ODLIČNA VIJEST: Usvojen prijedlog o ukidanju akciza, gorivo uskoro jeftinije

Izvor/medij: NovaBila.info
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija
Raskrinkano u: Niti su akcize ukinute, niti je smanjen PDV

Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini po hitnom postupku kojim ukidaju akcize u BiH usvojen je sa 31 glasom za, bez protiv i jednim suzdržanim.

Ovo je doneseno kao mjera borbe protiv rasta goriva u našoj zemlji koje dostiže rekordne iznose na globalnom tržištu, ali lančano i drugih cijena proizvoda. Gorivo bi sada trebalo biti jeftinije za 35 do 40 feninga.

Ekstremna vremena

– Ekstremna vremena zahtijevaju odlučne i brze reakcije i adekvatne mjere. Najvažnija odluka koju će Parlament danas donijeti jeste izmjena Zakona o akcizama i tako indirektno pomoglo ne samo prijevoznicima nego svim građanima da lakše prebrode ovu tešku ekonomsku krizu koja nas je zahvatila, poručio je jedan od zastupnika. Odlukom su ukinute akcize na dizel-gorivo i ostala plinska ulja, petrolej, motorni benzin-bezolovni, motorni benzin, lož-ulje, tečni naftni plin za pogon motornih vozila, biogoriva i biotečnosti. Po isteku 6 mjeseci, ostavljena je mogućnost Vijeću ministara BiH da svojom odlukom produži za 3 mjeseca definirani iznos akcize. Ovim zakonom definirani iznos akcize za naftne derivate na snazi je šest mjeseci, nakon čega se iznos akcize vraća kako je definirano Zakonom o akcizama u Bosni i Hercegovini.

Da bi stupio na snagu, potrebno je da ga potvrdi Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, a ako se to dogodi doći će do pada cijena svih naftnih derivata.

Članak indeksiran 12. 03. 2022 Zadnji put osvježen prije 8 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me