Parlament BiH: Akcize na gorivo se ukidaju na šest mjeseci, odbijen sramotan prijedlog zakona SNSD-a

Izvor/medij: Otpor
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija
Raskrinkano u: Niti su akcize ukinute, niti je smanjen PDV

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici koja je u toku nije prihvatio SNSD-ov Prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid, čiji su predlagači poslanici Snježana Novaković Bursać i Jakov Galić, koji se razmatrao po hitnom postupku.

Zakon je podržalo 16 parlamentaraca, protiv je bilo 21, suzdržanih nije bilo. Glasanju je prethodila rasprava koja je bila fokusirana na samu suštinu predloženog zakona, a ne na to da li se treba razmatrati po hitnom postupku.

S druge strane, usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH, kojim se ukidaju akcize na naftne derivate u trajanju od šest mjeseci. Prijedlog zakona podnio je SDP. Ovaj zakonski akt podržao je 31 parlamentarac, niko nije bio protiv niti uzdržan.

Prema ovom dokumnetu ukinute se akcize na dizel-gorivo i ostala plinska ulja, petrolej, motorni benzin-bezolovni, motorni benzin, lož-ulje, tečni naftni plin za pogon motornih vozila, biogoriva i biotečnosti.

– Hvala svima na podršci. Pozvali smo Dom naroda da odmah zakaže sjednicu i potvrdi odluku. Pozivam sve na solidarnost, a institucije na odgovoran rad kako bi prebrodili ova ekonomski teška vremena. Idemo dalje – napisao je na svom Twitter profilu jedan od predlagača, Saša Magazinović iz SDP-a.

Da bi zakon bio pravosnažan potrebno je da ga potvrdi i Dom naroda BiH.

Članak indeksiran 12. 03. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me