Ukinute akcize na gorivo - još jedan korak do pojeftinjenja

Izvor/medij: Agroklub
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija
Raskrinkano u: Niti su akcize ukinute, niti je smanjen PDV

Federalna uprava za inspekcijske poslove jučer je obavijestila da su zalihe na terminalima veleprometnika, pri kraju i kako je većina počela nabavljati gorivo po novim, višim cijenama

Predstavnički doma Parlamenta Bosne i Hercegovine podržao je večeras ukidanje akciza na gorivo, kao mjeru protiv rasta cijena uslijed rekordnih poskupljenja na svjetskom tržištu. Ovaj energent bi, ukoliko ovu odluku potvrde i delegati u Domu naroda, trebao biti jeftiniji za 30 do 40 posto.

Iako je prijedlogom izmjena zakona odluka o ukidanju akciza imala neograničen rok, usvajanjem amandmana, njegova primjena je ograničena na šest mjeseci, s mogućnošću produženja za još tri mjeseca.

 

Cijene naftnih derivata danas su se u FBiH kretale u rasponu, za premium bezolovni benzin 95, od 2,51 do 3,21 KM po litru, a za dizel od 2,61 do 3,36 KM/litru. Iz Federalnog ministarstva trgovine podsjećaju kako i dalje na snazi odluka o maksimalnoj visini marže za naftne derivate u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima maksimalna visina marže je 0,25 KM/litru derivata.

Federalna uprava za inspekcijske poslove jučer je obavijestila da su zalihe na terminalima veleprometnika, pri kraju i kako je većina počela nabavljati gorivo po novim, višim cijenama, zbog čega i dolazi do poskupljenja.

Usvojen je i prijedlog Izmjena zakona o porezu na dodatnu vrijednost, čime će ubuduće PDV za životne namirnice biti pet posto, a na luksuznu robu 22 posto.

Članak indeksiran 11. 03. 2022 Zadnji put osvježen prije 8 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me