Usvojen prijedlog SDS-a: Smanjen PDV na osnovne namirnice na 5%

Izvor/medij: TV K3
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija
Raskrinkano u: Niti su akcize ukinute, niti je smanjen PDV

Predstavnički dom Parlamenta BiH je na inicijativu predsjednika SDS-a Mirka Šarovića usvojio prijedlog Izmjena zakona o PDV-u.  Na životne namirnice PDV će ubuduće biti 5%, a na luksuznu robu 22%.  Velika je ovo pobjeda opozicije u Parlamentu BiH, izjavio je Šarović.

Poslanici SDS-a predložili su da se po sniženoj stopi PDV-a od 5 posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara, i to lijekova, brašna, hljeba dobijenog od svih vrsta brašna, mlijeko i mliječni proizvodi, jestiva ulja, jestive masnoće životinjskog i biljnog porijekla, so, šećer i homogenizovana đečija hrana.

 

S druge strane ovim zakonom predviđeno je da se po višoj stopi PDV-a od 22 posto oporezuju visokokvalitetna vina i alkoholna pića, visokokvalitetne cigare i cigarilosi, luksuzni parfemi, odjeća i obuća od krzna, nakit i srodni proizvodi, satovi, vrhunski električni ili optički aparati, luksuzna vozila, umjetnička djela i oružje.

„Predložili smo nešto što nisu mogli da odbiju. Građani će osjetiti benefit odluka koje smo usvojili danas. Nastavićemo i dalje da predlažemo odluke koje će uticati da građani lakše preguraju ovo teško vrijeme“ – kazao je Šarović nakon sjednice.

Izvor: Saopštenje SDS

Članak indeksiran 11. 03. 2022 Zadnji put osvježen prije 8 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me