Zastupnički dom Parlamenta BiH ukinuo akcize na naftu

Izvor/medij: Voice of America (.ba)
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija
Raskrinkano u: Niti su akcize ukinute, niti je smanjen PDV

Zastupnički dom Parlamenta BiH usvojio je u srijedu navečer Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH, kojim se ukidaju akcize na naftne derivate u trajanju od šest mjeseci.

Izmjenama su ukinute akcize na dizel, benzin, plin i plinska ulja, što će smanjiti maloprodajnu cijenu litra goriva za 35 feninga.

Po litri goriva koje se proda na bh. tržištu, trenutno se plaća akciza u iznosu od 0,30 maraka do 0,40 maraka, ovisno o vrsti naftnog derivata.

Zakon je razmatran po hitnoj proceduri, a predložili su ga poslanici opozicione Socijaldemokratske partije BiH.

Vijeću ministara BiH je nakon šest mjeseci ostavljena mogućnost da svojom odlukom produži za 3 mjeseca definisani iznos akcize.

Da bi stupio na snagu, potrebno je da ga potvrdi Dom naroda Parlamenta BiH (drugi dom kojeg čine delegati Bošnjaka, Srba i Hrvata).

Inače, prevoznici iz BiH su u srijedu protesnom vožnjom kroz Sarajevo i Banjaluku iskazali nezadovoljstvo zbog poskupljenja goriva.

Zastupnički dom Parlamenta BIH je prihvatio i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV), koji predviđa da se po sniženoj stopi PDV-a od pet posto oporezuje promet dobara i usluga, te uvoz dobara određenih namirnica.

To su lijekovi, pomoćna ljekovita sredstva i zdravstvena pomagala, hljeb dobijen od svih vrsta brašna, sve vrste mlijeka, jestiva ulja, jestive masnoće, so, šećer, stočna hrana bez koncentrata, sjemena i sadni materijal.

PDV u BiH trenutno iznosi 17 posto.

Također, predloženo je da se po stopi PDV-a od 22 posto oporezuje alkohol, cigare, parfemi, nakit, te drugi luksuzni proizvodi, čime bi se obezbijedili dodatni prihodi i nadomjestio procijenjeni gubitak prihoda.

Zakon je predložila opoziciona Srpska demokratska stranka (SDS).
I ovaj zakon treba dobiti podršku u Domu naroda Parlamenta BiH.

  •  
Članak indeksiran 12. 03. 2022 Zadnji put osvježen prije 8 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me