizama u B...

 • Dezinformacija
Klikbejt 27.07.2022

Standard: Ukinute akcize na naftu

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) na današnjoj sjednici usvojio dva prijedloga izmjena Zakona o akcizama u BiH, od kojih se jedan tiče uk...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Dezinformacija 27.07.2022

Tuzlanski info portal: Dom naroda PSBiH ukinuo akcize na gorivo

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) na današnjoj sjednici usvojio dva prijedloga izmjena Zakona o akcizama u BiH, od kojih se jedan tiče uk...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 27.07.2022

Hayat: UKINUTE AKCIZE NA GORIVO!

Dom naroda BiH usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini u drugom čitanju.

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 27.07.2022

Tuzlarije: Dom naroda PSBiH jednoglasno ukinuo akcize na gorivo

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) na današnjoj sjednici usvojio dva prijedloga izmjena Zakona o akcizama u BiH, od kojih se jedan tiče uk...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 27.07.2022

Slobodna Bosna: SB" NA LICU MJESTA: Dom naroda Parlamenta BiH konačno ukinuo akcize na gorivo u BiH (FOTO)

Ova odluka može stupiti na snagu s obzirom na to da je Zastupnički dom u martu ove godine donio ovakvu odluku koja će se primjenjivati sljedećih pola...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 27.07.2022

Kalesijski: UKINUTE AKCIZE NA GORIVO!

Cilj Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, jeste izjednačavanje nastanka obaveze pl...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 27.07.2022

Dijalog: DOM NARODA PSBIH JEDNOGLASNO UKINUO AKCIZE NA GORIVO

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) na današnjoj sjednici usvojio dva prijedloga izmjena Zakona o akcizama u BiH, od kojih se jedan tiče uk...

 • Dezinformacija
Klikbejt 27.07.2022

Nula49: Akcize na naftu ukinute, ali niže cijene goriva još daleko

Dom naroda Parlamenta BiH usvojio je danas Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini koji se odnosi na ukidanje akcizana na...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 28.07.2022

072 Info: Akcize su ukinute, ali u prvom čitanju, cijene goriva i dalje iste

Akcize na gorivo ukinute su na razdoblje od šest mjeseci u prvom čitanju u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. No, ako ste se obr...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 27.07.2022

Vipromo: Dobre vijesti: Jednoglasno ukinute akcize na gorivo u prvom čitanju

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) na današnjoj sjednici usvojio dva prijedloga izmjena Zakona o akcizama u BiH, od kojih se jedan tiče uk...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Dezinformacija 27.07.2022

Anadolija: Dom naroda PSBiH jednoglasno ukinuo akcize na gorivo

Usvajanjem izmjena zakona o akcizama, cijene goriva u BiH će se smanjiti za 0,35 KM

 • Dezinformacija
Klikbejt 28.07.2022

Ilidža grad: Akcize su ukinute, ali u prvom čitanju, cijene goriva i dalje iste

Akcize na gorivo ukinute su na razdoblje od šest mjeseci u prvom čitanju u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. No, ako ste se obr...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 27.07.2022

Semberija: AKCIZE NA NAFTU UKINUTE, ALI NIŽE CIJENE GORIVA JOŠ DALEKO

- Dom naroda Parlamenta BiH usvojio je danas Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini koji se odnosi na ukidanje akcizana...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 27.07.2022

Oslobođenje: Dom naroda PSBiH jednoglasno ukinuo akcize na gorivo u prvom čitanju: Cijene goriva u BiH će se smanjiti za 0,35 KM?

Da bi zakon stupio na snagu slijedi i drugo čitanje

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 27.07.2022

Depo: Dom naroda PSBiH jednoglasno ukinuo akcize na gorivo

Delegat Zlatko Miletić je naveo da je akcize na naftne derivate trebalo ranije usvojiti i da se radi o mjeri koja će posebno pomoći poljoprivrednicima

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 27.07.2022

Bijeljina Press: Akcize na naftu ukinute, ali niže cijene goriva još daleko

SARAJEVO – Dom naroda Parlamenta BiH usvojio je danas Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini koji se odnosi na ukidanje...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 27.07.2022

N1: Akcize su ukinute, ali u prvom čitanju, cijene goriva i dalje iste

Akcize na gorivo ukinute su na razdoblje od šest mjeseci u prvom čitanju u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. No, ako ste se obr...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 27.07.2022

Padrino: Akcize na naftu ukinute, ali niže cijene goriva još daleko

Dom naroda Parlamenta BiH usvojio je danas Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini koji se odnosi na ukidanje akcizana na...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 27.07.2022

Večernji list (ba): Trošarine na naftu ukinute na razdoblje od šest mjeseci u prvom čitanju

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) je na današanjoj sjednici u Sarajevu usvojio Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akci...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Dezinformacija 27.07.2022

Haber: Dom naroda PSBiH jednoglasno ukinuo akcize na gorivo

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) na današnjoj sjednici usvojio dva prijedloga izmjena Zakona o akcizama u BiH, od kojih se jedan tiče uk...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 27.07.2022

Drukčiji: Dom naroda PSBiH jednoglasno ukinuo akcize na gorivo

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) na današnjoj sjednici usvojio dva prijedloga izmjena Zakona o akcizama u BiH, od kojih se jedan tiče uk...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 27.07.2022

Akter: Dom naroda PSBiH jednoglasno ukinuo akcize na gorivo

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) na današnjoj sjednici usvojio dva prijedloga izmjena Zakona o akcizama u BiH, od kojih se jedan tiče uk...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 27.07.2022

O Kanal (Oslobođenje): Ukinute akcize: Koliko ćemo čekati na jeftinijie gorivo?

Današnja odluka pokazatelj je da vladajuća struktura razvlači sa donošenjem odluka koje bi bile u korist građana

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 27.07.2022

Bijeljina (.org): Akcize na naftu ukinute, ali niže cijene goriva još daleko

Dom naroda Parlamenta BiH usvojio je danas Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini koji se odnosi na ukidanje akcizana na...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 27.07.2022

Iks portal: Trošarine na naftu ukinute na razdoblje od šest mjeseci u prvom čitanju

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) je na današanjoj sjednici u Sarajevu usvojio Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akci...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 27.07.2022

Banjaluka net: Dom naroda ukinuo akcize, ali niže cijene goriva još daleko

Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH danas su jednoglasno u prvom čitanju podržali Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH,...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 27.07.2022

Akta: Jednoglasno ukinute akcize na gorivo u prvom čitanju

Dom naroda PSBiH danas je u prvom čitanju podržao Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim se predviđa ukidanje akciza na naftne de...

 • Dezinformacija
Klikbejt 27.07.2022

Javno (.ba): UKINUTE AKCIZE: KOLIKO ĆEMO ČEKATI NA JEFTINIJIE GORIVO?

Ssim Schmidta, na donosenja odluka odlučili su se i državni delegati koji su nakon višemjesecnih apela konačno ukinuli akcize na gorivo. Dom naroda P...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 27.07.2022

Nezavisne: Akcize na naftu ukinute, ali niže cijene goriva još daleko

​SARAJEVO - Dom naroda Parlamenta BiH usvojio je danas Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini koji se odnosi na ukidanje...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 27.07.2022

N1: Dom naroda PSBiH jednoglasno ukinuo akcize na gorivo

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) na današnjoj sjednici usvojio dva prijedloga izmjena Zakona o akcizama u BiH, od kojih se jedan tiče uk...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 27.07.2022

Stolac.co: Jednoglasno ukinute akcize na gorivo. Slijedi pojeftinjenje goriva

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) na današnjoj sjednici usvojio dva prijedloga izmjena Zakona o akcizama u BiH, od kojih se jedan tiče uk...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 27.07.2022

Crna Hronika: UKINUTE AKCIZE: CIJENE GORIVA U BIH ĆE SE SMANJITI ZA 0,35 KM!?

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) na današnjoj sjednici usvojio je dva prijedloga izmjena Zakona o akcizama u BiH, od kojih se jedan tiče...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 27.07.2022

Trebinje Live: Акцизе на нафту укинуте, али ниже цијене горива још далеко

Дом народа Парламента БиХ усвојио је данас Приједлог закона о измјенама Закона о акцизама у Босни и Херцеговини који се односи на укидање акцизана на...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Dezinformacija 27.07.2022

Binfo: Sjajne vijesti: Ukinute akcize na gorivo, cijena goriva će se smanjiti za 0,35 kf

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) na današnjoj sjednici usvojio dva prijedloga izmjena Zakona o akcizama u BiH, od kojih se jedan tiče uk...

 • Dezinformacija
Klikbejt 27.07.2022

Glas Regije: Akcize na naftu ukinute, ali niže cijene goriva još daleko

SARAJEVO – Dom naroda Parlamenta BiH usvojio je danas Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini koji se odnosi na ukidanje...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 27.07.2022

Prijedor24: Akcize na naftu ukinute, ali niže cijene goriva još daleko

Dom naroda Parlamenta BiH usvojio je danas Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini koji se odnosi na ukidanje akcizana na...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 27.07.2022

Novi: Akcize su ukinute, ali u prvom čitanju, cijene goriva i dalje iste

Akcize na gorivo ukinute su na razdoblje od šest mjeseci u prvom čitanju u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Dezinformacija 27.07.2022

Magazin-Press: OVA VIJEST ĆE VAS OBRADOVATI Napokon su ukinute akcize na gorivo, EVO koliko će biti smanjene cijene

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) na današnjoj sjednici usvojio je dva prijedloga izmjena Zakona o akcizama u BiH, od kojih se jedan tiče...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 27.07.2022

Jelah (info): Akcize na naftu ukinute, ali niže cijene goriva još daleko

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 27.07.2022

Banjaluka IN: Dom naroda PSBiH jednoglasno ukinuo akcize na gorivo

Delegat Zlatko Miletić je naveo da je akcize na naftne derivate trebalo ranije usvojiti i da se radi o mjeri koja će posebno pomoći poljoprivrednicima

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 27.07.2022

Radio Kakanj: Dom naroda BiH: Akcize na naftu ukinute na period od šest mjeseci u prvom čitanju

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) je na današanjoj sjednici u Sarajevu usvojio Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akci...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Dezinformacija 27.07.2022

Dolina Lašve: Dom naroda PSBiH jednoglasno ukinuo akcize na gorivo

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) na današnjoj sjednici usvojio dva prijedloga izmjena Zakona o akcizama u BiH, od kojih se jedan tiče uk...

 • Dezinformacija
Klikbejt 27.07.2022

Grad Trebinje: Akcize na naftu ukinute, ali niže cijene goriva još daleko

Dom naroda Parlamenta BiH usvojio je danas Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini koji se odnosi na ukidanje akcizana na...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Dezinformacija 27.07.2022

Vrisak: Ukinute akcize na naftu

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) na današnjoj sjednici usvojio dva prijedloga izmjena Zakona o akcizama u BiH, od kojih se jedan tiče uk...

 • Dezinformacija
Klikbejt 27.07.2022

Inforadar: Dom naroda PSBiH jednoglasno ukinuo akcize na gorivo u prvom čitanju: Cijene goriva u BiH će se smanjiti za 0,35 KM?

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) na današnjoj sjednici usvojio je dva prijedloga izmjena Zakona o akcizama u BiH, od kojih se jedan tiče...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 27.07.2022

Cazin net: Dom naroda BiH: Akcize na naftu ukinute na period od šest mjeseci u prvom čitanju

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) je na današanjoj sjednici u Sarajevu usvojio Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akci...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Dezinformacija 27.07.2022

Caportal (Čapljinski portal): Ukinute akcize – stiže nam pad cijena goriva!

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) na današnjoj sjednici usvojio dva prijedloga izmjena Zakona o akcizama u BiH, od kojih se jedan tiče uk...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 27.07.2022

Source.ba: Ukinute akcize na gorivo: Evo za koliko će se cijene smanjiti

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) na današnjoj sjednici usvojio je dva prijedloga izmjena Zakona o akcizama u BiH, od kojih se jedan tiče...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 27.07.2022

Radio Osvit: Akcize na naftu ukinute, ali niže cijene goriva još daleko

Dom naroda Parlamenta BiH usvojio je danas Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini koji se odnosi na ukidanje akcizana na...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Dezinformacija 27.07.2022

FACE TV: Ukinute akcize na gorivo: Cijene će biti niže za 35 pfeniga, odluka važi narednih šest mjeseci

Dom naroda je ukinuo akcize na gorivo. Akcize će sada iznositi nula KM, a cijene goriva bit će niže za 35 pfeniga. Ova je odluka donesena na period o...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno