Raskrinkavanje.ba

Ako si žena, ne smiješ plesati: "Prljavo izvještavanje" o političarkama

Ova analiza je označena kao: Razabiranje Preko margine

Seksističko izvještavanje o političarkama u Bosni i Hercegovini je stari problem lokalnih medija. U ovoj analizi predstavljamo primjer degutantnog izvještavanja o Emini Tufekčić, vijećnici u Gradskom vijeću Zenice.

Na portalu 072 info je 6.1.2021. godine objavljen članak sa naslovom:

Pokazala novi talenat: Pogledajte “prljavi” ples vijećnice Tufekčić (VIDEO)

U članku se “izvještava” o tome da je Emina Tufekčić, vijećnica Stranke demokratske akcije (SDA) u Gradskom vijeću Zenice, “izazvala pažnju neobičnim videom”. Ovim riječima je redakcija anonimnog portala 072 info opisala snimak proslave rođendana Emine Tufekčić u trajanju od svega osam sekundi, na kojem Tufekčić pleše uz rođendansku tortu. 

U istom članku je navedeno da Tufekčić “ne poznaje elementarne stvari o kojima diskutuje kao vijećnica, odnosno nije znala da ne može Upravni odbor (UO) razriješiti člana UO članstva u njemu”. Autor/ica joj, zatim, poručuje da može da se bavi plesom ako odustane od politike.

Emina Tufekčić, vijećnica SDA u Gradskom vijeću Zenica, osim brojnih dosad prezentiranih talenata koje je pokazala javnosti, poput onih s okopavanjem krompira, ponovo je izazvala pažnju neobičnim videom.
Naime, osim dokaza da vlada po zeničkim njivama, ova vijećnica pokazala je i talent za ples, o čemu svjedoči videosnimak.
“Prljavi” ples vijećnice SDA najbolje prikazuje njen talent za ples kojim bi se, a ako odustane od politike, zasigurno u budućnosti mogla baviti.
Osim talenata, Tufekčić je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća pokazala i da ne vlada najbolje informacijama, uprkos činjenici da tamo sjedi već tri mandata.
Naime, ona je pokazala da ne poznaje elementarne stvari o kojima diskutuje kao vijećnica, odnosno nije znala da ne može Upravni odbor (UO) razriješiti člana UO članstva u njemu. To, za nauk Tufekčić, može učiniti samo osnivač.
S obzirom da joj Upravni odbori nisu jača strana, u nastavku pogledajte ono u čemu je vješta, odnosno pogledajte “prljavi” ples vijećnice Tufekčić. 

Navedeni članak nam je putem opcije “Prijavi članak” na našoj stranici prijavila Tufekčić lično, navodeći da je riječ o diskreditovanju i nanošenju štete njoj -  profesionalno ali i privatno.

 U članku je, bez jasnog razloga, objavljena i fotografija na kojoj je Tufekčić prikazana kako radi u bašti, uz opis u kojem stoji da “vlada zeničkim njivama”.

Portal 072 info je anonimni portal, dakle, bez podataka o vlasništvu i uredničkom i novinarskom timu. Raskrinkavanje je, do trenutka pisanja ove analize, sadržaj ovog anonimnog portala ocijenilo u ukupno 36 analiza sa 54 ocjene.

U primjeru analiziranog članka jasno je da je riječ o prilično degutantnom i seksističkom “izvještavanju”, ako se članak tako može nazvati, budući da nije jasno šta je u proslavi rođendana ili okopavanju bašte od interesa za javnost.

Tvrdnja da je riječ o “prljavom plesu”, te opaska da Tufekčić može da odustane od politike i da se bavi plesom, seksističke su poruke koje bez ikakvog osnova učitavaju seksualne konotacije u ponašanje zastupnice, isključivo na osnovu njenog roda - teško je zamisliti da bi “cupkanje” pored rođendanske torte bilo nazvano “prljavim plesom” da je u pitanju bio muškarac. 

Medijski prikazi žena u politici, kojima se dodatno jača rodna neravnopravnost i marginalizacija žena u javnom prostoru BiH, nisu tako rijetki, što je istaknuto i u publikaciji "Polazna studija o barijerama političkom učešću žena u Bosni i Hercegovini", koju su 2020. godine zajednički objavile organizacije UNDP i UN Women:

Ključna uloga medija na svakim izborima je da osiguraju da javnost ima dovoljno informacija o kandidatima/kinjama i političkim strankama kako bi mogli donijeti obrazložene odluke i izbor. Tokom izbornih kampanja mediji su dužni da daju jednak pristup svim kandidatima/kinjama i njihovim političkim stavovima i platformama, bez obzira na njihov rod te da ih tretiraju na isti način i nepristrasno.
Mimo pitanja jednakog pristupa, mediji bi trebali promovisati vidljivost kandidatkinja i predstavljati političke kandidatkinje na način koji promoviše povjerenje javnosti u njihov kapacitet kao političkih liderki. Međutim, političarke često dobiju pažnju u medijima kada su u pitanju njihov porodični život, privatne stvari, seks i izgled.

Raskrinkavanje je u nekoliko navrata pisalo o mizoginiji i seksizmu koja u domaćim medijima često prati izvještavanje o ženama u politici, naročito kada su u pitanju kandidatkinje na izborima. Analize takvih primjera možete pročitati na linkovima ispod:

 

Budući da je članak portala 072 info očito napisan isključivo sa ciljem da Tufekčić opiše na degradirajući način i prikaže je u negativnom svjetlu, bez bilo kakve informacije od stvarnog interesa za javnost, ocjenjujemo ga kao pristrasno izvještavanje. S obzirom na to da u njemu nema nikakvog “prljavog” plesa koji je najavljen u naslovu, ocjenjujemo ga i kao klikbejt.

*Ukoliko želite da provjerimo tačnost nekog medijskog izvještaja, možete nam poslati link putem opcije “prijavite članak” na našoj stranici, ili nam se javiti putem naših naloga na društvenim mrežama.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 06.01.2021

072 Info: Pokazala novi talenat: Pogledajte “prljavi” ples vijećnice Tufekčić (VIDEO)

Emina Tufekčić, vijećnica SDA u Gradskom vijeću Zenica, osim brojnih dosad prezentiranih talenata koje je pokazala javnosti, poput onih s okopavanjem...

  • Klikbejt
  • Pristrasno izvještavanje