“Bajka” o hapšenju, ranjavanju i višestrukim deportacijama Gine Haspel

Na društvenim mrežama Nikole Sandulovića u jednom danu objavljene su dvije potpuno izmišljene priče o hapšenju bivših i trenutnih zvaničnika i zvaničnica iz SAD-a. U ovoj analizi bavimo se ničim utemeljenom objavom navoda o hapšenju i ranjavanju Gine Haspel.

Nedugo nakon što je 30.11.2020. objavio da je uhapšen Barack Obama, o čemu smo pisali u analizi koja se nalazi na ovom linku, Nikola Sandulović je na svom Facebook profilu objavio još jednu neutemeljenu priču - ovaj puta o hapšenju direktorice Centralne obavještajne agencije SAD-a (Central Intelligence agency - CIA) - Gine Haspel.

Status je glasio ovako:

Po upravo dobijenim (još 100% neproverenim) informacijama direktorka CIA Gina Haspel je sinoć 29.11.2020. uhapšena u sedištu zgrade CIA u Frankfurtu(Nemačka).Operaciju hapšenja je vršila vojska SAD, Delta Force, i u toj akciji je ubijen jedan pripadnik CIA, iskusni operativac koji je bio u Avganistanu, kao i 5 pripadnika vojske SAD. Zgradu su po naredjenju Gine Haspel čuvali iskusni operativci i pripadnici CIA koji su svi bili u Avganistanu.

U toj akciji zauzimanja zgrade  je lakše  povredjena i sama Gina Haspel. Po hapšenju je odmah prebačena u Gvantanamo gde je odmah  pristala na saradnju i sve što je rekla pribeleženo je video zapisom. Izmedju svih ostalih sumnjivih poslova agencije, pričala je i o umešanosti CIA u sadašnjoj kradju izbora u Americi.Zbog prepunjenog kapaciteta u Gvantanamu, jer se stalno dovode nova lica, prebačena je na drugu lokaciju odakle će biti dovodjena na ostala saslušanja.

Da li je mnogima sada jasno da će g.Donald Tramp ići do kraja u razotkrivanju najveće izborne kradje u istoriji Amerike?! Nema zaštićenih i nema oproštaja!

Za vrijeme pisanja ove analize, samo ova objava je na Facebooku zabilježila nešto više od 3.300 interakcija, od čega gotovo 400 komentara te 417 dijeljenja.

Pored objave na Facebooku, Sandulović je “obavijest” o hapšenju, ranjavanju te višestrukim prebacivanjima Gine Hapel s lokacije na lokaciju, objavio u formi slike i na svom twitter profilu, također 30.11. 2020. godine. 

Na Facebooku su isti status objavili profili Jovica Merdzanovski (30.11.), Dragan Grotagold Jevtic (30.11), Нико Блажевски (30.11.),  Aleksandar Zivanovic (1.12.) i Damir Čardžić (1.12.)

Napomene radi, Nikola Sandulović je predsjednik Republikanske stranke Srbije i pristaša teorija zavjere koji je se u analizama Raskrinkavanja već par puta pojavljivao kao izvor potpuno neutemeljenih tvrdnji. Detalje o ranijim netačnim navodima koje je Sandulović objavljivao na društvenim mrežama možete čitati na linkovima ispod:

Lažna vijest
Ne, Svjetska zdravstvena organizacija ne daje “3.000€ za svaki prijavljeni slučaj COVID-19”

Političar iz Srbije Nikola Sandulović, poznat po širenju lažnih vijesti na...

Lažna vijest Teorija zavjere 24.07.2020

Lažna vijest
Na fotografijama nije “fabrika za proizvodnju adrenohroma”

Fotografije umjetničke instalacije naziva “Adrenochrome” na društvenim mrež...

Lažna vijest Teorija zavjere 30.10.2020

Šta su činjenice?

Gina Haspel, kako je ranije navedeno, je direktorica Centralne obavještajne agencije SAD (CIA). Na tu poziciju ju je 2018. godine nominovao predsjednik Donald Trump, a njezina nominacija je iste godine potvrđena u Senatu američkog kongresa. Ova državna službenica je u centar pažnje dospjela nakon najava predsjednika Trumpa o post-izbornim “čistkama” u određenim dijelovima administracije odlazećeg predsjednika SAD. Među potencijalnim kandidatkinjama za otkaz našla se i Haspel, a sve nakon rezultata izbora na kojima je Trump izgubio utrku za drugi mandat.  

Kako navodi CNN, Predsjednik Trump i njegovi savjetnici su frustrirani odbijanjem Haspel da skine oznaku tajnosti sa osjetljivih dokumenata o FBI-ovoj istrazi ruskog uplitanja u izbore 2016 godine, vjerujući da će mu ovi dokumenti pomoći u otkrivanju uticaja “deep state-a” (termin kojeg Trump koristi za opis prijašnjih administracija sa demokratama na čelu) na njegovu kampanju i tranziciju sa Obamine administracije. Stoga ne treba čuditi da je Haspel u zavjerološkim krugovima koji na Donalda Trumpa gledaju kao svojevrsnog mesiju (QAnon teorija zavjere) postala “neprjatelj” predsjednika kojeg najednom treba uhapsiti ili čak deportovati u Guantanamo. 

Google pretraga po ključnim riječima na engleskom jeziku ne pokazuje da je ijedan stvarni mediji pisao o bilo kojem od događaja koje je u Facebook postu naveo Nikola Sandulović. Na zvaničnoj stranici CIA-e, u dijelu gdje se nalaze saopštenja za javnost, ne nalazi se podatak ni o kakvom hapšenju direktorice ove obavještajne agencije. Ni na zvaničnom Twitter nalogu ove agencije nije bilo nikakvih objava koje upućuju na to. 

Tvrdnja o hapšenju Gine Haspel dograđena je verzija već raskrinkane tvrdnje da je američka vojska preuzele servere kompanija Scytl i/ili Dominion u njemačkom gradu Frankfurtu, o kojima je pisao Associated Press (15.11.2020.). Ova tvrdnja čini dio raširene i ničim utemeljene teorije da su mašine za glasanje kompanije Dominion Voting Systems brisale ili mijenjale glasove za Donalda Trumpa na novembarskim izborima. 

U ovoj verziji, kako se može vidjeti, američka vojska nije vršila zauzimanje prostorija kompanija koje pružaju softverska rješenja za izbore, već zauzimanje “sjedište CIA-e u Frankfurtu” uslijed kojeg je došlo do hapšenja i ranjavanja Gine Haspel, direktorice ove agencije. Osim toga što je sjedište CIA-e na teritoriji SAD (u saveznoj državi Virginiji), službenici američke vojske su za Associated Press izjavili da su tvrdnje o operacijama preuzimanja servera u Njemačkoj, jednostavno lažne:

Kada je od strane Associated Pressa upitan da li je vojska (US Army) bila uključena u operaciju preuzimanja servera u Njemačkoj, glasnogovornik vojske je u subotu odgovorio: “Ovi navodu su lažni”. 

Usto, navodi o ranjavanju Gine Haspel, premještanju u Guantanamo te kasnije na drugu lokaciju nemaju nikakvog smisla s obzirom da se u Frankfutu nije desilo ništa od navedenog. 

S obzirom da je riječ o potpuno izmišljenoj priči o hapšenju Gine Haspel, objave Nikole Sandulovića ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ovim objavama dodjeljujemo i ocjenu teorija zavjere, s obzriom da se pričom o nepsotojećim hapšenjima visokih zvaničnika/ica SAD-a nastoji dokazati izborna krađa na štetu Donalda Trumpa.

 

(Raskrinakvanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 01. 12. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
“Putinova jahta” primijećena je u turskoj luci Tuzla

Objava ruskog tajkuna u egzilu na društvenim mrežama o tome da je jahta Vla...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Eksperti koji “promovišu” preparat za erektilnu disfunkciju su izmišljeni

Preparat koji navodno eliminiše erektilnu disfunkciju promoviše se u tekstu...

Lažna vijest
Analiza
Novi serijal Raskrinkavanja: Kako mediji izvještavaju o femicidu?

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama objavljujemo prvu analiz...

Preko margine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me