Bosna i Hercegovina UKINULA AKCIZE na gorivo u narednih 6 mjeseci

Izvor/medij: Volim Podgoricu
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija
Raskrinkano u: Niti su akcize ukinute, niti je smanjen PDV

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas je po hitnoj proceduripo hitnoj proceduri usvojio izmjene Zakona o akcizama u BiH, kojim se ukidaju akcize na naftne derivate u trajanju od šest mjeseci.

Zakon je podržan jednoglasno.

Odlukom su ukinute akcize na dizel-gorivo i ostala plinska ulja, petrolej, motorni benzin-bezolovni, motorni benzin, lož-ulje, tečni naftni plin za pogon motornih vozila, biogoriva i biotečnosti.

Posle isteka šet mjeseci, ostavljena je mogućnost Savetu ministara BiH da svojom odlukom produži za tri mjeseca definisani iznos akcize.

 

Da bi stupio na snagu, potrebno je da ga potvrdi Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, a ukoliko se to desi doći će do pada cijena svih naftnih derivata.

Izmjene će smanjiti maloprodajnu cijenu litra goriva za 35 feninga.

Po litri goriva koje se proda na bh. tržištu, trenutno se plaća akciza u iznosu od 0,30 maraka do 0,40 maraka, ovisno o vrsti naftnog derivata.

Zastupnički dom Parlamenta BIH je prihvatio i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV), koji predviđa da se po sniženoj stopi PDV-a od pet posto oporezuje promet dobara i usluga, te uvoz dobara određenih namirnica.

To su lijekovi, pomoćna ljekovita sredstva i zdravstvena pomagala, hljeb dobijen od svih vrsta brašna, sve vrste mlijeka, jestiva ulja, jestive masnoće, so, šećer, stočna hrana bez koncentrata, sjemena i sadni materijal.

PDV u BiH trenutno iznosi 17 posto.

Također, predloženo je da se po stopi PDV-a od 22 posto oporezuje alkohol, cigare, parfemi, nakit, te drugi luksuzni proizvodi, čime bi se obezbijedili dodatni prihodi i nadomjestio procijenjeni gubitak prihoda.

I ovaj zakon treba dobiti podršku u Domu naroda Parlamenta BiH.

Članak indeksiran 12. 03. 2022 Zadnji put osvježen prije 8 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me