Raskrinkavanje.ba

Niti su akcize ukinute, niti je smanjen PDV

U naslovima članaka mnogih bh. portala netačno se tvrdi da su u BiH “ukinute akcize na gorivo”, te da je “PDV za osnovne životne namirnice smanjen na 5%”.

Nakon održavanja 27. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine 9.3.2022. godine, više od stotinu portala iz BiH i regiona izvijestilo je da su na njoj usvojeni prijedlozi izmjena Zakona o akcizama i Zakona o porezu na dodatu vrijednost. Međutim, ova vijest je u pojedinim medijima predstavljena na nekoliko različitih, netačnih načina. 

Neki mediji su tako svoje članke na ovu temu opremili naslovima u kojima se netačno tvrdi da su “ukinute akcize na gorivo”, te da je “smanjen PDV na osnovne namirnice”:

Usvojen prijedlog SDS-a: Smanjen PDV na osnovne namirnice na 5% (K3)

Ukinuta akciza na gorivo i umanjena stopa PDV-a (BN)

UKINUTE AKCIZE NA GORIVO U BIH (RTV USK)

Drugi, pak, tvrde da se akcize “ukidaju”:

Ukidaju se akcize na gorivo u BiH (Stav)

ZAVRŠENO GLASANJE: Akcize na gorivo se ukidaju na šest mjeseci, odbijen sramotan prijedlog zakona SNSD-a  (Slobodna Bosna)

Akcize na gorivo se ukidaju, smanjenje PDV-a na 5 posto za hranu! (Viteški portal)

Pojedini portali u naslovu su naveli i da će gorivo, kao i hrana, biti “uskoro jeftinije”, kao i da je gorivo “jeftinije 40 feninga”:

GORIVO JEFTINIJE 40 FENINGA Usvojen Prijedlog za ukidanje akciza na naftne derivate (Srpska info)

ODLIČNA VIJEST: Usvojen prijedlog o ukidanju akciza, gorivo uskoro jeftinije (Novabila)

USVOJEN PRIJEDLOG SDS-a: Uskoro jeftiniji brašno, mlijeko, ulje, lijekovi… – PDV na osnovne životne namirnice smanjen na pet posto (Glas regije)

Desetine portala u naslovima svojih članaka netačno je ustvrdilo da je “Parlament BiH izglasao” ove izmjene, ponovo uz tvrdnje da se “akcize ukidaju”. 

Parlament BiH izglasao: Akcize na gorivo se ukidaju (Tanjug)

PARLAMENT IZGLASAO Ukidaju se akcize na gorivo (Hercegovina info)

Drugi su specificirali da je Predstavnički dom Parlamenta BiH taj koji je izglasao izmjene, također uz netačne tvrdnje da se “akcize ukidaju”. Neki su u naslovima jednako netačno ustvrdili i da je “Zastupnički dom BiH ukinuo akcize”, “smanjio PDV za hranu" i "povećao PDV na luksuz".

Predstavnički dom Parlamenta BiH izglasao: Akcize na gorivo se ukidaju (Klix)

Zastupnički dom Parlamenta BiH ukinuo akcize na naftu (VoA)

Zastupnički dom BiH ukinuo akcize na naftu i smanjio PDV na životne namirnice (Radio Slobodna Evropa)

Predstavnički dom BiH izglasao smanjenje PDV-a na 5 posto za hranu, a povećao PDV na luksuz (Klix)

Ukupno je u više od 120 članaka u regionu objavljena neka od navedenih netačnih tvrdnji. 

Šta su činjenice?

Na 27. sjednici Predstavničkog doma PSBIH po hitnom postupku usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, čiji su predlagači/ce poslanici/e Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Nada Mladina i Zukan Helez, kao i i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, čiji je predlagač poslanik Mirko Šarović.

Ipak, činjenica da su ovi prijedlozi usvojeni u Predstavničkom domu, ne znači da su izmjene i dopune ova dva zakona stupile na snagu, odnosno da su akcize ukinute i da je PDV umanjen.

Kako se navodi u priručniku “Procedure usvajanja i izmjene zakona i propisa”, koji je 2005. godine izdao Transparency International BiH, Parlamentarna skupština BiH sastoji se od dva doma: Predstavničkog doma i Doma naroda. Da bi se neki zakon donio, odnosno da bi on stupio na snagu, potrebno je da ga usvoje oba doma.

Dakle, da bi gore spomenuti prijedlozi izmjena Zakona o akcizama i dopuna Zakona o porezu na dodatu vrijednost stupili na snagu, potrebno je da budu usvojeni i u Domu naroda PSBiH.

Također je netačna i tvrdnja da je Parlament BiH izglasao ove izmjene, s obzirom da je to uradio samo jedan od dva doma Parlamenta. 

S obzirom na to da se Dom naroda PSBiH još uvijek nije očitovao o ovim pitanjima, akcize na gorivo nisu ukinute, a PDV za lijekove i osnovne životne namirnice nije smanjen. Do toga će doći samo ukoliko i Dom naroda usvoji spomenute prijedloge.

Gotovo svi pomenuti portali u svojim člancima na kraju teksta imaju i rečenicu koja govori upravo o ovome:

Da bi stupio na snagu, potrebno je da ga potvrdi Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Portali Raport, BH portal, kao i agencija Anadolija iz svojih članaka potpuno su izostavili informaciju da Dom naroda treba usvojiti spomenute prijedloge prije nego oni stupe na snagu.

Portal Jajce-online u svom članku pod naslovom "Zastupnički dom BiH ukinuo akcize na naftu i smanjio PDV na životne namirnice" govorio je o parlamentarcima koji su ostvarili pravo pravo na naknadu koja se isplaćuje pri odlasku u penziju, a nastavit će raditi i primati plaću. Sjednica Predstavničkog doma se u njemu uopšte ne spominje.

Shodno činjenicama, tvrdnje iz navedenih naslova o tome da su u BiH “ukinute” ili da se “ukidaju” akcize na gorivo, da je “smanjen” ili da se “smanjuje PDV na osnovne namirnice”, kao i da su gorivo i hrana “pojeftinili” ili da će “uskoro biti jeftiniji”, te da je Predstavnički dom PSBiH "ukinuo" akcize", ocjenjujemo kao dezinformaciju.  Svi navedeni članci dobijaju i ocjenu klikbejt, s obzirom na to da su tvrdnje iz naslova opovrgnute u samim tekstovima članaka.

Portali Raport, Bh vijesti i Anadolija dobijaju samo ocjenu dezinformacija, jer se u člancima ovih portala ne navodi da Dom naroda PSBiH treba da usvoji spomenute prijedloge kako bi oni stupili na snagu.

Portali koji su svoje članke opremili naslovima “Predstavnički dom Parlamenta BiH izglasao: Akcize na gorivo se ukidaju”, dobijaju ocjenu manipulisanje činjenicama i klikbejt. Tačno je, naime, da je Predstavnički dom izglasao ove izmjene, ali je netačno da se “akcize ukidaju”, s obzirom na to da je za tako nešto potrebna potvrda i Doma naroda. Istu ocjenu dobija i naslov "Parlament BiH usvojio prijedlog SDP-a: Ukidaju se akcize na gorivo".

Iste ocjene dobijaju i portali koji su u naslovima svojih članaka tvrdili da je "Predstavnički dom BiH izglasao smanjenje PDV-a na 5 posto za hranu, a povećao PDV na luksuz", također iz razloga što je tačno da je Predstavnički dom izglasao ove izmjene, ali je netačno da je "povećao PDV na luksuz”, s obzirom na to da je za tako nešto potrebna potvrda i Doma naroda.

Na koncu, portal Jajce online dobija ocjene klikbejt i dezinformacija, jer se tvrdnje iz naslova njihovog članka opšte ne spominju u samom tekstu.

Napomena

14.3.2022. Nakon objave ove analize, dodatnom pretragom pronašli smo još članaka čiji naslovi sadrže netačne tvrdnje u vezi sa ovom temom. Portal Balkan News, iz čijeg članka  je izostavljena informacija da Dom naroda PSBiH treba usvojiti prijedloge kako bi oni stupili na snagu, dobija ocjenu dezinformacija. Naslovi ostalih analiziranih članaka dobijaju ocjene klikbejt i dezinformacija ili klikbejt i manipulisanje činjenicama, u zavisnosti od iznesenih tvrdnji.

14.3.2022. Nakon objave ove analize, portali Raport, BH Index, Srpska Info i Krstarica ispravili su svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

15.3.2022. Nakon objave ove analize, portali Slobodna Bosna i Jajce online ispravili su svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

16.3.2022. Nakon objave ove analize, portali Hayat, Zenit, Info Bijeljina i Alo online ispravili su svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

17.3.2022. Nakon objave ove analize, portali Bijeljina i Cafe ispravili su svoje članke, zbog čega im dajmo i ocjenu ispravljeno.

18.3.2022. Nakon objave ove analize, portal Kurir ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

21.3.2022. Nakon objave ove analize, portali Večernje novosti (.ba), Avaz i 24 sedam ispravili su svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.24.3.2022.Nakon objave ove analize, portal BN ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

30.3.2022.Nakon objave ove analize, portal Dnevnik ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

20.3.2023. Nakon objave ove analize, portal Gradiška Live ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

24.4.2023. Nakon objave ove analize, portal Mondo ispravio je svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

8.9.2023: Članci portala Anadolija, RTV Slon, Živinice čaršija, Hercegovina press, Insajder i ABC portal, koji su ocijenjeni u ovoj analizi naknadno su povezani sa analizom zbog tehničkih razloga.

15.12.2023. Nakon objave ove analize, portal Banjaluka ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

21.12.2023. Nakon objave ove analize, portal Blic ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

1.2.2024. Nakon objave ove analize, portal Otisak ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

8.5.2024. Nakon objave ove analize, portal Pink ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

(Nerma Šehović i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 10.03.2022

Capital: Ukidaju se akcize, gorivo jeftinije i do 40 feninga

SARAJEVO – Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na prijedlog poslanika SDP-a usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH,...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Hercegovina press: Usvojen prijedlog o ukidannu akciza: Gorivo jeftinije 40 pfeninga

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH, kojim se ukidaju akcize na naftne deriv...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Gradiška Live: Izglasano: Akcize na gorivo se ukidaju na šest mjeseci

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na prijedlog zastupnika SDP-a, usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizam...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 09.03.2022

Jajce-online: Zastupnički dom BiH ukinuo akcize na naftu i smanjio PDV na životne namirnice

Šesterica državnih parlamentaraca stekli su pravo na naknadu koja se isplaćuje pri odlasku u penziju, međutim nastavit će raditi i primati plaću, a pr...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 09.03.2022

Zenit: Predstavnički dom BiH izglasao smanjenje PDV-a na 5 posto za hranu, a povećao PDV na luksuz

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Klikbejt 09.03.2022

Mojaderventa: Niko nije bio protiv: Ukidaju se akcize, gorivo jeftinije oko 40 pfeninga

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini po hitnom postupku kojom se na šest mjeseci ukidaju akcize u BiH usvojen je sa 31...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Tomislavcity: Političari (napokon) složni: Ukidaju se akcize na gorivo

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na prijedlog zastupnika SDP-a usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Moja Srpska: Usvojen prijedlog SDS-a: Pojeftiniće hrana, a poskupiti luksuzna roba

Osnovne životne namirnice biće jeftinije, a poskupljuje luksuzna roba poput alkohola, duvanskih proizvoda, krzna, satova, zlata...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Moj Šamac: Usvojen prijedlog SDS-a: Pojeftiniće hrana, a poskupiti luksuzna roba

Osnovne životne namirnice biće jeftinije, a poskupljuje luksuzna roba poput alkohola, duvanskih proizvoda, krzna, satova, zlata...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Dezinformacija 10.03.2022

Anadolija: Predstavnički dom PSBiH izglasao izmjene: PDV na osnovne životne namirnice smanjen na pet posto

Prijedlog zakona koji je podnio Mirko Šarović (SDS), a koji je razmatran po hitnom postupku, podržalo je 27 parlamentaraca, glasova protiv nije bilo,...

 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Večernje novosti: AKCIZE NA GORIVO SE UKIDAJU: Parlament BiH jednoglasno usvojio odluku

PREDSTAVNIČKI dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na prijedlog predstavnika SDP-a usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizam...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 09.03.2022

Raport: Usvojen zakon o suspenziji akciza, gorivo će biti jeftinije

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je zahtjev poslanika: Saše Magazinovića, Nermina Nikšića, Nade Mladine i Zukana Heleza da Prij...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 09.03.2022

Insajder: Usvojen prijedlog SDS-a: Pojeftiniće hrana, a poskupiti alkohol, cigare, parfemi, krzno…

Osnovne životne namirnice biće jeftinije, a poskupljuje luksuzna roba poput alkohola, duvanskih proizvoda, krzna, satova, zlata…

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Moj Prnjavor: Usvojen prijedlog SDS-a: Pojeftiniće hrana, a poskupiti luksuzna roba

Osnovne životne namirnice biće jeftinije, a poskupljuje luksuzna roba poput alkohola, duvanskih proizvoda, krzna, satova, zlata...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Nula49: Gorivo jeftinije 40 feninga: Usvojen Prijedlog za ukidanje akciza na naftne derivate

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na prijedlog poslanika SDP-a usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH, kojim se u...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Info Prijedor: Usvojen prijedlog o ukidanju akciza: Gorivo jeftinije 40 feninga

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH, kojim se ukidaju akcize na naftne deriv...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 10.03.2022

Insajder: Ukidaju se akcize, gorivo jeftinije i do 40 feninga

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na prijedlog poslanika SDP-a usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH, kojim se u...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

BH index: Predstavnički dom PSBiH ukinuo akcize na gorivo

Izmjene predviđaju ukidanje naplate akcize na gorivo, što će smanjiti maloprodajnu cijenu litra goriva za 35 feninga.

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 09.03.2022

Moj Prnjavor: Niko nije bio protiv: Ukidaju se akcize, gorivo jeftinije oko 40 pfeninga

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini po hitnom postupku kojom se na šest mjeseci ukidaju akcize u BiH usvojen je sa 31...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

IndexBA: Donesena odluka: Akcize na gorivo se ukidaju!

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na prijedlog zastupnika SDP-a usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Mojcelinac: Usvojen prijedlog SDS-a: Pojeftiniće hrana, a poskupiti luksuzna roba

Osnovne životne namirnice biće jeftinije, a poskupljuje luksuzna roba poput alkohola, duvanskih proizvoda, krzna, satova, zlata...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 10.03.2022

Otisak: Parlament Bosne i Hercegovine: Akcize na gorivo se ukidaju na šest mjeseci!

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine na jučerašnjoj sjednici nije prihvatio SNSD-ov Prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid, či...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 10.03.2022

USK Info: Predstavnički dom BiH izglasao smanjenje PDV-a na 5 posto za hranu, a povećao PDV na luksuz

Na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatn...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 09.03.2022

RTV TK: Predstavnički dom Parlamenta BiH izglasao: Akcize na gorivo se ukidaju

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 09.03.2022

Radio Sarajevo: Predstavnički dom / Parlament BiH usvojio prijedlog SDP-a: Ukidaju se akcize na gorivo

Građani Bosne i Hercegovine mogu odahnuti. Vlasti u BiH su konačno uradile nešto što će umanjiti posljedice ekonomske krize u svijetu, ali i našoj drž...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 09.03.2022

Dnevni: Predstavnički dom Parlamenta BiH izglasao: Akcize na gorivo se ukidaju

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 09.03.2022

Moj Doboj: Usvojen prijedlog SDS-a: Pojeftiniće hrana, a poskupiti luksuzna roba

Osnovne životne namirnice biće jeftinije, a poskupljuje luksuzna roba poput alkohola, duvanskih proizvoda, krzna, satova, zlata...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

IndexBA: Predstavnički dom BiH izglasao smanjenje PDV-a na 5 posto za hranu, a povećao PDV na luksuz

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 09.03.2022

ABC Portal: Predstavnički dom Parlamenta BiH izglasao: Trošarine/akcize na gorivo se ukidaju

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na prijedlog zastupnika SDP-a usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o trošarina...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 09.03.2022

BH Portal: Predstavnički dom BiH izglasao smanjenje PDV-a na 5 posto za hranu, a povećao PDV na luksuz | RTV TK

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 09.03.2022

ARTinfo: Akcize na gorivo se ukidaju

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na prijedlog zastupnika SDP-a usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Mondo: Niko nije bio protiv: Ukidaju se akcize, gorivo jeftinije oko 40 feninga

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini po hitnom postupku kojom se na šest mjeseci ukidaju akcize u BiH usvojen je sa 31...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 09.03.2022

Insajder: GORIVO JEFTINIJE 40 FENINGA Ukidaju se akcize na naftne derivate u trajanju od šest mjeseci

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na prijedlog zastupnika SDP-a usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH, kojim se...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Hercegovački portal: Ukidaju se akcize na gorivo – uskoro pojeftinjenje na svim crpkama u BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH, kojim se ukidaju akcize...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 10.03.2022

Iks portal: Smanjuje se PDV na hranu, a povećava na luksuz

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV) koji su pre...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 10.03.2022

RTV KD - Kozarska Dubica: Usvojen prijedlog o ukidanju akciza: Gorivo jeftinije 40 feninga

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH, kojim se ukidaju akcize na naftne deriv...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Moj Doboj: Niko nije bio protiv: Ukidaju se akcize, gorivo jeftinije oko 40 pfeninga

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini po hitnom postupku kojom se na šest mjeseci ukidaju akcize u BiH usvojen je sa 31...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Ilijaš: Predstavnički dom BiH izglasao smanjenje PDV-a na 5 posto za hranu, a povećao PDV na luksuz

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 09.03.2022

Moj Šamac: Niko nije bio protiv: Ukidaju se akcize, gorivo jeftinije oko 40 pfeninga

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini po hitnom postupku kojom se na šest mjeseci ukidaju akcize u BiH usvojen je sa 31...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Novi: EVO KOLIKO ĆE GORIVO SADA BITI JEFTINIJE: Predstavnički dom Parlamenta BiH danas izglasao

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini po hitnom postupku kojim se ukidaju akcize u BiH usvojen je sa 31 glasom za, bez...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Grude.com: Ukidaju se akcize pa će malo pojeftiniti gorivo

Po isteku 6 mjeseci, ostavljena je mogućnost Vijeću ministara BiH da svojom odlukom produži za 3 mjeseca definirani iznos trošarina.

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

RTV Slon: Predstavnički dom PSBiH izglasao smanjenje PDV-a na 5 posto za hranu, a povećao PDV na luksuz

Zastupnici Predstavničkog doma PSBiH podržali su uvođenje diferencijalne stope PDV-a koju je predložio SDS, a odbili su prijedlog SNSD-a.

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 09.03.2022

eBrčko: Usvojen prijedlog o ukidanju akciza: Gorivo jeftinije 40 feninga

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH, kojim se ukidaju akcize na naftne deriv...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

BH Vijesti: Parlament BiH: Akcize na gorivo se ukidaju na šest mjeseci, odbijen sramotan prijedlog zakona SNSD-a

ZASTUPNIČKI DOM PARLAMENTA BOSNE I HERCEGOVINE NA DANAŠNJOJ SJEDNICI KOJA JE U TOKU NIJE PRIHVATIO SNSD-OV PRIJEDLOG ZAKONA O ZABRANI ZLOUPOTREBE POJM...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Kurir: U BIH UKIDAJU AKCIZE NA GORIVO: Zakon donet po hitnoj proceduri, važiće 6 meseci!

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojjo je danas Predlog zakona o izmenama zakona o akcizama, kojim se ukidaju akcize na...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 09.03.2022

TNT Portal: Predstavnički dom Parlamenta BiH izglasao: Akcize na gorivo se ukidaju

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na prijedlog zastupnika SDP-a usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 09.03.2022

Ilijaš: Predstavnički dom Parlamenta BiH izglasao: Akcize na gorivo se ukidaju

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na prijedlog zastupnika SDP-a usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 10.03.2022

Živinice čaršija: Predstavnički dom PSBiH izglasao smanjenje PDV-a na 5 posto za hranu, a povećao PDV na luksuz

Zastupnici Predstavničkog doma PSBiH podržali su uvođenje diferencijalne stope PDV-a koju je predložio SDS, a odbili su prijedlog SNSD-a.

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 09.03.2022

Novum: Parlament BiH: Akcize na gorivo se ukidaju na šest mjeseci

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici koja je u toku nije prihvatio SNSD-ov Prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojm...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Brotnjo: Čudesa se događaju: Ukinute trošarine na gorivo, PDV na hranu iznosi 5%!

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na prijedlog zastupnika SDP-a usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o trošarinama...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

TV K3: Usvojen prijedlog SDS-a: Smanjen PDV na osnovne namirnice na 5%

Predstavnički dom Parlamenta BiH je na inicijativu predsjednika SDS-a Mirka Šarovića usvojio prijedlog Izmjena zakona o PDV-u.  Na životne namirnice P...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 11.03.2022

Viteski portal: Akcize na gorivo se ukidaju, smanjenje PDV-a na 5 posto za hranu!

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na prijedlog zastupnika SDP-a usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Istok rs: Predstavnički dom Parlamenta BiH izglasao: Akcize na gorivo se ukidaju

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na prijedlog predstavnika SDP-a usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizam...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 10.03.2022

Prijedor24: Predstavnički dom BiH izglasao smanjenje PDV-a na 5 posto za hranu, a povećao PDV na luksuz

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 09.03.2022

NovaBila.info: ODLIČNA VIJEST: Usvojen prijedlog o ukidanju akciza, gorivo uskoro jeftinije

Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini po hitnom postupku kojim ukidaju akcize u BiH usvojen je sa 31 glasom za, bez pr...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 10.03.2022

Hercegovina press: Smanjen PDV na osnovne namirnice povećan na luksuz

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 10.03.2022

X portal: Predstavnički dom BiH izglasao smanjenje PDV-a na 5 posto za hranu, a povećao PDV na luksuz

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 09.03.2022

Agroklub: Ukinute akcize na gorivo - još jedan korak do pojeftinjenja

Federalna uprava za inspekcijske poslove jučer je obavijestila da su zalihe na terminalima veleprometnika, pri kraju i kako je većina počela nabavljat...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Alo online: IZGLASANO! Očekuje nas smanjenje PDV-a na 5 posto za hranu, a povećanje na luksuz

Zakon je razmatran po hitnom postupku

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 09.03.2022

Krajina (.ba): Usvojen prijedlog o ukidanju akciza: Gorivo jeftinije 40 feninga

Prijedlog o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini po hitnom postupku kojim se ukidaju akcize u BiH, usvojen je sa 31 glasom za, bez glasov...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Radio Kakanj: Predstavnički dom BiH izglasao smanjenje PDV-a na 5 posto za hranu, a povećao PDV na luksuz

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 09.03.2022

BL Portal: Predstavnički dom Parlamenta BiH ukinuo akcize: Gorivo uskoro jeftinije 40 feninga

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je večeras Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH, kojim se ukidaj...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Faktor: Parlament BiH: Akcize na gorivo se ukidaju na šest mjeseci, odbijen sramotan prijedlog zakona SNSD-a

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici koja je u toku nije prihvatio SNSD-ov Prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojm...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 10.03.2022

Dolina Lašve: Predstavnički dom BiH izglasao smanjenje PDV-a na 5 posto za hranu, a povećao PDV na luksuz

Na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatn...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 09.03.2022

Depo: Usvojen prijedlog o ukidanju akciza: Gorivo jeftinije 40 feninga!

Ovo je doneseno kao mjera borbe protiv rasta cijena goriva u našoj zemlji koje dostižu rekordne iznose na globalnom tržištu, ali i lančanog rasta drug...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Ilijaš Net: Milijeko, hljeb, šećer, so i lijekovi idu na 5 posto PDV-a, oružje, parfemi na 22 posto

Zastupnici Predstavničkog doma PSBiH podržali su uvođenje diferencijalne stope PDV-a koju je predložio SDS, a odbili su prijedlog SNSD-a.

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Stav: Ukidaju se akcize na gorivo u BiH

Kako bi ovaj zakon stupio na snagu, potrebno je da odluku Predstavničkog doma PSBiH potvrdi i državni Dom naroda

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Glas Regije: USVOJEN PRIJEDLOG SDS-a: Uskoro jeftiniji brašno, mlijeko, ulje, lijekovi… – PDV na osnovne životne namirnice smanjen na pet posto

Zastupnici u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine su na današnjoj sjednici u Sarajevu prihvatili Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Zenica blog: Predstavnički dom BiH izglasao smanjenje PDV-a na 5 posto za hranu, a povećao PDV na luksuz na 22 posto

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 10.03.2022

Balkan news (.ba): Akcize na naftne derivate ukinute na šest mjeseci

Izglasavanje ovog prijedloga o ukidanju akciza znači direktno smanjenje cijene goriva do 40 feninga po litru

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Kakanj Info: Ukidaju se akcize na gorivo na šest mjeseci, odbijen sramotan prijedlog zakona SNSD-a

Prijedlog o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini po hitnom postupku usvojen je sa 31 glasom za, bez protiv i jednim suzdržanim

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 10.03.2022

Republika Srpska (.net): Usvojen prijedlog o ukidanju akciza: Gorivo jeftinije 40 feninga

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH, kojim se ukidaju akcize na naftne deriv...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Novi Glas: Gorivo jeftinije oko 40 feninga – Ukidaju se akcize na naftne derivate u BiH, niko nije bio protiv!

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na prijedlog zastupnika SDP-a usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Bosna Global: Parlament BiH: Akcize na gorivo se ukidaju, nije prošao zakon o zabrani zloupotrebe pojma genocid

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na prijedlog zastupnika SDP-a usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Tanjug: Parlament BiH izglasao: Akcize na gorivo se ukidaju

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na predlog poslanika SDP-a usvojio je Predlog zakona o izmenama zakona o akcizama u BiH,...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

RTV BN: Ukinuta akciza na gorivo i umanjena stopa PDV-a

Ovim zakonom usvojenim po hitnom postupku privremeno su ukinute akcize na gorivo. Ali da bi zakon stupio na snagu neophodno je da i Dom naroda PSBiH u...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 09.03.2022

Blic: JEFTINIJE GORIVO U BiH Ukidaju se akcize na naftne derivate u trajanju od šest meseci

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na predlog poslanika SDP usvojio je Predlog zakona o izmenama zakona o akcizama u BiH, kojim se ukidaju...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 09.03.2022

Alternativna televizija: Usvojen prijedlog o ukidanju akciza: Gorivo jeftinije 40 feninga

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH, kojim se ukidaju akcize na naftne deriv...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

24 sedam: Nova odluka u BiH: Ukidaju se akcize na naftne derivate

Po isteku šest meseci, ostavljena je mogućnost Savetu ministara BiH da svojom odlukom produži za tri meseca definisani iznos akcize

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 09.03.2022

Zenica blog: Predstavnički dom Parlamenta BiH izglasao: Akcize na gorivo se ukidaju

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na prijedlog zastupnika SDP-a usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 09.03.2022

Olovka: Predstavnički dom BiH izglasao smanjenje PDV-a na 5 posto za hranu, a povećao PDV na luksuz

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 09.03.2022

Srpska cafe: U BiH niža stopa PDV-a na hranu i lijekove, viša na luksuznu robu!

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Moj Brod: Niko nije bio protiv: Ukidaju se akcize, gorivo jeftinije oko 40 pfeninga

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini po hitnom postupku kojom se na šest mjeseci ukidaju akcize u BiH usvojen je sa 31...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Cazin.ba: Predstavnički dom BiH izglasao smanjenje PDV-a na 5 posto za hranu, a povećao PDV na luksuz

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 09.03.2022

BH Portal: Predstavnički dom Parlamenta BiH izglasao: Akcize na gorivo se ukidaju | RTV TK

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na prijedlog zastupnika SDP-a usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 10.03.2022

Realno 55: Akcize na gorivo se ukidaju

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na prijedlog zastupnika SDP-a usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Prijedor24: Ukidaju se akcize na gorivo

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na prijedlog zastupnika SDP-a usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Kakanj Info: Predstavnički dom BiH izglasao smanjenje PDV-a na 5 posto za hranu, a povećao PDV na luksuz od 22 posto

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 09.03.2022

Mojaderventa: Usvojen prijedlog SDS-a: Pojeftiniće hrana, a poskupiti luksuzna roba

Osnovne životne namirnice biće jeftinije, a poskupljuje luksuzna roba poput alkohola, duvanskih proizvoda, krzna, satova, zlata...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Gerila (.info): Ukidaju se akcize na naftne derivate, gorivo jeftinije do 40 feninga

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je na prijedlog zastupnika SDP-a usvojio Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Mondo: Usvojen prijedlog SDS-a: Pojeftiniće hrana, a poskupiti alkohol, cigare, parfemi, krzno...

Osnovne životne namirnice biće jeftinije, a poskupljuje luksuzna roba poput alkohola, duvanskih proizvoda, krzna, satova, zlata...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 09.03.2022

Grad-Busovača: ODLIČNA VIJEST Usvojen prijedlog o ukidanju akciza, gorivo uskoro jeftinije

Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini po hitnom postupku kojim ukidaju akcize u BiH usvojen je sa 31 glasom za, bez pr...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Lug-Prozor: Predstavnički dom Parlamenta BiH izglasao: Akcize na gorivo se ukidaju

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na prijedlog zastupnika SDP-a usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 09.03.2022

Z portal: Predstavnički dom Parlamenta BiH izglasao: Akcize na gorivo se ukidaju

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na prijedlog zastupnika SDP-a usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 09.03.2022

Bugojno-Danas: Predstavnički dom BiH izglasao smanjenje PDV-a na 5 posto za hranu, a povećao PDV na luksuz

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 09.03.2022

Moja Hercegovina: Predstavnički dom BiH izglasao smanjenje PDV-a na 5 posto za hranu, a povećao PDV na luksuz

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 10.03.2022

Volim Podgoricu: Bosna i Hercegovina UKINULA AKCIZE na gorivo u narednih 6 mjeseci

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas je po hitnoj proceduripo hitnoj proceduri usvojio izmjene Zakona o akcizama u BiH,...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Info Bijeljina: Ukidaju se akcize, gorivo jeftinije i do 40 feninga

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na prijedlog zastupnika SDP-a usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 09.03.2022

Slobodna Bosna: ZAVRŠENO GLASANJE: Akcize na gorivo se ukidaju na šest mjeseci, odbijen sramotan prijedlog zakona SNSD-a

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici koja je u toku nije prihvatio SNSD-ov Prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojm...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 10.03.2022

eKapija: BiH ukida akcize na šest mjeseci, gorivo bi moglo biti jeftinije 20%

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na prijedlog zastupnika SDP-a usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH, kojim se...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Zvornički: Predstavnički dom Parlamenta BiH izglasao: Akcize na gorivo se ukidaju na šest mjeseci

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na prijedlog zastupnika SDP-a usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 09.03.2022

Preporod: Ublažavanje mjera: Ukidaju se akcize na gorivo, građani odahnuli

Cijene goriva u posljednjih nekoliko dana dosežu svoje historijske maksimume. Na benzinskim pumpama širom Bosne i Hercegovine gorivo košta 3 KM. Pred...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Otvoreno (.ba): Usvojen prijedlog o ukidanju akciza: Gorivo jeftinije 40 feninga

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH, kojim se ukidaju akcize na naftne deriv...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Avaz: Usvojen prijedlog o ukidanju akciza: Gorivo jeftinije 40 feninga

Prijedlog o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini po hitnom postupku usvojen je sa 31 glasom za, bez protiv i jednim suzdržanim

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 09.03.2022

Olovka: Predstavnički dom Parlamenta BiH izglasao: Akcize na gorivo se ukidaju

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na prijedlog zastupnika SDP-a usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 09.03.2022

Moj kontakt: USVOJEN PRIJEDLOG SDS-A: POJEFTINIĆE HRANA, A POSKUPITI LUKSUZNA ROBA

Osnovne životne namirnice biće jeftinije, a poskupljuje luksuzna roba poput alkohola, duvanskih proizvoda, krzna, satova, zlata…

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 10.03.2022

Novum: Predstavnički dom BiH izglasao smanjenje PDV-a na 5 posto za hranu, a povećao PDV na luksuz

Na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatn...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 09.03.2022

RTV USK: UKINUTE AKCIZE NA GORIVO U BIH

Gorivo bi sada trebalo biti jeftinije za 35 do 40 feninga.

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Borak: Ukidaju se akcize na gorivo – uskoro pojeftinjenje na svim crpkama

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH, kojim se ukidaju akcize...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Mojamodrica: Usvojen prijedlog SDS-a: Pojeftiniće hrana, a poskupiti luksuzna roba

Osnovne životne namirnice biće jeftinije, a poskupljuje luksuzna roba poput alkohola, duvanskih proizvoda, krzna, satova, zlata...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Moj Brod: Usvojen prijedlog SDS-a: Pojeftiniće hrana, a poskupiti luksuzna roba

Osnovne životne namirnice biće jeftinije, a poskupljuje luksuzna roba poput alkohola, duvanskih proizvoda, krzna, satova, zlata...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Cafe: Ukidaju se akcize na gorivo

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na prijedlog zastupnika SDP-a usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 10.03.2022

Večernji list (ba): Zastupnički dom BiH izglasao smanjenje PDV-a na 5 posto za hranu, a povećao PDV na luksuz

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 09.03.2022

Klix: Predstavnički dom Parlamenta BiH izglasao: Akcize na gorivo se ukidaju

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na prijedlog zastupnika SDP-a usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 09.03.2022

Moj Prijedor: Usvojen prijedlog SDS-a: Pojeftiniće hrana, a poskupiti luksuzna roba

Osnovne životne namirnice biće jeftinije, a poskupljuje luksuzna roba poput alkohola, duvanskih proizvoda, krzna, satova, zlata...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Dezinformacija 10.03.2022

Balkan news (.ba): Predstavnički dom PSBiH izglasao: PDV smanjen na 5 posto za lijekove, brašno, hljeb, mlijeko, ulja...

Prijedlog zakona koji je podnio Mirko Šarović (SDS), a koji je razmatran po hitnom postupku, podržalo je 27 parlamentaraca, glasova protiv nije bilo,...

 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Krstarica: Parlament BiH izglasao: Akcize na gorivo se ukidaju

SARAJEVO – Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na predlog poslanika SDP-a usvojio je Predlog zakona o izmenama zakona o akci...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 09.03.2022

Hayat: USVOJEN PRIJEDLOG: UKIDAJU SE AKCIZE NA GORIVO

Na današnjoj redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama po hitnom postupku kojim...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 09.03.2022

Voice of America (.ba): Zastupnički dom Parlamenta BiH ukinuo akcize na naftu

Zastupnički dom Parlamenta BiH usvojio je u srijedu navečer Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH, kojim se ukidaju akcize na naftne de...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

RTV TK: Predstavnički dom BiH izglasao smanjenje PDV-a na 5 posto za hranu, a povećao PDV na luksuz

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 09.03.2022

Jajce-online: Predstavnički dom BiH izglasao smanjenje PDV-a na 5 posto za hranu, a povećao PDV na luksuz

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Klikbejt 09.03.2022

Bljesak: Političari (napokon) složni: Ukidaju se trošarine na gorivo

Odlukom su ukinute trošarine na dizel-gorivo i ostala plinska ulja, petrolej, motorni benzin-bezolovni, motorni benzin, lož-ulje, tečni naftni plin za...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Moj Teslić: Niko nije bio protiv: Ukidaju se akcize, gorivo jeftinije oko 40 pfeninga

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini po hitnom postupku kojom se na šest mjeseci ukidaju akcize u BiH usvojen je sa 31...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Izdvojeno: PARLAMENT BiH: Akcize na gorivo se ukidaju na šest mjeseci, odbijen sramotan prijedlog zakona SNSD-a

Srpskim parlamentarcima ne smeta počinjeni genocid, već bi da zabrane da se o njemu govori: Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine na današnjo...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Mojabanjaluka: Usvojen prijedlog SDS-a: Pojeftiniće hrana, a poskupiti luksuzna roba

Osnovne životne namirnice biće jeftinije, a poskupljuje luksuzna roba poput alkohola, duvanskih proizvoda, krzna, satova, zlata...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Travnički info: Akcize na gorivo se ukidaju, smanjenje PDV-a na 5 posto za hranu!

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na prijedlog zastupnika SDP-a usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Moj Teslić: Usvojen prijedlog SDS-a: Pojeftiniće hrana, a poskupiti luksuzna roba

Osnovne životne namirnice biće jeftinije, a poskupljuje luksuzna roba poput alkohola, duvanskih proizvoda, krzna, satova, zlata...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 10.03.2022

Bijeljina (.org): Predstavnički dom BiH izglasao smanjenje PDV-a na 5 posto za hranu, a povećao PDV na luksuz

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Klikbejt 09.03.2022

Republika.rs: POJEFTINJUJE GORIVO!? Država ukida akcize na naftne derivate u trajanju od šest meseci!

Ovo je doneseno kao mera borbe protiv rasta cene goriva.

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Caportal (Čapljinski portal): Ukidaju se akcize na gorivo – uskoro pojeftinjenje na svim crpkama

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH, kojim se ukidaju akcize...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Jabuka TV: Smanjuje se PDV na hranu, a povećava na luksuz

Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV) k...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Radio Slobodna Evropa: Zastupnički dom BiH ukinuo akcize na naftu i smanjio PDV na životne namirnice

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio je u srijedu navečer Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH, kojim se ukidaju akc...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 10.03.2022

Radio Vitez: Zastupnički dom BiH izglasao smanjenje PDV-a na 5 posto za hranu, a povećao PDV na luksuz

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 09.03.2022

Zenica Info: Predstavnički dom Parlamenta BiH izglasao: Akcize na gorivo se ukidaju

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na prijedlog zastupnika SDP-a usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 10.03.2022

RTV Bihać: PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTA BIH IZGLASAO: AKCIZE NA GORIVO SE UKIDAJU

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na prijedlog zastupnika SDP-a usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 09.03.2022

Klix: Predstavnički dom BiH izglasao smanjenje PDV-a na 5 posto za hranu, a povećao PDV na luksuz

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 09.03.2022

Bljesak: Usvojen prijedlog zakona: Manja stopa PDV-a za lijekove, kruh, mlijeko..

S druge strane ovim zakonom predviđeno je da se po višoj stopi PDV-a od 22 posto oporezuju visokokvalitetna vina i alkoholna pića, visokokvalitetne ci...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

ZDK info: Predstavnički dom Parlamenta BiH izglasao: Akcize na gorivo se ukidaju

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na prijedlog zastupnika SDP-a usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 10.03.2022

Vitez info: Zastupnici usvojili prijedlog: Ukidaju se trošarine na gorivo!

U Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o trošarinama u BiH, kojim se ukidaju trošarine na naft...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Tuzlanski info portal: Predstavnički dom ukinuo akcize na gorivo

Zastupnici Predstavničkog doma PSBiH podržali su Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini čiji su predlagači zastupnici SD...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Danas: U BiH se ukida akciza na gorivo na šest meseci

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojjo je danas Predlog zakona o izmenama zakona o akcizama, kojim se ukidaju akcize na...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 10.03.2022

Radio Ljubuški: Parlament izglasao: Ukidaju se trošarine na gorivo

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na prijedlog zastupnika SDP-a usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Hercegovina.info: PARLAMENT IZGLASAO Ukidaju se akcize na gorivo

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na prijedlog zastupnika SDP-a usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Moj Prijedor: Niko nije bio protiv: Ukidaju se akcize, gorivo jeftinije oko 40 pfeninga

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini po hitnom postupku kojom se na šest mjeseci ukidaju akcize u BiH usvojen je sa 31...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Srpska info: GORIVO JEFTINIJE 40 FENINGA Usvojen Prijedlog za ukidanje akciza na naftne derivate

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na prijedlog poslanika SDP-a usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH, kojim se u...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 09.03.2022

Mojcelinac: Niko nije bio protiv: Ukidaju se akcize, gorivo jeftinije oko 40 pfeninga

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini po hitnom postupku kojom se na šest mjeseci ukidaju akcize u BiH usvojen je sa 31...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Centralna: Predstavnički dom Parlamenta BiH izglasao: Akcize na gorivo se ukidaju, slijedi pojeftinjenje do 40 feninga!

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na prijedlog zastupnika SDP-a usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Ramski vijesnik: Ukidaju se akcize na gorivo

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na prijedlog zastupnika SDP-a usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 10.03.2022

Orašje news: Zastupnički dom izglasao zakon: Ukidaju se akcize na gorivo

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 09.03.2022

Dnevnik.ba: Zastupnički dom izglasao i smanjenje PDV-a za hranu na 5%, povećava se PDV na luksuz

Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu vr...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Klikbejt 09.03.2022

Banjaluka: Ukidaju se akcize na gorivo

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na prijedlog zastupnika SDP-a usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 09.03.2022

Moja Bijeljina: Usvojen prijedlog o ukidanju akciza: Gorivo jeftinije 40 feninga

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH, kojim se ukidaju akcize na naftne deriv...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Radio Donji Vakuf: Predstavnički dom BiH izglasao smanjenje PDV-a na 5 posto za hranu, a povećao PDV na luksuz

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 09.03.2022

Grude: Političari (napokon) složni: Ukidaju se akcize na gorivo

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na prijedlog zastupnika SDP-a usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Otpor: Predstavnički dom BiH izglasao smanjenje PDV-a na 5 posto za hranu, a povećao PDV na luksuz

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 09.03.2022

Topportal: PREDSTAVNIČKI DOM UKINUO AKCIZE NA GORIVO I SMANJIO PDV NA OSNOVNE ŽIVOTNE NAMIRNICE

Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio je večeras prijedlog kojim se ukidaju akcize na gorivo što znači da će gorivo, u zavisnosti od vrste, biti je...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Pink: UKIDAJU AKCIZE NA GORIVO U BIH: Zakon donet po hitnoj proceduri, a evo koliko će važiti!

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojjo je danas Predlog zakona o izmenama zakona o akcizama, kojim se ukidaju akcize na...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 09.03.2022

Bug.ba: Akcize na gorivo se ukidaju na šest mjeseci

Prijedlog o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini po hitnom postupku kojim se ukidaju akcize na gorivo u BiH, usvojen je sa 31 glasom za,...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Rama-Prozor info: Ukidaju se akcize na gorivo – uskoro pojeftinjenje na svim crpkama

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH, kojim se ukidaju akcize...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.03.2022

Otpor: Parlament BiH: Akcize na gorivo se ukidaju na šest mjeseci, odbijen sramotan prijedlog zakona SNSD-a

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici koja je u toku nije prihvatio SNSD-ov Prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojm...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija