BiH ukida akcize na šest mjeseci, gorivo bi moglo biti jeftinije 20%

Izvor/medij: eKapija
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija
Raskrinkano u: Niti su akcize ukinute, niti je smanjen PDV

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na prijedlog zastupnika SDP-a usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH, kojim se ukidaju akcize na naftne derivate u trajanju od šest mjeseci.

 

Zakon je razmatran po hitnoj proceduri, a podržalo ga je 31 parlamentarac, protiv niko nije glasao, takođe suzdržanih nije bilo, prenose federalni mediji.

 

Ovo je doneseno kao mjera borbe protiv rasta cijena goriva u BiH koje dostižu rekordne iznose na globalnom tržištu, ali i lančanog rasta drugih cijena koje takođe rastu zbog rasta cijena energenata. Gorivo bi sada trebalo biti jeftinije za 35 do 40 feninga.

 

Odlukom su ukinute akcize na dizel-gorivo i ostala plinska ulja, petrolej, motorni benzin-bezolovni, motorni benzin, lož-ulje, tečni naftni plin za pogon motornih vozila, biogoriva i biotečnosti.

 

Po isteku šest mjeseci, ostavljena je mogućnost Savjetu ministara BiH da svojom odlukom produži za tri mjeseca definisani iznos akcize.

 

Ovim zakonom definisani iznos akcize za naftne derivate na snazi je šest mjeseci, nakon čega se iznos akcize vraća kako je definisano Zakonom o akcizama u Bosni i Hercegovini.

 

Da bi stupio na snagu, potrebno je da ga potvrdi Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Članak indeksiran 12. 03. 2022 Zadnji put osvježen prije 8 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me