Zastupnički dom izglasao i smanjenje PDV-a za hranu na 5%, povećava se PDV na luksuz

Izvor/medij: Dnevnik.ba
Ocjena: Klikbejt Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Raskrinkano u: Niti su akcize ukinute, niti je smanjen PDV

Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV) koji su predložili zastupnici SDS-a.

Zakon je razmatran po hitnom postupku, a podržalo ga je 27 parlamentaraca, protiv nije glasao nitko, suzdržana su bila 4 parlamentaraca.

Zastupnici SDS-a predložili su da se po sniženoj stopi PDV-a od 5 posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara, i to lijekova, brašno, kruh dobiven od svih vrsta brašna, mlijeko i mliječni proizvodi, jestiva ulja, jestive masnoće životinjskog i biljnog porijekla, sol, šećer i homogenizirana dječja hrana.

S druge strane, ovim zakonom predviđeno je da se po višoj stopi PDV-a od 22 posto oporezuju visokokvalitetna vina i alkoholna pića, visokokvalitetne cigare i cigarillosi, luksuzni parfemi, odjeća i obuća od krzna, nakit i srodni proizvodi, satovi, vrhunski električni ili optički uređaji, luksuzna vozila, umjetnička djela, oružje itd.

Da bi usvojeni Prijedlog zakona stupio na snagu potrebno je da ga usvoji i Dom naroda PSBiH. Trenutna stopa PDV-a u BiH je 17 posto na sve proizvode, bez obzira na to jesu li osnovni ili luksuzni.

SNSD-ov prijedlog da stopa PDV-a bude 10 posto je odbijen.

Dnevnik.ba

Članak indeksiran 12. 03. 2022 Zadnji put osvježen prije 8 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me