Raskrinkavanje.ba

Al Jazeera i prodavanje mišljenja pod bubrege

Ova analiza je označena kao: Preko margine

Kao što je “Raskrinkavanje” u nekoliko ranijih navrata demonstriralo, jedna od najčešćih praksi lažnih vijesti je podmetanje mišljenja, stavova i vrijednosnih sudova kao činjenica. Kada je riječ o izbjegličkoj krizi koja je počela da se prelijeva i u Bosnu i Hercegovinu, čak ni legitimni mediji nisu ostali imuni na takve pojave.

Bosanska redakcija “Al Jazeere” na svom portalu osmog maja objavila je članak o „migrantskoj“ krizi, pozivajući se na agencijske vijesti, koji se u potpunosti temelji na izjavama i statovima interpretiranim kao činjenice. Naime, “Al Jazeera” se u članku poziva na agencijske izvještaje: tačnije, na vijest koju je objavila Novinska agencija „Patria“. Ali, za razliku od Patrie, u čijem je članku nedvojbeno navedeno da je riječ o izjavama učesnika sastanka održanog u Općini Stari grad (Sarajevo), u “Al Jazeerinom” članku te su izjave predstavljene kao činjenice.

"Al Jazeera" u članku kao činjenicu iznosi navod da među pristiglim izbjeglicama ima i ljudi zaraženih „teškim zaraznim bolestima”. Iz članka "Patrie" jasno je da je riječ samo o izjavi načelnika policijske Stari Grad, Nusreta Selimovića.

[1]„Među tim ljudima ima raznih socijalnih slojeva, a ima i onih koji, prema informacijama iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i po indikatorima, boluju od teških zaraznih bolesti.“

Navodi o zaraznim bolestima među pristiglim izbjeglicama su odmah po objavljivanu raskrinkani kao lažni. Naime, redakcija “Raskrinkavanja” je tragom Selimovićeve izjave kontaktirala nadležne institucije, tražeći podatke o eventualnim nositeljima „teških zaraznih bolesti“.

U odgovoru koji je uputio Zavod za hitnu medicinsku pomoć navodi se da su među migrantima do tog trenutka zabilježena tri slučaja zaraznih bolesti. Drugim riječima, navodi o “teškim zaraznim bolestima” i “ozbiljnoj” infektološkoj situaciji ispostavili su se potpuno neutemeljenim. Odgovor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, prenosimo u cijelosti:

[2]„Obavještavam Vas da je do današnjeg dana među migrantima zabilježen jedan slučaj varičele i dva slučaja scabiesa.“ 

I drugi ključni navod u "Al Jazeerinom" članku ustvari je Selimovićeva izjava data “Patriji” o postojanju tobožnjih ovisnika među izbjeglicama.

[3]„Znatan je broj onih koji su uživaoci raznih opijata i narkotičkih sredstava, pa je neophodno izvršiti pritisak na odgovarajuće nivoe vlasti da se svi migranti registruju i na neki način stave pod kontrolu.“

Ovu tvrdnju, pak, raskrinkao je portal “Analiziraj.ba”, a koji je Raskrinkavanje također prenijelo. Naime, redakcija portala “Analiziraj” je slijedom navoda objavljenih u “Dnevnom avazu” kontaktirala Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, koje je u potpunosti demonatovalo navode o rasprostranjenoj zloupotrebi narkotika među pristiglim izbjeglicama. Taj dio članka prenosimo u potpunosti:

[4]„Tako smo osmog maja kontaktirali glasnogovornicu MUP-a Kantona Sarajevo Suvadu Kuldiju, koja je demantovala navode iz teksta. U međuvremenu, Dnevni avaz je istog jutra u svom printanom izdanju objavio tekst naslova 'Kod migranata pronađeni 15.000 eura, opijum, spid…' autora/ice E. Trako, po kojem su inspektori MUP-a KS 'u nedavnoj akciji' u istom parku pronašli navedene opijate 'kod Afganistanaca i Pakistanaca'. Glasnogovornica MUP-a KS je ove navode također negirala, pojasnivši da nikakve akcije, bilo iz Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga ili Policijske uprave Stari Grad, nije bilo.“

Ukatko, niti su zarazni, niti se drogiraju.

Zbog predstavljanja mišljenja i stavova kao činjenica, članak objavljen na portalu bosanske redakcije “Al Jazeere” dobija ocjenu dezinformacija i pristrasno izvještavanje.

Footnotes

  1. ^ Citat: "Al Jazeera"
  2. ^ Citat: Zavod za hitnu medicinsku pomoć
  3. ^  Citat: "Al Jazeera"
  4. ^ Citat: "Analiziraj"
Pogledajte originalne članke
Pristrasno izvještavanje 08.05.2018

Balkans Aljazeera: Migranata u Sarajevu sve više, traži se pomoć bh. institucija

Među migrantima su i oni koji boluju od teških zaraznih bolesti, te uživaoci raznih opijata i narkotičkih sredstava.

  • Pristrasno izvještavanje
  • Dezinformacija