Čudesa se događaju: Ukinute trošarine na gorivo, PDV na hranu iznosi 5%!

Izvor/medij: Brotnjo
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija
Raskrinkano u: Niti su akcize ukinute, niti je smanjen PDV

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na prijedlog zastupnika SDP-a usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o trošarinama u BiH, kojim se ukidaju trošarine na naftne derivate u trajanju od šest mjeseci.

Zakon je razmatran po žurnoj proceduri, a podržao ga je 31 parlamentarac, nije bilo glasova protiv dok je jedan bio suzdržan – piše Klix.ba.

Odlukom su ukinute trošarine na dizel-gorivo i ostala plinska ulja, petrolej, motorni benzin-bezolovni, motorni benzin, lož-ulje, ukapljeni naftni plin za pogon motornih vozila, biogoriva i biotečnosti.
Po isteku 6 mjeseci, ostavljena je mogućnost Vijeću ministara BiH da svojom odlukom produži za 3 mjeseca definirani iznos trošarine

Da bi stupio na snagu, potrebno je da ga potvrdi Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, a ukoliko se to desi doći će do pada cijena svih naftnih derivata.

Također danas je usvojen Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV) koji su predložili zastupnici SDS-a.

Zakon je razmatran po žurnom postupku, a podržalo ga je 27 parlamentaraca, nije bilo glasova protiv, a suzdržana su bila 4 parlamentaraca.

Zastupnici SDS-a predložili su da se po sniženoj stopi PDV-a od 5 posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara, i to lijekova, brašno, kruh dobijen od svih vrsta brašna, mlijeko i mliječni proizvodi, jestiva ulja, jestive masnoće životinjskog i biljnog podrijetla, sol, šećer i homogenizirana dječija hrana.

S druge strane ovim zakonom predviđeno je da se po većoj stopi PDV-a od 22 posto oporezuju visokokvalitetna vina i alkoholna pića, visokokvalitetne cigarete i cigarilosi, luksuzni parfemi, odjeća i obuća od krzna, nakit i srodni proizvodi, satovi vrhunski električni ili optički aparati, luksuzna vozila, umjetnička djela, oružje itd.

Da bi usvojeni Prijedlog zakona stupio na snagu potrebno je da ga usvoji i Dom naroda PSBiH.

Članak indeksiran 14. 03. 2022 Zadnji put osvježen prije 8 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me