Predstavnički dom PSBiH ukinuo akcize na gorivo

Izvor/medij: BH index
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija Ispravljeno
Raskrinkano u: Niti su akcize ukinute, niti je smanjen PDV

Izmjene predviđaju ukidanje naplate akcize na gorivo, što će smanjiti maloprodajnu cijenu litra goriva za 35 feninga.

Zastupnici Predstavničkog doma PSBiH podržali su Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini čiji su predlagači zastupnici SDP-a Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Nada Mladina i Zukan Helez. Za ovaj zakon glasao je 31 zastupnik. Niko nije bio protiv.

Ovim zakonom usvojenim po hitnom postupku privremeno su ukinute akcize na gorivo. Ali da bi zakon stupio na snagu neophodno je da i Dom naroda PSBiH usvoji predloženi zakon.

Usvojen je zaključak da i Dom naroda ovaj zakon usvoji po hitnoj proceduri.

Izmjene predviđaju ukidanje naplate akcize na gorivo, što će smanjiti maloprodajnu cijenu litra goriva za 35 feninga.

Odlukom su ukinute akcize na dizel-gorivo i ostala plinska ulja, petrolej, motorni benzin-bezolovni, motorni benzin, lož-ulje, tečni naftni plin za pogon motornih vozila, biogoriva i biotečnosti.

Po isteku 6 mjeseci, ostavljena je mogućnost Vijeću ministara BiH da svojom odlukom produži za 3 mjeseca definisani iznos akcize.

U raspravi o prijedlogu zakona Magazinović je podsjetio i kako je zakon donesen.

„Tadašnji šef misije EU Wigemark je bio nosilac te aktivnosti, radili smo do 4 ujutru, a mi koji smo bili protiv toga okarakterisani kao neprijatelji razvoja BiH. Zašto? Zato što je tada bilo govora da će od tog novca biti izgrađeni novi kilometri autoputa. To se nije desilo, novac od akcize nije otišao tamo gdje treba, nego je korišten za popunjavanje budžeta. Wigemark je otišao, ostavio mrtve mačke u zamrzivaču i nas sa skupljim gorivom i s akcizom koja je mogla biti mnogo manja. Danas smo u situaciji da moramo provesti ovu mjeru, jer moramo biti solidarni. Svi budžeti dostižu svoje rekorde“, kazao je Magazinović, pojašnjavajući da se budžeti pune kroz PDV, a da su rekordni budžeti samo znak da se uzeo od građana.

Kada je riječ o uvođenju diferencijalne stope PDV-a danas su se razmatrala dva prijedloga. SDS-ov i SNSD-ov. Prošao je na kraju SDS-ov prijedlog sa 27 glasova ZA i 4 suzdržana. Protiv nije bio niko.

Prema SDS-ovom prijedlogu životne potrepštine oporezuju se s pet posto, a luksuz s 22 posto.

Prijedlog SNSD-a bio je da PDV na životne potrepštine bude 10 posto, a na luksuz također 22 posto.

Usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine po hitnom postupku a koje su predložili Nikola Lovrinović, Borjana Krišto, Predrag Kožul, Darijana Filipović i Mijo Matanović. Ovaj zakon je usvojen jednoglasno.

Zastupnici su odbili Prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocida, koji su predložili zastupnici SNSD-a i njihovi partneri iz Republike Srpske, a rasprava o ovome vodila se više sati.

Prijedlog zakona odbijen je sa 21 glasom protiv.

Podsjećamo, za pojedine državne parlamentarce je SNSD-ov prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid nastavak negiranja genocida u Srebrenici.

Problematizirali su to što je riječ o prijedlogu posebnog zakona, smatrajući da bi bilo primjerenije da je sadržan u formi izmjena i dopuna Krivičnog zakona. S obzirom na to, u bojazni su da bi njegova primjena uzrokovala pravnu nesigurnost, pa je odbačen prijedlog.

Članak indeksiran 12. 03. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me