Niko nije bio protiv: Ukidaju se akcize, gorivo jeftinije oko 40 feninga

Izvor/medij: Mondo
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija
Raskrinkano u: Niti su akcize ukinute, niti je smanjen PDV

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini po hitnom postupku kojom se na šest mjeseci ukidaju akcize u BiH usvojen je sa 31 glasom za, bez protiv i jednim suzdržanim.

Ova odluka donijeta je kao mjera borbe protiv rasta goriva u BiH, koje dostiže rekordne iznose na globalnom tržištu, ali lančano i drugih cijena proizvoda, javlja Avaz. Gorivo bi sada trebalo biti jeftinije za 35 do 40 feninga.

Zastupnik PDP-a Branislav Borenović podržao je zakon te naglasio da su nakon bojkota odlučili da učestvuju u radu Parlamenta BiH.

"Ekstremna vremena zahtijevaju odlučne i brze reakcije i adekvatne mjere. Najvažnija odluka koju će Parlament danas donijeti jeste izmijena Zakona o akcizama i na taj način indirektno pomoglo ne samo prevoznicima nego svim građanima da lakše prebrode ovu tešku ekonomsku krizu koja nas je zahvatila.

Zbog toga smo odlučili napraviti izuzetak i učestvovati u donošenju odluka. Danas sve treba ostaviti po strani i pored političkih tenzija koji postoje u našoj zemlji. Nadam se da će i Dom naroda donijeti takvu odluku", kazao je Borenović.

 

 

 

N1 javlja da je usvojen i prijedlog izmjena zakona o PDV-u, koji je predložio SDS.

 

 

(MONDO)

Članak indeksiran 14. 03. 2022 Zadnji put osvježen prije 8 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me