Alen Azarić nastavlja sa iznošenjem neistina, ovaj put uz prijetnje tužbama

Anonimni portal “Tabloid” prenio je reakciju Alena Azarića na tekst “Raskrinkavanja” o njegovim tvrdnjama o novom koronavirusu. “Tabloid” je ponovio neke od Azarićevih netačnih tvrdnji koje su bile povod za prvobitnu analizu, kao i njegove neutemeljene napade protiv “Raskrinkavanja”.

Raskrinkavanje je 3.12.2020. u analizi naslovljenoj “Teorije zavjere o pandemiji kao ‘strategija’ za prodaju ulja slatkog pelina” ocijenilo tvrdnje objavljene na Facebook stranici “Dr. Alen Azarić” o novom koronavirusu u kojima se, između ostalog, tvrdi da ulje slatkog pelina sprečava i liječi COVID-19. 

Kao reakciju na analizu, Alen Azarić je 4.12. objavio dva statusa na ovoj stranici (1, 2). Statusi su poslužili kao povod za članak anonimnog portala Tabloid od 7.12.2020, pod naslovom:

“Doktor Azarić: “Ne mogu me slomiti oni koji pokušavaju da mi naude, jer sve što sam rekao, naučno je dokazano! Svoj posao radim ČASNO I POŠTENO! Iza mene stoje DELA, a ne reči!”

Uvod članka anonimnog autora/ice portala Tabloid napisan je na osnovu objava Alena Azarića. U njemu se tvrdi da je tačno da “ulje slatkog pelina pomaže kod Covid-19”, te da su to potvrdili “francuski i njemački farmakolozi”. Također se navodi i da Darko Brkan (Direktor Udruženja građana “Zašto ne”, koje je izdavač Raskrinkavanja, op.a.), “koji je neispravan po mnogih pitanjima, ima ozbiljnu aferu sa krađom donacija”:

Pojedinci očito daju za pravo sebi, da pljuju po nečemu što ili ne razumeju ili nisu dovoljno upućenio, a posebno kada Azarićeve tvrdnje potvrde francuski I nemački farmakolozi.

Da, ulje slatkog pelina pomaže kod mnogih oboljenja, pa i kod kovida 19, za šta postoje lekarski dokazi. Oni koji neveruju, mogu se uveriti na OVOM linku. Sve crno na belo.

Strašno je kada neko, ko je neispravan po mnogih pitanjima, poput Darka Brkana, koji ima ozbiljnu aferu sa krađom donacija, što možete pročitati na OVOM linku, da sebi za pravo da uopšte pomene Doktora Azarića, a još gore komentariše njegov rad i humanist.

Tvrdnja da ulje slatkog pelina “pomaže kod mnogih oboljenja, pa i kod Covida-19” ublažena je verzija Azarićeve originalne tvrdnje na koju se Tabloid ovdje referira. Azarić u originalnom videu, koji je Raskrinkavanje ranije ocijenilo, tvrdi da je ulje slatkog pelina potpuna prevencija za COVID-19, kao i da “ubija koronu i sve viruse”.

“Evo ja vam pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću garantujem: koristite ulje slatkog pelina, inhalacije, nikad u životu ne možete da obolite od korone. To sam prič’o i u januaru, to pričam i sad i pričaću čitav život. Znači, prvo Francuzi nakon moje objave u januaru su objavili u aprilu mjesecu da sam u pravu. Pa su sad Nijemci objavili da sam u pravu, da artemisin ubija koronu i sve viruse.”

Nakon ponavljanja jedne od tvrdnji o kojima je Raskrinkavanje pisalo, Tabloid u nastavku članka prenosi jedan od statusa Alena Azarića u izvornom obliku. 

U tom statusu, Azarić se, umjesto dokazivanja svojih tvrdnji, odlučuje za lični napad na Raskrinkavanje i Darka Brkana. U svom statusu Azarić, između ostalog, najavljuje tužbu protiv portala Raskrinkavanje i Darka Brkana, koji će, kako se navodi “biti izuzetno iznenađeni kako će i koliko platiti odštetu za laži koje iznose”. Osim ponavljanja tvrdnje da je “slatki pelin djelotvoran u borbi protiv Covid-19”, Azarić na kraju statusa navodi i tvrdnju koja se našla i u autorskom dijelu članka portala Tabloid o tome da je “Brkan imao ozbiljnu aferu jer je pokrao donacije”. 

Za razliku od prethodnih, Azarić u ovoj objavi ne tvrdi da slatki pelin “ubija koronu i sve viruse”, nego neprecizno navodi kako je “djelotvoran”. Također, iako je ranije govorio da su njegove tvrdnje potvrdili francuski i njemački naučnici, što je naveo i portal Tabloid, u novoj objavi Azarić pominje samo njemački institut Max-Planck.

Povodom lažnih optužbi neobjektivnog izveštavanja istine takozvanog nekakvog medija pod imenom Raskrinkavanje , iz tima dr Alena Azarića smo odlučili podneti tužbu i prijave za više tačaka, naime dr Alen nikada nije odgovarao niti mu je sudjeno za nekakvo nadrilekarstvo osim u medijskoj kampanji protiv njega, Delotvornost slatkog pelina u borbi protiv covid 19 su javno i transparentno objavili nemci i njihov naučni institut Max-Planck, a za sta su objavili N1 i skoro sve medijske kuće, NAPOMINJEMO: dr Alen ima završena 2 doktorata koji su priznati i biće odnešeni na uvid sudu kojem će podneti tužbu protiv takozvanog raskrinkavanje, dr Alen ima sve svoje proizvode legalno i legitimno sa svim analizama i dozvolama ministarstva zdravlja, tako da će svi ti mediji morati da dokažu nedelotvornost svih navedenih proizvoda, pa onda pomenuti krivični postupak za nadrilekarstvo"naravno postoji samo u medijskoj hajci" i dokazaće teške optužbe kako su nazvali dr Alena kao nadrilekara iz Srbije, lično dr im poručuje da će biti izuzetno iznenadjeni kako će i koliko platiti odštetu za laži koje iznose, dr Alen je ozdravio sam od raka svojom metodom i mnogo hiljada ljudi od raznoraznih bolesti, isti zasniva sve na osnovu dokaza za sta postoje mnogi dokazi kroz emisije i papirologiju ozdravljenih ljudi, dr Alen se bavi humanitarnim radom već dugo godina i sam ima svoju fondaciju pod nazivom "fondacija za bolji zivot" koju licno iz svoga dzepa i pojedinih prijatelja svake godine pomaze se mnogo sirotinje i bolesnih i onih koji nemaju za osnovne potrebe, tako da će poznati gay Darko Brkan da se izjasni i dokaže sve to što javno iznosi laži i optužbe a mi imamo za sve dokaze itekako👌 u zdravlje svima i kada zagrebete pozadinu svega ovoga , shvaticete koliko im je krivo sto istina pobedjuje, a naravno da ne podrzavamo GAY LOBI BRKANA koji brani svoje interese i dobija potporu svih onih koji su protiv prirodne medicine, prvi ti Brkane stani u red pa primi po sred dupeta tu tvoju sigurnu vakcinu a ne zaboravi da ces na sudu da platis dobru kaznu za sve sto si napisao😉 i da ne zaboravimo Brkan koji je imao ozbiljnu aferu jer je pokrao donacije i sve cu vam transparentno objaviti

Članak je objavljen i 7.12.2020. na portalu Balkan Life, a potpisala ga je autorica Gordana. Na portalima Mondovizija i Balkan Stars objavljen je 9.12.2020, a kao autor potpisan je Semir Kaljic.

Čime su potkrijepljene ove tvrdnje?

U članku portala Tabloid je, uz tvrdnju da Darko Brkan “ima ozbiljnu aferu sa krađom donacija”, naveden link na članak portala Stav koji navodno dokazuje tu tvrdnju. Isti članak je i na svom profilu uz jedan od dva navedena statusa podijelio i Azarić.

Ipak, u članku objavljenom na portalu Stav 19.12.2017. godine i potpisanom pseudonimom “Mustafa Drnišlić” se niti jednom riječju ne spominje krađa donacija. U dijelu koji se odnosi na donacije, autor članka izražava neosnovano i nepotkrijepljeno mišljenje da su donacije potrošene na “maliciozne i stupidne propagandne performanse”:

Najprije je uhvaćen “in flagranti” kako troši obilate donacije na maliciozne i stupidne propagandne performanse, poput nosanja Sarajevom zlatne kašike, zatim tokom kidnapiranja tzv. protesta za JMBG, koji su na kraju rezultirali usvajanjem zakona po željama zastupnika iz RS-a, a nakon toga, tokom popisa iste godine, kada je sugerirao Bošnjacima da se izjasne kao građani i Bosanci, čime je izazvao bijes ogromnog dijela javnosti. 

Ovaj članak se, dakle, ni na koji način ne dotiče “afere sa krađom donacija” kako navode Azarić i portal Tabloid, te je nejasno zašto je naveden kao izvor ovih tvrdnji.

Članak portala Tabloid sadrži i link koji je naveden kao dokaz za tvrdnju da su “francuski i njemački liječnici potvrdili djelotvornost slatkog pelina”, a koji nije podijeljen u Azarićevim objavama. U pitanju je članak portala Kurir u kojem se ne pominju nikakvi “francuski farmakolozi”:

NEMAČKI NAUČNICI DOŠLI DO VELIKOG OTKRIĆA: Lek protiv korone raste u Hercegovini?

Šta znamo o Azarićevim doktoratima?

“Legitimitet” svojih tvrdnji Azarić gradi tvrdeći da je “doktor tradicionalne kineske medicine”, kako se predstavlja na svom Facebook profilu, dok i Tabloid navodi da “u svom opusu ima dva doktorata”.

Kako smo već naveli u prethodnoj analizi o ovom pitanju, Azarić je krajem 2019. tvrdio da je tada bio u završnoj fazi doktoriranja na “najprestižnijem fakultetu svijeta”, koji nije imenovao. Na njegovim službenim profilima na društvenim mrežama ne postoje podaci o njegovom obrazovanju, a web stranica navedena na Facebook profilu nije funkcionalna. 

Azarić je također rekao da je preko interneta završio nešto što on naziva “fakultet prirodne medicine”, u vlasništvu Miroljuba Petrovića. Miroljub Petrović poznat je u srbijanskoj javnosti po optužnicama za nadriljekarstvo i po slučaju smrti mladića kojeg je “liječio” svojim metodama, a protiv njega se također vodio i postupak utvrđivanja odgovornosti zbog javnog angažmana protiv vakcinacije djece, po prijavi koju su podnijeli roditelji. Kako navodi magazin Vreme u članku od 10.5.2018, Petrović je osnovao i nekoliko “kvaziuniverziteta koji rade bez akreditacije i prijave Agenciji za privredne registre”, u koje se ubraja i “fakultet” koji je Azarić naveo.

Šta su činjenice o slatkom pelinu i “francuskim i njemačkim farmakolozima”?

Slatki pelin, odnosno artemisia annua, biljka je koja se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini i koja je u više navrata ove godine testirana kako bi se utvrdilo da li je učinkovita u liječenju bolesti COVID-19. Proizvodi od te biljke počeli su se prodavati diljem svijeta, od Madagaskara, u kojem je predsjednik Andry Rajoelina promovisao proizvod COVID-ORGANICS kao potencijalni lijek protiv novog koronavirusa, preko Sjedinjenih Američkih Država, gdje je kompanija ArtemiLife Inc. naručila studiju o efikasnosti biljke čije proizvode prodaje, pa do našeg regiona, gdje takve proizvode prodaje i Azarić. 

U analizi od 3.12.2020, u kojoj se Raskrinkavanje bavilo Azarićevim tvrdnjama da je slatki pelin lijek za COVID-19, bilo je riječi i o tvrdnji da su to “potvrdili njemački i francuski farmakolozi”. 

Tada smo ustanovili da nije tačno da su Azarićeve tvrdnje potvrdili “Francuzi”, kako je Azarić neodređeno tvrdio u videu, te naveli da je francuska Nacionalna akademija medicine izdala službeno saopćenje 20.6.2020. u kojem savjetuje da se za liječenje bolesti COVID-19 ni u jednom obliku ne koriste nepromišljeno biljni čajevi i drugi preparati od slatkog pelina, dok se ne dokaže potencijalna učinkovitost te biljke. 

Njemački i danski naučnici jesu uradili studiju naziva “In vitro djelotvornost tretmana za SARS-COV-2 baziranih na Artemisininu” u saradnji sa već spomenutom kompanijom ArtemiLife Inc, u kojoj dva autora studije, Kerry Gilmore i Peter H. Seeberger, imaju značajna finansijska ulaganja. 

Studija je objavljena 5.10.2020. na stranici bioRxiv, na kojoj se objavljuju preliminarne naučne studije (studije koje nisu prošle proces stručne recenzije), te je pokazala određenu djelotvornost ekstrakta ove biljke u laboratorijskim uslovima. Dodatna istraživanja su potrebna da se utvrdi da li je ekstrakt učinkovit u ljudskom tijelu i ukoliko jeste, da li se može unijeti u potrebnim količinama, a da ne uzrokuje štetu. 

Tvrdnja Alena Azarića da su “Nijemci objavili kako je on u pravu”, te da “artemisin ubija koronu i sve viruse” nije tačna, s obzirom na to da u istraživanju nije naveden Azarićev zaključak. Tačnije, u studiji ne postoji tvrdnja da “artemisin ubija koronu i sve viruse”. 

Azarić je u novom statusu svoju izjavu ublažio, te sada neodređeno tvrdi kako su “Nijemci dokazali djelotvornost slatkog pelina u borbi protiv Covid-19”, što ponovo nije tačno, s obzirom na to da je zaključak studije da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se to dokazalo.

SZO je 25.8.2020. izdao saopćenje u kojem upozorava na to da dosadašnje studije nisu pokazale da bi ekstrakti ove biljke mogli biti djelotvorni protiv COVID-19 u ljudskom tijelu, a pogotovo ne u količinama koje bi se smatrale sigurnim.

Međutim, dostupni in vitro podaci sugeriraju da pročišćeni spojevi artemisinina ili biljni proizvod A. annua ili ekstrakti nemaju značajan učinak protiv COVID-19 u koncentracijama koje bi se mogle sigurno postići kod ljudi. Kao takvi, trenutni dokazi ne podržavaju upotrebu artemisinina ili proizvoda ili ekstrakata A. annua kao antivirusnog lijeka za COVID-19.

SZO poziva na krajnji oprez u vezi s izvještajima o promicanju učinkovitosti takvih proizvoda. Kao što je objašnjeno u izjavi SZO-a, ne postoji baza naučnih dokaza koja bi podržala upotrebu nefarmaceutskih oblika Artemisije za prevenciju ili liječenje malarije. Također, nema dokaza koji upućuju na to da se COVID-19 može spriječiti ili liječiti proizvodima od biljnog materijala na bazi Artemisije. 

Azarić i optužbe protiv nadriljekarstva

Iako Azarić u statusu insistira da nije odgovarao za nadriljekarstvo, on se sa takvim optužbama već susretao. U analizi našeg partnerskog portala Raskrikavanje iz Srbije od 3.2.2018 se navodi da je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo dva postupka protiv njega zbog sumnji da se bavio nadriljekarstvom, što je za Raskrikavanje potvrdila Aleksandra Đenadić, portparolka Tužilaštva.

Dakle, slatki pelin je pokazao određeni potencijal u borbi protiv novog koronavirusa u laboratorijskim uslovima. Niti jedno istraživanje ne potvrđuje da je ta biljka lijek ili prevencija za COVID-19, a istraživanja efekta koji bi mogla imati još nisu urađena na ljudima. 

S obzirom na to da Azarić nastavlja predstavljati nepotvrđene informacije kao činjenice i postojeća istraživanja interpretira na pogrešan način koji prikazuje njegove proizvode kao djelotvorne potencijalnim kupcima, tvrdnji da je ulje slatkog pelina “djelotvorno u borbi protiv COVID-19” dajemo ocjenu pseudonauka. Istu ocjenu dobija i portal Tabloid čiji članak sadrži iste tvrdnje, kako u autorskom dijelu članka, tako i u dijelu u kojem se citira Azarić.

Azarićevi navodi da su njegove tvrdnje o “djelotvornosti” slatkog pelina potvrdili njemački farmakolozi dobijaju ocjene manipulisanje činjenicama i dezinformacija. Izvori su pokazali da je njemačka studija o djelotvornosti ekstrakata slatkog pelina još nepotvrđena, te da su efekti dosta ograničeniji od onog kako ih predstavlja Azarić. Iste ocjene dobija i članak portala Tabloid

Tvrdnju portala Tabloid kako su francuski farmakolozi “potvrdili Azarićeve tvrdnje” o djelotvornosti slatkog pelina u borbi protiv Covid-19, koja se ovaj put našla samo u članku portala Tabloid dok ju je Azarić “preskočio”, ocjenjujemo kao lažnu vijest

Kako su tvrdnje o navodnoj krađi donacija Darka Brkana neosnovane, nedokazane i za izvor navode negativnu medijsku kampanju portala Stav, koji u svom članku koji je priložen kao dokaz uopće ne pominje “krađu donacija”, ova tvrdnja dobija ocjenu lažna vijest.

Tvrdnje na ostalim portalima koji su prenijeli članak ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti

(raskrinkavanje.ba)

Autorica: Maida Salkanović Objavljeno: 14. 12. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
FDA ne nameće vještačku so sa “mRNA hemikalijama”

Na internetu se dijeli teorija zavjere prema kojoj američka Uprava za hranu...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Lažni portali, “posuđene” fotografije i brzo bogaćenje

Nekoliko sumnjivih stranica na internetu čitateljima/kama "nudi" brzu zarad...

Lažna vijest
Lažna vijest
Da li boja taksija u Barseloni ima veze sa smrću Gaudija?

Već nekoliko godina na našem govornom području dijele se netačne tvrdnje da...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me