Ne, Svjetska zdravstvena organizacija ne daje “3.000€ za svaki prijavljeni slučaj COVID-19”

Političar iz Srbije Nikola Sandulović, poznat po širenju lažnih vijesti na društvenim mrežama, objavio je tvrdnju da Svjetska zdravstvena organizacija daje novac zemljama u regiji za svaki potvrđeni slučaj oboljenja od bolesti COVID-19. Da bi provjerili ovu tvrdnju, direktno smo kontaktirali ovu organizaciju, iz koje nam je potvrđeno da navodi nisu istiniti.

Nikola Sandulović je predsjednik Republikanske stranke iz Srbije. Poznat je po širenju lažnih vijesti na društvenim mrežama, zbog čega je uostalom bio i uhapšen u martu ove godine. Kako je navedeno u članku portala Nova (.rs) od 23. marta, pripadnici MUP-a su Sandulovića uhapsili zbog sumnje “da je izvršio krivična djela izazivanje panike i nereda, ometanje pravde i sprječavanje službenog lica u vršenju službene radnje.” 

Na Facebook profilu Nikola Sandulovic 18.7.2020. godine objavljen je status sa sljedećim tvrdnjama:

SZO daje Državama u Regionu 3.000€ za svaki prijavljeni slučaj COVID-19! Valjda je sada svima jasno odakle toliko obolelih!

Identična tvrdnja je preuzeta te isti dan objavljena i na Facebook stranici Politicki info. U objavi ove stranice Sandulović nije tekstualno potpisan kao autor tvrdnje, međutim, Politicki info ga je “potpisao” fotografijom na kojoj se nalazi Sandulović, uz dodatak i njegove “titule”, predsjednika Republikanske stranke. 

SZO daje Državama u Regionu 3.000€ za svaki prijavljeni slučaj COVID-19! Valjda je sada svima jasno odakle toliko obolelih!

Objava Nikole Sandulovića podijeljena je i na stranici Građansko buđenje, također 18.7.2020. godine. 

Valjda je jasno?

Iza Facebook stranice Građansko buđenje stoji Erna Selimović, ličnost koja je u centar pažnje javnosti u regionu došla u aprilu ove godine. Naime, Erna Selimović je u rekordnom roku prikupila više od pola miliona pregleda na videu u kojem je iznijela sve dotadašnje teorije zavjere o novom koronavirusu, predstavivši ih kao “pravu istinu”. Tvrdnjama Erne Selimović bavili smo se u analizi koju možete pročitati na linku ispod

Lažna vijest
Erna Selimović: Internetska senzacija bez ijedne tačne tvrdnje o koronavirusu 

U ovoj analizi pozabavićemo se samo nekim od netačnih tvrdnji koje je iznij...

Lažna vijest Dezinformacija Teorija zavjere 18.04.2020

Tri navedene objave i tvrdnje o tome kako SZO daje državama u regionu novac za svaki slučaj COVID-19 zaraze, prikupile su više od 4.800 interakcija na Facebook-u.

Šta su činjenice?

Drastičan porast broja oboljelih od COVID-19 u svim zemljama regiona postao je i tema zavjeroloških krugova, pa ova najnovija tvrdnja o plaćanju, odnosno “davanju” novca za potvrđene slučajeve bolesti nije usamljena. 

Nedavno smo pisali o glasinama koje su kružile društvenim mrežama o tome da bolnice navodno plaćaju porodicama preminulih pacijenata da “potpišu” kako su njihovi srodnici umrli od bolesti COVID-19, ili da se ljudima plaća da “glume” da imaju tu bolest. Bolnice, međutim, kako smo utvrdili, ne “konsultuju” porodice prilikom određivanja uzroka smrti pacijenata, niti je za tako nešto potreban potpis člana porodice preminule osobe. Takođe, ne postoje dokazi da bilo ko pokušava da “potplati korona glumce”. Shodno činjenicama proizašlim iz istraživanja, takve tvrdnje smo ocijenili kao lažnu vijest i teoriju zavjere.

Cijelu analizu čitajte na linku ispod:

Lažna vijest
Bolnice ne nude novac porodicama preminulih da “priznaju” COVID-19 kao uzrok smrti

Po društvenim mrežama uveliko se prenose glasine da bolnice plaćaju porodic...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere 07.07.2020

Slično pretnodno opisanim slučajevima, i tvrdnje Nikole Sandulovića podrazumijevaju postojanje određenog financijskog mehanizma ili sistema “plaćanja” po pacijentu/ici oboljelom/oj od COVID-19. Ono što razlikuje ova dva narativa su glavni akteri u tom sistemu.

Za razliku od prijašnjih navoda, Sandulović ne govori o bolnicama koje nude novac porodicama umrlih, već o Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji koja navodno daje novac državama u regionu, i to u iznosu od 3.000 eura za svaki potvrđeni slučaj COVID-19. 

Izjavom “valjda je sada svima jasno odakle toliko obolelih!” Sandulović implicira da države regiona imaju finansijski podsticaj da broj novozaraženih lica predstavljaju većim nego što on zaista jest. Odnosno, ovim Sandulović tvrdi da su brojke oboljelih od COVID-19 u regionu lažirane, što se uklapa u netačne i opasne narative o tome da virus ne postoji, ili da nije opasan kako to predstavljaju institucije i struka.

Nikola Sandulović u svojoj objavi nije pružio nikakav dokaz ili izvor za tvrdnju koju je iznio. Google pretraga ključnih riječi i cijele tvrdnje pokazuje da je ova informacija objavljena isključivo na pomenutim Facebook stranicama i profilima. U slučaju da je ova tvrdnja tačna, ili da bar postoje indicije da bi mogla biti tačna, bilo bi za očekivati da bar određeni broj stvarnih medija izvještava o tome. Međutim, niko od medija iz regije nije objavio ništa slično.

Google pretraga ključnih riječi na engleskom jeziku pokazuje da nema pisanja o ovim navodima ni na tom jeziku.

Da bismo povjerili sitinitost ovih navoda, obratili smo se direktno evropskoj kancelariji Svjetske zdravstvene organizacije. U odgovoru nam je potvrđeno da su ovi navodi nisu istiniti.

Sandulovićevom tvrdnjom obuhvaćena je i Bosna i Hercegovina, budući da je u istoj izjavio kako SZO daje novac “državama u regiji”. Isto pitanje koje smo postavili Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji - o tome da li su ovi navodi istiniti - smo proslijediti i vladama i ministarstvima zdravstva Federacije BiH i Republike Srpske. Do objave ove analize dobili smo odgovor od Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH u kojem smo obaviješteni da su upiti proslijeđeni relevantnim organima.


 

Do objave ove analize nismo dobili odgovore sa drugih adresa na koje smo poslali isti upit. 

Shodno činjenicama, tvrdnju Nikole Sandulovića o tome da SZO plaća državama u regionu “3.000€ za svaki prijavljeni slučaj COVID-19”, ocjenjujemo kao lažnu vijest, budući da je SZO potvrdila da ti navodi nisu tačni. Iste tvrdnje objavljene na stranicama Politicki info i Građansko buđenje dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti. 

S obzirom da se Sandulovićevom tvrdnjom implicira da zbog navodne finansijske koristi zemlje u regionu lažiraju broj zaraženih, ali i to da postoji tajni zavjerološki plan, sve objave dobijaju i ocjenu teorija zavjere.

Napomena 29.7.2020.

Odgovor na upit u vezi sa navodima da SZO daje novac državama u regionu za potvrđene COVID-19 slučajeve dobili smo od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. Odgovor prenosimo u cijelosti:

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 24. 07. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izmišljeni doktor s izmišljenog univerziteta preporučuje “lijek” Hyperdrops

Prodaja navodnog lijeka pod nazivom Hyperdrops nastoji se pospješiti objava...

Lažna vijest
Lažna vijest
Paralelna stvarnost teorije zavjere: Šta su činjenice, a šta izmišljotine o digitalnim valutama i ugljičnim kreditima?

Intervju s navodnom finansijskom investitoricom Melissom Cuimmei u kojem iz...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Branimir Nestorović i dalje promoviše teorije o tajnom postavljanju 5G opreme

Isječak gostovanja ljekara Branimira Nestorovića iz Srbije u kojem tvrdi da...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me