Usvojen zakon o suspenziji akciza, gorivo će biti jeftinije

Izvor/medij: Raport
Ocjena: Dezinformacija Ispravljeno
Raskrinkano u: Niti su akcize ukinute, niti je smanjen PDV

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je zahtjev poslanika: Saše Magazinovića, Nermina Nikšića, Nade Mladine i Zukana Heleza da Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini razmatra po hitnom postupku. Nakon rasprave zakon je i usvojen.

Klub poslanika SDP-a BiH je u proceduru uputio izmjene ovog zakona kojim se, kako su naveli, smanjuju cijene goriva za iznos od 30 do 45 pfeninga po litru.

– Kako bi pomogli građanima i privredi u doba rastuće inflacije, predlažemo promjenu člana 17. spomenutog Zakona koji se odnosi na naplatu akciza na način da iznos akciza bude 0 KM – naveli su iz SDP-a.

Poslanik Predrag Kožul (HDZ BiH) je kazao da bi dobro bilo da je ovaj zakon razmatran u redovnoj proceduri “jer je ovo složen zakon”, te da su ga dobili od izvršne vlasti.

PROČITAJTE  Zenica domaćin Balkanskog prvenstva u karateu za omladinske kategorije

– Zakon jeste hitan, ali da nije jednostavan kako bi išao u hitnu proceduru, govori i to da smo ga dobili u trećem pokušaju. Imali smo tri varijante ovog zakona – naveo je Kožul.

Poslanik Adil Osmanović (SDA) je kazao kako se slaže sa onima koji su istakli da je sve ove izmjene i dopune zakona – zakona o PDV-u, zakona o akcizama trebalo da uradi Vijeće ministara BiH.

Predložio je zaključak kojim bi se zadužio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje da sa 30. novembrom 2022. godine, a najkasnije do 10. decembra 2022. godine Predstavničkom domu PSBiH dostavi detaljnu analizu efekata primjene zakona o izmjeni Zakona o akcizama u BiH.

PROČITAJTE  Tako se pomaže građanima. Smanjuju akcize, ukidaju naknade, dijele po 150 eura

Poslanik Zukan Helez, koji je jedna od supredlagača zakona, kazao da u ovom trenutku nisu mogli brže i hitnije reagovati na probleme građana kao što je ovaj zakon.

Dodao je da poskupljenje energenata generira poskupljenje svih ostalih životnih namirnica.

– Mislim da će se smanjenjem cijene goriva za 35 do 40 pfeninga zaustaviti koliko-toliko povećanje cijena – smatra Helez.

Predstavnički dom je prihvatio zahtjev poslanika Mirka Šarovića da se Prijedlog zakona o dopunama Zakona o PDV-u razmatra po hitnom postupku, ali nije bilo poslaničke rasprave o njemu.

Članak indeksiran 12. 03. 2022 Zadnji put osvježen prije 8 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me