JEFTINIJE GORIVO U BiH Ukidaju se akcize na naftne derivate u trajanju od šest meseci

Izvor/medij: Blic
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija
Raskrinkano u: Niti su akcize ukinute, niti je smanjen PDV

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na predlog poslanika SDP usvojio je Predlog zakona o izmenama zakona o akcizama u BiH, kojim se ukidaju akcize na naftne derivate u trajanju od šest meseci.

Zakon je razmatran po hitnoj proceduri, a podržao ga je 31 parlamentarac, protiv niko nije glasao, takođe suzdržanih nije bilo, piše Srpskainfo.

 

Ovo je doneseno kao mera borbe protiv rasta cena goriva u BiH koje dostiže rekordne iznose na globalnom tržištu, ali lančano i drugih cena proizvoda. Gorivo bi sada trebalo biti jeftinije za 35 do 40 pfeninga.

Odlukom su ukinute akcize na dizel-gorivo i ostala plinska ulja, petrolej, motorni benzin-bezolovni, motorni benzin, lož-ulje, tečni naftni plin za pogon motornih vozila, biogoriva i biotečnosti.

Pročitajte još

Prodavali skuplje gorivo: Otkrivamo nekoliko primera nezakonitih cena

"Institucije BiH se moraju odreći dela akciza": Prevoznici u protestnoj vožnji u Banjaluci, OVO SU NJIHOVI ZAHTEVI (FOTO, VIDEO)

TRAŽE UKIDANJE AKCIZA NA NAFTU Protest prevoznika u Sarajevu, kolona kamiona prošla kroz grad (VIDEO)

Po isteku šest meseci, ostavljena je mogućnost Savetu ministara BiH da svojom odlukom produži za tri meseca definisani iznos akcize, prenosi Klix.

Ovim zakonom definisani iznos akcize za naftne derivate na snazi je šest meseci, nakon čega se iznos akcize vraća kako je definisano Zakonom o akcizama u BiH.

 

Da bi stupio na snagu, potrebno je da ga potvrdi Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Članak indeksiran 12. 03. 2022 Zadnji put osvježen prije 8 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me