Američki vojnici nisu “dali živote” u izmišljenom zauzimanju servera u Frankfurtu

Fotografije pet američkih vojnika, poginulih u helikopterskoj nesreći u Egiptu, na društvenim mrežama se dijele uz tvrdnju da su vojnici živote izgubili prilikom zauzimanja servera za brojanje glasova na američkim izborima u Frankfurtu, iako je ta “akcija” potpuno izmišljena.

Ocijenjeni članci
Facebook profili i stranice Lažna vijest; Teorija zavjere;

Na Facebook profilu Vesna Ćurguz  30.11.2020. godine objavljen je kolaž, sastavljen od pet fotografija koji navodno prikazuje pet vojnika Alijanse poginulih u Frankfurtu, uz opis:

Ovo su vojnici Alijanse, poginuli u Frankfurtu prilikom rusenje dominion sistema u izbornim prevarama !

SLAVA IM i HVALA!!!🙏🙏🙏.

Ova objava je sakupila 422 reakcije na Facebooku, 84 komentara, te je podijeljena 104 puta do vremena pisanja ove analize.

Šta su činjenice?

“Rušenje dominion sistema u izbornim prevarama” iz objave na Facebook profilu Vesna Ćurguz odnosi se na teoriju zavjere po kojoj je američka vojska u njemačkom gradu Frankfurtu zauzela servere kompanije koja je elektronski brojala glasove na američkim predsjedničkim izborima. O ovim tvrdnjama koje su se pojavile u SAD-u, ali i proširile dalje, pisali su AFP (1,2) i USA Today (1,2). 

Prema toj teoriji, vojska je navodno pretresla kancelarije španske softverske firme Scytl i/ili Dominion u Frankfurtu, kako bi zaplijenila servere sa dokazima o neregularnostima koje su zabilježene prilikom glasanja na američkim izborima održanim 3. novembra, a koji pokazuju da je Donald Trump pobijedio na izborima. Ove tvrdnje su u potpunosti izmišljene.

U jednoj od verzija ove teorije zavjere se tvrdi da je prilikom “akcije u Frankfurtu” uhapšena Gina Haspel, direktorica Centralne obavještajne agencije SAD-a (CIA). Raskrinkavanje je demantovalo ove tvrdnje u analizi koju možete pročitati na ovom linku.

Fotografija koju je na svom Facebook profilu objavila Vesna Ćurguz, sa tvrdnjom da prikazuje vojnike poginule u Frankfurtu, 29.11.2020. je objavljena na Twitter profilu Relentless Truth - Elect (R.T.O.T.U.S) ⭐⭐⭐@lebronsonroids, sa sličnim opisom na engleskom jeziku:

Ovo su petorica muškaraca koji su dali živote zauzimajući server u Nemačkoj.

Njihova smrt prikriva se pričom o padu helikoptera u Egiptu.

Ovo potvrđuje ono što nam je prvobitno rečeno.

Bog blagoslovio ove heroje.

U objavi se nalazi link koji vodi na članak objavljen 14.11.2020 na portalu MillitaryTimes, pod naslovom: “Vojska identifikovala pet vojnika poginulih u padu helikoptera UH-60 Black Hawk na Sinaju”.

U članku se navodi da je američka vojska identifikovala pet vojnika poginulih u padu helikoptera na Sinaju, u Egiptu. Navode se njihova imena, činovi, godine i mjesta prebivališta.

Kapetan Seth Vernon Vandekamp (​​31, Katy, Texas), glavni zapovjednik 3 Dallas Gearld Garza (34, Fayetteville - Sjeverna Karolina), glavni zapovjednik 2 Marwan Sameh (Ghabour, 27, Marlborough, Massachusetts), štabni  narednik Kyle Robert McKee (35,  Painesville, Ohio) i narednik Jeremy Cain Sherman (23, Watseke, Illinois) su među sedmero poginulih u padu helikoptera.

U članku se nalazi i informacija da su u padu helikoptera poginuli još po jedan francuski i češki član posade, te da je povrijeđen još jedan član posade iz SAD-a, koji nije imenovan. Svi su bili dio međunarodnih mirovnih snaga čija je misija nadgledanje sprovođenja mirovnog sporazuma između Egipta i Izraela iz 1979. godine. 

Helikopterska nesreća dogodila se 12.11.2020, a o njoj su izvijestili i drugi mediji, poput AP-a, CNN-a, VOA-e i AJB-a.

USA Today u svojoj analizi navodi da se povezivanje teorije o zauzimanju izbornih servera u Frankfurtu sa pogibijom američkih vojnika desilo nakon gostovanja penzionisanog general-potpukovnika američkog vazduhoplovstva Thomasa McInerneya u jednoj emisiji na Worldview Radio & WVW-TV

Penzionisani general-potpukovnik američkog vazduhoplovstva Thomas McInerney proširio je ovu glasinu pojavljujući se na Worldview Radio & WVW-TV 28. novembra.

“Američka vojska, Komanda američkih specijalnih snaga, zaplijenila je farmu servera u Frankfurtu u Njemačkoj”, rekao je. Dodao je i da je čuo kako oduzimanje servera “nije prošlo bez incidenata”.

“Ne mogu to potvrditi”, objašnjava McInerney. “Želim da budem oprezan sa tim. Razumijem da se to tek sad objavljuje, ali u mom prvobitnom izvještaju je navedeno da je bilo američkih vojnika koji su stradali u toj operaciji”.

Ovu potpuno izmišljenu priču, koja je demantovana od različitih zvaničnika, korisnici društvenih mreža su povezali sa vojnicima prikazanim na fotogtrafiji, tvrdeći da je nesreća u Egiptu “paravan” za tajnu operaciju izvedenu u Frankfurtu:

Korisnici poput Stevea Willinghama tada su se oglasili na  Facebooku tvrdeći da je pet vojnika, koji su poginuli u padu helikoptera u Egiptu 12. novembra, zapravo ubijeno u raciji.

“Paravan je da je ovih pet ljudi umrlo u nesreći koja se desila tokom vježbe”, napisao je Willingham na Facebooku 30. novembra. "General McInerney kaže 'ne', oni su ubijeni kad su ušli u CIA farmu servera”.

Portal USA Today je tvrdnje da su ovi vojnici poginuli u Frankfurtu ocijenio kao netačne:

Na temelju našeg istraživanja, tvrdnja da su vojnici poginuli u raciji američke vojske izvedenoj radi preuzimanja izbornih servera u Njemačkoj je LAŽNA.  Predstavnici američke vojske potvrdili su da nije bilo racije u Njemačkoj i da nije bilo žrtava. Pet vojnika poginulih u padu helikoptera 12. novembra bili su u mirovnoj misiji u Egiptu.

S obzirom na to da su vojnici sa slike zapravo poginuli u helikopterskoj nesreći u Egiptu, tvrdnju iz objave na Facebook profilu Vesna Ćurguz, da se radi o vojnicima koji su poginuli u Frankfurtu, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Budući da je ova tvrdnja dio šireg i izmišljenog narativa o zauzimanju servera kompanije koja je brojala glasove na američkim izborima, a kako bi se spriječila navodna izborna krađa na štetu Donalda Trumpa, dajemo joj i ocjenu teorija zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 21. 12. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 3 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Dokument o pristanku na vanrednu vakcinaciju predstavljen kao Pfizerova “zvanična objava”

Zavjerolog Saša Borojević objavio je na Facebooku fotografiju dokumenta za...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama
Lažna vijest
Vakcine za Covid-19 zaista postoje i nisu nikakvi “genetski tretmani”

Mila Alečković, poznata teoretičarka zavjere, u intervjuu objavljenom na Yo...

Lažna vijest Pseudonauka
Lažna vijest
Fotografija istrage protiv republikanskih političara iskorištena za lažnu vijest o izbornoj krađi u Americi

Na Facebook profilu Nikole Sandulovića, osnivača Republikanske stranke u Sr...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me