Akcize na gorivo ni ovoga puta nisu ukinute

Nakon što je u prvom čitanju na 24. sjednici Doma naroda PSBiH usvojen Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, brojni mediji u BiH netačno su izvijestili da su ukinute akcize na gorivo.

Foto: Freepik

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini podržan je u prvom čitanju na 24. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), održanoj 27.7.2022. godine. Zaključke sa sjednice prenijeli su brojni bh. mediji, a mnogi od njih su u svojim člancima naveli i netačne tvrdnje.

Tako su u naslovima više od 60 članaka objavljenih tog dana u bh. medijima navedene netačne tvrdnje o tome da su “akcize ukinute”. 

 

UKINUTE AKCIZE NA GORIVO! (Hayat, Kalesijski
Ukinute akcize na naftu (Vrisak)
Dom naroda PSBiH jednoglasno ukinuo akcize na gorivo
( Anadolija, N1, Dijalog, 072info, BLIN, ONASA , Akter, Drukčiji radio, Haber ,Tip, Dolina Lašve,  Tuzlarije, Slobodna Bosna, Stolac city, Depo)

Pored tvrdnji o “ukidanju akciza”, u naslovima pojedinih medija našle su se i tvrdnje o tome da će gorivo uskoro biti jeftinije te da “stiže pojeftinjenje”. Neki od portala su, s druge strane, naveli da su niže cijene goriva “još daleko”, a neki i to da “odluka važi narednih šest mjeseci”.

 

Akcize na naftu ukinute, ali niže cijene goriva još daleko (Ekapija, Prijedor 24, Jelah. info, Padrino.ba, Nezavisne novine)  
Ukinute akcize – stiže nam pad cijena goriva! (Caportal)
Ukinute akcize na gorivo: Cijene će biti niže za 35 pfeniga, odluka važi narednih šest mjeseci (Face)
Sjajne vijesti: Ukinute akcize na gorivo, cijena goriva će se smanjiti za 0,35 kf
Ukinute akcize na gorivo: Evo za koliko će se cijene smanjiti (Source)
Ukinute akcize: Koliko ćemo čekati na jeftinijie gorivo (Okanal)
Dom naroda ukinuo akcize na naftu ali niže cijene goriva još su daleko (VIDEO) (TVK3)
Dom naroda PSBiH jednoglasno ukinuo akcize na gorivo: Cijene goriva u BiH će se smanjiti za 0,35 KM (BH portal)

Pojedini mediji su u svojim naslovima naglašavali da se radi o prvom čitanju, ali su i u ovim naslovima navedene netačne tvrdnje o tome da su “akcize ukinute”.

CITAT NETAČNO Trošarine na naftu ukinute na razdoblje od šest mjeseci u prvom čitanju (Večernji list, Iks-portal)
Akcize su ukinute, ali u prvom čitanju, cijene goriva i dalje iste (N1)
Jednoglasno ukinute akcize na gorivo u prvom čitanju (Akta)
Dom naroda BiH: Akcize na naftu ukinute na period od šest mjeseci u prvom čitanju (Faktor)
Dom naroda PSBiH jednoglasno ukinuo akcize na gorivo u prvom čitanju: Cijene goriva u BiH će se smanjiti za 0,35 KM? (Oslobođenje
Dom naroda BiH: Akcize na naftu ukinute na period od šest mjeseci u prvom čitanju (epiCentar.info)
Dom naroda PSBiH jednoglasno ukinuo akcize na gorivo u prvom čitanju: Cijene goriva u BiH će se smanjiti za 0,35 KM? (InfoRadar)

Uprkos naslovima u kojima se navodi da su akcize ukinute, dosta članaka sadržalo je i objašnjenja da se radi o prvom čitanju Prijedloga zakona u Domu naroda te da je za konačno usvajanje Prijedloga zakona potrebno proći amandmansku fazu, odnosno drugo čitanje u Domu naroda PSBiH. Tu informaciju, pak, nije naveo značajan broj medija, uključujući Bainfo, Hayat, Source, Radio Gračanicu, Čapljinski portal, StolacCrnu Hroniku, 072Info, ONASA-u, Dijalog, Akter, Drukčiji radio, Tip, Tuzlarije, Bhportal, Slobodnu Bosnu, N1Magazineblog-press, Haber, Dolinu Lašve i Kalesijski. Agencija Anadolija i portal 072 info objavili su po dva članka o ukidanju akciza (1, 2; 1, 2), prvi put bez informacije da se radi o prvom čitanju, dok su u drugom članku te informacije navedene.

Portal N1 je također objavio dva članka o ovoj temi te je u jednom navedeno da će se na pad cijena goriva pričekati i da bi se to moglo desiti tek u drugom sazivu Doma naroda. Članak prenosi izjave delegata u Domu naroda PSBiH Mladena Bosića, zastupnika u Predstavničkom domu PSBiH Branislava Borenovića, delegatkinje u Domu naroda PSBiH Dušanke Majkić te zastupnika u Predstavničkom domu PSBiH Saše Magazinovića. 

Bosić je pojasnio da je “amandmanska faza neizvjesna” te kazao kako pretpostavlja da je ovo posljednja sjednica Doma naroda PSBiH u ovom sazivu. 

U ranijim sazivima bila je praksa da se poslije augusta ne zakazuju sjednice pošto se ulazi u izborni ciklus. Vjerujem da će to biti i ovaj put i da vas napomenem da još uvijek nije stupio na snagu Zakon o PDV-u”, kazao je Mladen Bosić, delegat u Domu naroda PS BiH (SDS).

Borenović je napomenuo da je od odluke koja je donesena u Predstavničkom domu PSBiH prošlo 150 dana i da je od tada svaki dan gorivo moglo biti jeftinije za pola KM.

(...) i danas SNSD na jedan vrlo ružan način ne prihvatajući ranije ni hitnu ni skraćenu proceduru, podržava to u prvom čitanju, i najavljuje neke amandmane u drugom čitanju, što znači dodatno usaglašavanje, dodatno razvlačenje ii namjerno prolongiranje ukidanja akciza”(...)

Iako je portal N1 u svom članku dao potpune informacije i cjelokupnu sliku koja ukazuje na to da akcize još neko vrijeme neće biti ukinute, u naslovu ovog članka ipak stoji netačna tvrdnja o tome da su “akcize ukinute”. 
 

Šta su činjenice? 

 

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizima u BiH, čiji su predlagači/ce poslanici/e Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Nada Mladina i Zukan Helez, usvojen je na 27. sjednici Predstavničkog doma PSBiH održanoj 9.3.2022 godine. Ovaj prijedlog tiče se ukidanja akciza na naftne derivate na period od pola godine, uz mogućnost da Vijeće ministara BiH po isteku tog roka produži njegovu primjenu za još tri mjeseca.

Bh. mediji su i tada tvrdili da su “akcize ukinute” izvještavajući o zaključcima sa sjednice Predstavničkog doma PSBiH na kojoj je podržan prijedlog o ukidanju akciza. To ni tada nije bilo tačno, jer je prijedlog u tom momentu bio usvojen u jednom domu PSBiH, a za njegovo konačno usvajanje i stupanje na snagu potrebna je podrška oba doma PSBiH. O tome je Raskrinkavanje pisalo u analizi 12.3.2022. godine

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizima u BiH jednoglasno je podržan četiri mjeseca kasnije i u prvom čitanju na 24. sjednici Doma naroda PSBiH održanoj 27.7.2022. godine

Dakle, prijedlog je usvojen u Predstavničkom domu PSBiH te u prvom čitanju Doma naroda PSBH. No, to još ne znači da su izmjene i dopune ovog zakona stupile na snagu, odnosno da su akcize ukinute. Redovna procedura usvajanja zakona, naime, podrazumijeva dva čitanja, odnosno prvo i drugo čitanje, što je pojašnjeno u priručniku “Procedure usvajanja i izmjene zakona i propisa”, koji je 2005. godine izdao Transparency International BiH:

Rasprava na plenarnoj sjednici Predstavničkog doma počinje tzv “prvim čitanjem” prijedloga zakona, a ovo čitanje se odnosi na pitanja neophodnosti i principa na kojima je prijedlog zakona zasnovan. 
(...)
“Drugo čitanje” prijedloga zakona se sastoji od rasprave i glasanja o predloženim amandmanima.

Procedura u Domu naroda identična je proceduri pred Predstavničkim domom

Konačno, da bi stupili na snagu, zakoni se objavljuju u Službenom glasniku BiH na jezicima koji se smatraju službenim jezicima u BiH. Sve dok se to ne desi, netačno je reći da su “akcize ukinute”. 

Dakle, još nije usvojen konačni Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, odnosno akcize još nisu ukinute, niti je uopšte jasno da li će se to desiti u ovom sazivu PSBiH. Stoga tvrdnje da su “akcize ukinute” ocjenjujemo kao dezinformaciju u svim člancima u kojima su one objavljene.

Članci koji takve tvrdnje imaju u naslovima, dok tekst donosi informacije o tome da je za ukidanje akciza potrebno i drugo čitanje, dodatno dobijaju i ocjenu klikbejt

Napomene:

10.8.2022: Portali Crna hronika, 072 info, N1, Akter, Depo, BLIN, Oslobođenje i Okanal su ispravili je netačne tvrdnje u člancima, pa su im dodane i ocjene ispravljeno. 

11. 8. 2022:  Portali Jelah, Hayat, Banjaluka(net), Face i Source su ispravili netačne tvrdnje u člancima, pa su im dodane i ocjene ispravljeno. 

17.8.2022: Prilikom povezivanja ocijenjenih članaka sa analizom pod naslovom "Akcize na gorivo ni ovoga puta nisu ukinute", došlo je do tehničke greške u kojoj je sa istom povezan članak portala Slobodna Bosna iz 2019. godine.Greška je sada ispravljena i sa analizom je povezan članak portala Slobodna Bosna objavljen 27. jula 2022, a u kojem su objavljene tvrdnje koje su bile predmet analize.

17.8. 2022: Portal Slobodna Bosna je ispravio netačne navode u članku koji je dio anlize, stoga im dodajemo i ocjenu ispravljeno. 

29.8. 2022: Članak portala Bijeljina.org koji sadrži iste netačne tvrdnje, također je dobio ocjene klikbejt i dezinformacija. Iako je članak ocijenjen pri inicijalnom objavljivanju analize, arhivirana verzija je naknadno uvrštena u analizu.

30. 8. 2022: Portal Bijeljina.org je izmijenio netačne tvrdnje u analiziranom članku pa im dodajemo i ocjenu ispravljeno.

29.9.2022: Portal Nezavisne novine je ispravio netačne navode u članku, te im dodajemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Alena Beširević Objavljeno: 09. 08. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Stari snimci urušavanja zgrade nisu nastali za vrijeme razornog zemljotresa u Maroku

Stari snimci urušavanja dotrajale zgrade predstavljeni su u člancima brojni...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama
Rašireni mit: “Simpsoni” nisu predvidjeli prošle događaje

Kompilacija “predviđanja budućnosti” u animiranoj seriji “Simpsoni”, objavl...

Manipulisanje činjenicama
Analiza
Pregled sedmice: Izmišljene izjave političara i teorije zavjere o požarima na Havajima

Proteklu sedmicu na Raskrinkavanju obilježile su dezinformacije o boji taks...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me