PREDSTAVNIČKI DOM UKINUO AKCIZE NA GORIVO I SMANJIO PDV NA OSNOVNE ŽIVOTNE NAMIRNICE

Izvor/medij: Topportal
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija
Raskrinkano u: Niti su akcize ukinute, niti je smanjen PDV

Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio je večeras prijedlog kojim se ukidaju akcize na gorivo što znači da će gorivo, u zavisnosti od vrste, biti jeftinije od 30 do 40  feninga.

Odlukom su ukinute akcize na dizel-gorivo i ostala plinska ulja, petrolej, motorni benzin-bezolovni, motorni benzin, lož-ulje, tečni naftni plin za pogon motornih vozila, biogoriva i biotečnosti.

Ovo je doneseno kao mjera borbe protiv rasta cijena goriva u našoj zemlji koje dostižu rekordne iznose na globalnom tržištu, ali i lančanog rasta drugih cijena koje također rastu zbog rasta cijena energenata.

Amandmaom je precizirano da se izmjene primjenjuju  6 mjeseci, a po isteku se mogu produžiti za još 3 mjeseca.

Takođe Predstavički dom usvojio je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV) kojim se predviđa snižavanje stope PDV-a na pet odsto za lijekove, brašno, hljeb dobijen od svih vrsta brašna, mlijeko i mliječne proizvode, jestiva ulja, jestive masnoće životinjskog i biljnog porijekla, so, šećer i homogenizovana dječija hrana.

Ovim zakonom predviđeno je da se po višoj stopi PDV-a od 22 posto oporezuje luksuz, odnoso robe među kojima su: visokokvalitetna vina (uključujući pjenušava vina) i alkoholna pića; visokokvalitetne cigare i cigarilosi; luksuzni parfemi, toaletne vode i kozmetika, uključujući proizvode za ljepotu i šminku; odjeća i obuća od krzna i kože reptila; nakit i srodni proizvodi; satovi i njihovi dijelovi; luksuzna vozila za prijevoz osoba na zemlji, u zraku ili na vodi; umjetnička djela, kolekcionarski predmeti i antikviteti…

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH je usvojen Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, koji znači povećanje koeficijenta državnim službenicima sa najnižim platama.

Riječ o tome da se plate namještenicima, državnim službenicima, vojnicima i policajcima koji su bili na najnižim primanjima poveća za 0,2.

Na potezu je sada Dom naroda Parlamenta BiH koji ove izmjene treba potvrditi.

Članak indeksiran 12. 03. 2022 Zadnji put osvježen prije 8 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me