Ublažavanje mjera: Ukidaju se akcize na gorivo, građani odahnuli

Izvor/medij: Preporod
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija
Raskrinkano u: Niti su akcize ukinute, niti je smanjen PDV

Cijene goriva u posljednjih nekoliko dana dosežu svoje historijske maksimume. Na benzinskim pumpama širom Bosne i Hercegovine gorivo košta 3 KM. Pred samu najavu da bi se ovakav scenarij mogao desiti benzinske pumpe bile su zakrčene vozačima koji su punili svoje rezervare.  

Pred Zastupničkim domom Parlamenta Bosne i Hercegovine danas se odlučivalo o privremenom ukidanju akciza na gorivo i snižavanju PDV-a na osnovne životne potrepštine, što je jedna od mjera države na drastični porast cijena. Parlamentarci su izglasali privremeno ukidanje akciza, čime će cijene goriva u zemlji pasti za 40 feninga po litri. Zakon je razmatran po hitnoj proceduri, a podržao ga je 31 parlamentarac, protiv niko nije glasao, također suzdržanih nije bilo. 

Odlukom su ukinute akcize na dizel-gorivo i ostala plinska ulja, petrolej, motorni benzin-bezolovni, motorni benzin, lož-ulje, tečni naftni plin za pogon motornih vozila, biogoriva i biotečnosti. Po isteku 6 mjeseci, ostavljena je mogućnost Vijeću ministara Bosne i Hercegovine da svojom odlukom produži za 3 mjeseca definisani iznos akcize. 

Ovim zakonom definisani iznos akcize za naftne derivate na snazi je šest mjeseci, nakon čega se iznos akcize vraća kako je definisano Zakonom o akcizama u Bosni i Hercegovini. Da bi stupio na snagu, potrebno je da ga potvrdi Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a ukoliko se to desi doći će do pada cijena svih naftnih derivata. 

Visoke cijene goriva potakle su rast transporta, što je utjecalo i na rast životnih namirnica. U odnosu na prije dvije sedmice, prije početka ruskog napada na Ukrajini, cijene nafte su veća za oko 30 posto, žitarica za oko 40 do 50 posto, dok su gas i struja poskupili tri puta. 

Cijene nafte približile su se na međunarodnim tržištima novom maksimumu od 130 dolara, potaknute odlukom SAD-a da zabraniti uvoz ruske nafte, kao odmazdu za rusku agresiju na Ukrajinu koja se približava trećoj sedmici. Potpredsjednik ruske vlade Alexander Novak izjavio je ove sedmice da bi se cijena barela nafte mogla popeti iznad 300 dolara ako SAD i Europska unija zabrane uvoz ruske nafte. 

I vlade zemalja na Zapadnom Balkanu pokušavaju uvesti mjere koje bi usporile rast cijena nafte, ali su odluku u nekim od tih zemalja blokirane zbog političkih neslaganja, poput Crne Gore. 

Crnogorskli parlament trenutno je u političkoj blokadi, nakon pada vlade Zdravka Krivokapića početkom februara, zbog čega ta zemlja još nije donijela mjere koje bi ublažile ekonomski udar na građane. Od prošle sedmice u skupštinskoj proceduri se nalazi vladin prijedlog izmjena zakona o akcizama, čijim bi usvajanjem vlada mogla da smanji akcize za 20 posto. 

Srbija zaustavlja izvoz brašna, pšenice, kukuruza, ulja i uglja da bi ih bilo dovoljno i za domaće potrebe i za regiju, najavio je u utorak srbijanski predsjednik, komentirišući poremećaje na tržištu izazvane krizom koju je potakla agresija Rusije na Ukrajinu. 

Naftna industrija Srbije (NIS), koja je u većinskom vlasništvu ruskog energetskog diva Gazprom Njefta s 56,15 posto, traži mogućnost uvoza iz trećih zemalja i naveo je da će država osloboditi NIS carinskih davanja na uvoz. 

Hrvatska Vlada ponovo je zamrznula cijenu benzinskog i diesel gora, ali na višoj razini nego do sada. Prvog aprila na snagu stupa aket mjera za pomoć građanima i ekonomiji da prevladaju šok rasta cijena energenata. Zbog ublažavanja rasta cijena na domaćem tržištu zamrznuta cijena benzina i dizela - eurosupera 95 na 12,53 kune (1,67 eura), a dizela na 13,71 kunu (1,83 eura), i to na rok od 90 dana. Unazad mjesec dana benzin je bio zamrznut na 1,52 eura, a dizel na 1,51 euro. 

(A.N./Preporod.info)

Članak indeksiran 12. 03. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me