Ukidaju se akcize na gorivo na šest mjeseci, odbijen sramotan prijedlog zakona SNSD-a

Izvor/medij: Kakanj Info
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija
Raskrinkano u: Niti su akcize ukinute, niti je smanjen PDV

Prijedlog o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini po hitnom postupku usvojen je sa 31 glasom za, bez protiv i jednim suzdržanim

Prijedlog o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini po hitnom postupku kojim se ukidaju akcize na gorivo u BiH, usvojen je sa 31 glasom za, bez glasova protiv i jednim suzdržanim.


Ovo je doneseno kao mjera borbe protiv rasta cijena goriva u našoj zemlji koje dostižu rekordne iznose na globalnom tržištu, ali i lančanog rasta drugih cijena koje također rastu zbog rasta cijena energenata. Gorivo bi sada trebalo biti jeftinije za 35 do 40 feninga.

Prethodno su usvojeni amandmani HDZ-a BiH prema kojem se izmjene primjenjuju  6 mjeseci, a po isteku se mogu produžiti za još 3 mjeseca. 

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici koja je u toku nije prihvatio SNSD-ov Prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid, čiji su predlagači poslanici Snježana Novaković Bursać i Jakov Galić, koji se razmatrao po hitnom postupku.

Zakon je podržalo 16 parlamentaraca, protiv je bilo 21, suzdržanih nije bilo. Glasanju je prethodila rasprava koja je bila fokusirana na samu suštinu predloženog zakona, a ne na to da li se treba razmatrati po hitnom postupku.

S druge strane, usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH, kojim se ukidaju akcize na naftne derivate u trajanju od šest mjeseci. Prijedlog zakona podnio je SDP. Ovaj zakonski akt podržao je 31 parlamentarac, niko nije bio protiv niti uzdržan.

Prema ovom dokumnetu ukinute se akcize na dizel-gorivo i ostala plinska ulja, petrolej, motorni benzin-bezolovni, motorni benzin, lož-ulje, tečni naftni plin za pogon motornih vozila, biogoriva i biotečnosti.

– Hvala svima na podršci. Pozvali smo Dom naroda da odmah zakaže sjednicu i potvrdi odluku. Pozivam sve na solidarnost, a institucije na odgovoran rad kako bi prebrodili ova ekonomski teška vremena. Idemo dalje – napisao je na svom Twitter profilu jedan od predlagača, Saša Magazinović iz SDP-a.

Da bi zakon bio pravosnažan potrebno je da ga potvrdi i Dom naroda BiH.

 

Članak indeksiran 13. 03. 2022 Zadnji put osvježen prije 8 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me