Raskrinkavanje.ba

Barack Obama nije uhapšen

Nakon što je anonimni kanadski portal objavio netačne tvrdnje da je uhapšen bivši američki predsjednik Barack Obama, Nikola Sandulović objavio je istu tvrdnju na svom Facebook profilu, poslije čega je postala viralna i u našem regionu.

Na Facebook profilu Nikola Sandulovic 30.11.2020. objavljen je status u kojem se tvrdi da je uhapšen bivši predsjednik SAD-a Barack Obama. Ovaj status dobio je preko 2.000 lajkova, 300 podjela i skoro 300 komentara do momenta pisanja analize:

28.11. je uhapšen BARAK OBAMA zbog špijunaže i odavanje tajni Kini!

Aleksandre Vučiću, kako si šećeru?!

Sandulović je u komentaru na ovaj status objavio screenshot u kojem se navodi da je do navodnog hapšenja Baracka Obame dovelo davanje povjerljivih informacija službenicima kineske obavještajne službe:

Barack Obama, bivši predsjednik SAD-a, uhapšen je 28. novembra 2020. godine pod optužbom da je sa svojim poslovnim partnerom, koji je također bio bivši službenik CIA, davao podatke povjerljive do najvišeg nivoa tajnosti obavještajnim dužnosnicima Narodne Republike Kine (NRK). Krivična tužba koja sadrži optužnicu otpečaćena je jutros.

Pomoćnik državnog tužioca za državnu sigurnost John C. Demers, američki javni tužilac za okrug Havaja Kenji M. Prince, pomoćnik direktora FBI-jevog Odjela za kontraobavještajne poslove Alan E. Kohler Jr. i specijalni agent zadužen za FBI-jevu terensku kancelariju u Honoluluu Eli S. Miranda su objavili ovu informaciju.

 

Isti dan, Sandulović je objavio još jedan status sa screenshotovima koje je sam preveo. I ovaj status je imao veliki broj interakcija: preko 1.500 lajkova, 245 objava i 206 komentara do momenta pisanja analize:

Prenošenja Sandulovićevog statusa pronašli smo na slovenačkom jeziku ovdje. Tvrdnja o hapšenju je objavljena i u drugim Facebook statusima, u kojima je podijeljen i link na članak portala Conservative Beaver (ovdje, ovdje i ovdje). 

Pored ovih, na Facebook profilu Jani Ha objavljena je ista tvrdnja, uz videozapis u kojem se Obama nalazi u prostoriji koja liči na zatvorsku sobu:

Bivši predsjednik Barack Obama uhapšen je 28. novembra 2020. za špijunažu i odavanje državnih tajni obavještajnoj agenciji Republike Kine. Čitajte dalje.,,,THE BEST IS YET TO COME!

SOON.https://www.conservativebeaver.com/…/former-president-bara…/

 


Šta su činjenice?

Screenshot teksta kojeg je Sandulović objavio u komentarima, a zatim i preveo u novom statusu, objavljen je 28.11.2020. na portalu Conservative Beaver. Njime se u analizi 30.11.2020. bavio Reutersov tim za provjeru činjenica. Reuters navodi da ovaj članak sadrži “lažirane segmente saopćenja za javnost Ministarstva pravde SAD-a (U.S. Department of Justice - DOJ) objavljenog 17. augusta, nakon hapšenja bivšeg CIA oficira”. 

Conservative Beaver

Conservative Beaver je kanađanski konzervativni anonimni portal, koji je 23.11. objavio lažnu tvrdnju da je uhapšen George Soros. O ovome su pisali međunarodni portali za provjeru činjenica poput USA Today i AFP Fact Check

Conservative Beaver navodi da su izjave o hapšenju bivšeg predsjednika SAD-a dali pomoćnik državnog tužioca za državnu sigurnost John C. Demers i američki advokat za okrug Havaja Keniji M. Price, a da je sam Obama uhapšen jer je davao povjerljive podatke obavještajnoj agenciji Kine. 

Demers i Price jesu dali ovakve izjave, ali povodom hapšenja bivšeg službenika Centralne obavještajne agencije (Central Intelligence Agency - CIA) Alexandera Yuk Ching Maa, a izjave koje su korištene su preuzete iz saopštenja za javnost DOJ-a. Reuters navodi:

Google pretragom navodnih izjava našli smo saopćenje DOJ-a o hapšenju Aleksandra Yuk Chinga Ma, bivšeg službenika CIA koji je uhapšen 14. augusta. Ovo saopštenje ne spominje Baracka Obamu.

Čini se da je u članku portala Conservative Beaver uređen prvi pasus ovog saopštenja na način da spominje Obamu i nedavni datum. Lažna priča također kaže da je Obama optužen za zavjeru "sa svojim poslovnim partnerom koji je također bio bivši oficir CIA-e", dok se u saopćenju DOJ-a govori o "njegovom rođaku (Ma) koji je također bio bivši oficir CIA-e".

Članak uključuje gotovo iste izjave američkog tužioca Pricea, Alana E. Kohlera Jr. pomoćnika direktora Odjela za kontraobavještajne poslove FBI-a, Johna C. Demersa, pomoćnika državnog tužioca za državnu sigurnost, Elija Mirande, specijalnog agenta zaduženog za FBI-jev odjel za Honolulu.

Reuters također navodi da nisu pronađeni kredibilni izvori o hapšenju Obame - događaju o kojem bi svakako izvijestili svi mediji u SAD-u i u svijetu. 
 

 Obama u zatvorskoj prostoriji?

Snimak bivšeg američkog predsjednika koji se nalazi u zatvorskoj prostoriji nastao je 2013. godine kada je Obama posjetio zatvorsku ćeliju na ostrvu Robben Island, u kojoj je Nelson Mandela, prvi predsjednik Južne Afrike i jedan od lidera anti-aparthejd revolucije, proveo 18 godina (od ukupno 27 koliko je proveo u zatvoru). Zatvor je pretvoren u muzej i otvoren je za posjete. 

Na fotografiji, objavljenoj u The New York Timesu 30.6.2013. godine, vidimo da se Obama nalazi u prostoriji prikazanoj na videozapisu, te da nosi istu odjeću. 

Snimak koji je objavljen na profilu Jani Ha dostupan je u članku USA Today o posjeti porodice Obama ovom zatvoru. 

Tvrdnju da je Barack Obama uhapšen ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ova tvrdnja nastala je falsifikovanjem podataka koje je objavilo Ministarstvo pravde SAD-a povodom hapšenja bivšeg oficira CIA-e, optuženog da je davao povjerljive informacije kineskim obavještajcima.

Facebook status koji sadrži videozapis Obame u zatvorskoj ćeliji ocjenjujemo kao manipulaciju činjenicama. Video zaista jeste stvaran, ali je nastao 2013. godine kada je Obama posjetio zatvor u kojem je bio Nelson Mandela. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 30.11.2020

Facebook profili i stranice: Facebook profil "Tatjana Music": Barack Obama uhapšen

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 30.11.2020

Facebook profili i stranice: Facebook profil "Aleksandra Sedlar": Barack Obama uhapšen

  • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 30.11.2020

Facebook profili i stranice: Facebook profil "Jani Ga": Barack Obama uhapšen

  • Manipulisanje činjenicama
Prenošenje lažnih vijesti 01.12.2020

Facebook profili i stranice: Facebook profil "Daniela Semeder": Barack Obama uhapšen

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 01.12.2020

Facebook profili i stranice: Facebook profil "Alison J Foster": Barack Obama uhapšen

  • Prenošenje lažnih vijesti