POJEFTINJUJE GORIVO!? Država ukida akcize na naftne derivate u trajanju od šest meseci!

Izvor/medij: Republika.rs
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija
Raskrinkano u: Niti su akcize ukinute, niti je smanjen PDV

Ovo je doneseno kao mera borbe protiv rasta cene goriva.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na predlog poslanika SDP usvojio je Predlog zakona o izmenama zakona o akcizama u BiH, kojim se ukidaju akcize na naftne derivate u trajanju od šest meseci.

Zakon je razmatran po hitnoj proceduri, a podržao ga je 31 parlamentarac, protiv niko nije glasao, takođe suzdržanih nije bilo, piše Srpskainfo.

 

Ovo je doneseno kao mera borbe protiv rasta cene goriva u BiH koje dostiže rekordne iznose na globalnom tržištu, ali lančano i drugih cena proizvoda. Gorivo bi sada trebalo biti jeftinije za 35 do 40 pfeninga.

Odlukom su ukinute akcize na dizel-gorivo i ostala plinska ulja, petrolej, motorni benzin-bezolovni, motorni benzin, lož-ulje, tečni naftni plin za pogon motornih vozila, biogoriva i biotečnosti.

Po isteku šest meseci, ostavljena je mogućnost Savetu ministara BiH da svojom odlukom produži za tri meseca definisani iznos akcize, prenosi Klix.

Ovim zakonom definisani iznos akcize za naftne derivate na snazi je šest meseci, nakon čega se iznos akcize vraća kako je definisano Zakonom o akcizama u BiH.

Da bi stupio na snagu, potrebno je da ga potvrdi Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Članak indeksiran 12. 03. 2022 Zadnji put osvježen prije 8 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me