Niti su akcize ukinute, niti je smanjen PDV

U naslovima članaka mnogih bh. portala netačno se tvrdi da su u BiH “ukinute akcize na gorivo”, te da je “PDV za osnovne životne namirnice smanjen na 5%”.

Nakon održavanja 27. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine 9.3.2022. godine, više od stotinu portala iz BiH i regiona izvijestilo je da su na njoj usvojeni prijedlozi izmjena Zakona o akcizama i Zakona o porezu na dodatu vrijednost. Međutim, ova vijest je u pojedinim medijima predstavljena na nekoliko različitih, netačnih načina. 

Neki mediji su tako svoje članke na ovu temu opremili naslovima u kojima se netačno tvrdi da su “ukinute akcize na gorivo”, te da je “smanjen PDV na osnovne namirnice”:

Usvojen prijedlog SDS-a: Smanjen PDV na osnovne namirnice na 5% (K3)

Ukinuta akciza na gorivo i umanjena stopa PDV-a (BN)

UKINUTE AKCIZE NA GORIVO U BIH (RTV USK)

Drugi, pak, tvrde da se akcize “ukidaju”:

Ukidaju se akcize na gorivo u BiH (Stav)

ZAVRŠENO GLASANJE: Akcize na gorivo se ukidaju na šest mjeseci, odbijen sramotan prijedlog zakona SNSD-a  (Slobodna Bosna)

Akcize na gorivo se ukidaju, smanjenje PDV-a na 5 posto za hranu! (Viteški portal)

Pojedini portali u naslovu su naveli i da će gorivo, kao i hrana, biti “uskoro jeftinije”, kao i da je gorivo “jeftinije 40 feninga”:

GORIVO JEFTINIJE 40 FENINGA Usvojen Prijedlog za ukidanje akciza na naftne derivate (Srpska info)

ODLIČNA VIJEST: Usvojen prijedlog o ukidanju akciza, gorivo uskoro jeftinije (Novabila)

USVOJEN PRIJEDLOG SDS-a: Uskoro jeftiniji brašno, mlijeko, ulje, lijekovi… – PDV na osnovne životne namirnice smanjen na pet posto (Glas regije)

Desetine portala u naslovima svojih članaka netačno je ustvrdilo da je “Parlament BiH izglasao” ove izmjene, ponovo uz tvrdnje da se “akcize ukidaju”. 

Parlament BiH izglasao: Akcize na gorivo se ukidaju (Tanjug)

PARLAMENT IZGLASAO Ukidaju se akcize na gorivo (Hercegovina info)

Drugi su specificirali da je Predstavnički dom Parlamenta BiH taj koji je izglasao izmjene, također uz netačne tvrdnje da se “akcize ukidaju”. Neki su u naslovima jednako netačno ustvrdili i da je “Zastupnički dom BiH ukinuo akcize”, “smanjio PDV za hranu" i "povećao PDV na luksuz".

Predstavnički dom Parlamenta BiH izglasao: Akcize na gorivo se ukidaju (Klix)

Zastupnički dom Parlamenta BiH ukinuo akcize na naftu (VoA)

Zastupnički dom BiH ukinuo akcize na naftu i smanjio PDV na životne namirnice (Radio Slobodna Evropa)

Predstavnički dom BiH izglasao smanjenje PDV-a na 5 posto za hranu, a povećao PDV na luksuz (Klix)

Ukupno je u više od 120 članaka u regionu objavljena neka od navedenih netačnih tvrdnji. 

Šta su činjenice?

Na 27. sjednici Predstavničkog doma PSBIH po hitnom postupku usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, čiji su predlagači/ce poslanici/e Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Nada Mladina i Zukan Helez, kao i i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, čiji je predlagač poslanik Mirko Šarović.

Ipak, činjenica da su ovi prijedlozi usvojeni u Predstavničkom domu, ne znači da su izmjene i dopune ova dva zakona stupile na snagu, odnosno da su akcize ukinute i da je PDV umanjen.

Kako se navodi u priručniku “Procedure usvajanja i izmjene zakona i propisa”, koji je 2005. godine izdao Transparency International BiH, Parlamentarna skupština BiH sastoji se od dva doma: Predstavničkog doma i Doma naroda. Da bi se neki zakon donio, odnosno da bi on stupio na snagu, potrebno je da ga usvoje oba doma.

Dakle, da bi gore spomenuti prijedlozi izmjena Zakona o akcizama i dopuna Zakona o porezu na dodatu vrijednost stupili na snagu, potrebno je da budu usvojeni i u Domu naroda PSBiH.

Također je netačna i tvrdnja da je Parlament BiH izglasao ove izmjene, s obzirom da je to uradio samo jedan od dva doma Parlamenta. 

S obzirom na to da se Dom naroda PSBiH još uvijek nije očitovao o ovim pitanjima, akcize na gorivo nisu ukinute, a PDV za lijekove i osnovne životne namirnice nije smanjen. Do toga će doći samo ukoliko i Dom naroda usvoji spomenute prijedloge.

Gotovo svi pomenuti portali u svojim člancima na kraju teksta imaju i rečenicu koja govori upravo o ovome:

Da bi stupio na snagu, potrebno je da ga potvrdi Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Portali Raport, BH portal, kao i agencija Anadolija iz svojih članaka potpuno su izostavili informaciju da Dom naroda treba usvojiti spomenute prijedloge prije nego oni stupe na snagu.

Portal Jajce-online u svom članku pod naslovom "Zastupnički dom BiH ukinuo akcize na naftu i smanjio PDV na životne namirnice" govorio je o parlamentarcima koji su ostvarili pravo pravo na naknadu koja se isplaćuje pri odlasku u penziju, a nastavit će raditi i primati plaću. Sjednica Predstavničkog doma se u njemu uopšte ne spominje.

Shodno činjenicama, tvrdnje iz navedenih naslova o tome da su u BiH “ukinute” ili da se “ukidaju” akcize na gorivo, da je “smanjen” ili da se “smanjuje PDV na osnovne namirnice”, kao i da su gorivo i hrana “pojeftinili” ili da će “uskoro biti jeftiniji”, te da je Predstavnički dom PSBiH "ukinuo" akcize", ocjenjujemo kao dezinformaciju.  Svi navedeni članci dobijaju i ocjenu klikbejt, s obzirom na to da su tvrdnje iz naslova opovrgnute u samim tekstovima članaka.

Portali Raport, Bh vijesti i Anadolija dobijaju samo ocjenu dezinformacija, jer se u člancima ovih portala ne navodi da Dom naroda PSBiH treba da usvoji spomenute prijedloge kako bi oni stupili na snagu.

Portali koji su svoje članke opremili naslovima “Predstavnički dom Parlamenta BiH izglasao: Akcize na gorivo se ukidaju”, dobijaju ocjenu manipulisanje činjenicama i klikbejt. Tačno je, naime, da je Predstavnički dom izglasao ove izmjene, ali je netačno da se “akcize ukidaju”, s obzirom na to da je za tako nešto potrebna potvrda i Doma naroda. Istu ocjenu dobija i naslov "Parlament BiH usvojio prijedlog SDP-a: Ukidaju se akcize na gorivo".

Iste ocjene dobijaju i portali koji su u naslovima svojih članaka tvrdili da je "Predstavnički dom BiH izglasao smanjenje PDV-a na 5 posto za hranu, a povećao PDV na luksuz", također iz razloga što je tačno da je Predstavnički dom izglasao ove izmjene, ali je netačno da je "povećao PDV na luksuz”, s obzirom na to da je za tako nešto potrebna potvrda i Doma naroda.

Na koncu, portal Jajce online dobija ocjene klikbejt i dezinformacija, jer se tvrdnje iz naslova njihovog članka opšte ne spominju u samom tekstu.

Napomena

14.3.2022.

Nakon objave ove analize, dodatnom pretragom pronašli smo još članaka čiji naslovi sadrže netačne tvrdnje u vezi sa ovom temom. Portal Balkan News, iz čijeg članka  je izostavljena informacija da Dom naroda PSBiH treba usvojiti prijedloge kako bi oni stupili na snagu, dobija ocjenu dezinformacija. 

Naslovi ostalih analiziranih članaka dobijaju ocjene klikbejt i dezinformacija ili klikbejt i manipulisanje činjenicama, u zavisnosti od iznesenih tvrdnji.

14.3.2022.

Nakon objave ove analize, portali Raport, BH Index, Srpska Info i Krstarica ispravili su svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

15.3.2022.

Nakon objave ove analize, portali Slobodna Bosna i Jajce online ispravili su svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

16.3.2022.

Nakon objave ove analize, portali Hayat, Zenit, Info Bijeljina i Alo online ispravili su svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

17.3.2022.

Nakon objave ove analize, portali Bijeljina i Cafe ispravili su svoje članke, zbog čega im dajmo i ocjenu ispravljeno.

18.3.2022.

Nakon objave ove analize, portal Kurir ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

21.3.2022.

Nakon objave ove analize, portali Večernje novosti (.ba), Avaz i 24 sedam ispravili su svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.24.3.2022.Nakon objave ove analize, portal BN ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

30.3.2022.Nakon objave ove analize, portal Dnevnik ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

20.3.2023.

Nakon objave ove analize, portal Gradiška Live ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

24.4.2023.

Nakon objave ove analize, portal Mondo ispravio je svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

8.9.2023: Članci portala Anadolija, RTV Slon, Živinice čaršija, Hercegovina press, Insajder i ABC portal, koji su ocijenjeni u ovoj analizi naknadno su povezani sa analizom zbog tehničkih razloga.

(Nerma Šehović i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 12. 03. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Lažna vijest
Izrael nije “promijenio barkod svojih proizvoda”

Na Facebooku se dijeli tvrdnja da je Izrael “promijenio barkod svojih proiz...

Lažna vijest
Lažna vijest
Svjetski ekonomski forum ne “naređuje vladama da legalizuju brak sa djecom”

Nekoliko portala objavilo je netačne navode da je Svjetski ekonomski forum...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me