Raskrinkavanje.ba

Slobodna Bosna → ZAVRŠENO GLASANJE: Akcize na gorivo se ukidaju na šest mjeseci, odbijen sramotan prijedlog zakona SNSD-a

09.03.2022
Tekst članka

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici koja je u toku nije prihvatio SNSD-ov Prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid, čiji su predlagači poslanici Snježana Novaković Bursać i Jakov Galić, koji se razmatrao po hitnom postupku.

Zakon je podržalo 16 parlamentaraca, protiv je bilo 21, suzdržanih nije bilo. Glasanju je prethodila rasprava koja je bila fokusirana na samu suštinu predloženog zakona, a ne na to da li se treba razmatrati po hitnom postupku.

S druge strane, usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH, kojim se ukidaju akcize na naftne derivate u trajanju od šest mjeseci. Prijedlog zakona podnio je SDP. Ovaj zakonski akt podržao je 31 parlamentarac, niko nije bio protiv niti uzdržan.

Prema ovom dokumentu ukinute se akcize na dizel-gorivo i ostala plinska ulja, petrolej, motorni benzin-bezolovni, motorni benzin, lož-ulje, tečni naftni plin za pogon motornih vozila, biogoriva i biotečnosti. Zakonom će postati pravosnažan ako ga potvrdi i Dom naroda PSBiH.

(Faktor)  

Članak indeksiran 12.03.2022. Zadnji put osvježen 12.03.2022.

Ocijenjeno u analizi