Raskrinkavanje.ba

Bolnice ne nude novac porodicama preminulih da “priznaju” COVID-19 kao uzrok smrti

Po društvenim mrežama uveliko se prenose glasine da bolnice plaćaju porodicama preminulih pacijenata da “potpišu” kako su njihovi srodnici umrli od bolesti COVID-19, ili da se ljudima plaća da “glume” da imaju tu bolest. Bolnice, međutim, ne “konsultuju” porodice prilikom određivanja uzroka smrti pacijenata, niti je za tako nešto potreban potpis člana porodice preminule osobe. Takođe, ne postoje dokazi da bilo ko pokušava da “potplati korona glumce”.

Na društvenim mrežama se od juna ove godine dijele tvrdnje da bolnice nude novac - ili, u nekim slučajevima, besplatne sahrane - članovima porodica preminulih osoba, ako pristanu da daju “potpis” kojim se priznaje da je njihov srodnik preminuo od bolesti COVID-19. Dvije takve slike, koje dijele korisnici Facebooka, su nam poslali čitatelji. 

Jedna je objavljena na Facebook profilu Amer Tukić 15. juna 2020. godine i prikazuje Facebook komentar druge osobe, Hariza Ramića, koji tvrdi da je novac ponuđen njegovom komšiji.  

Komšija mi umro prije tri dana od gangrene. nogu mu odsjekli.Došao kući i nakon nekog vremena pozlije mu i na putu za bolnicu gradina umre.Sa gradine nazovu porodicu da jave da je umro,i usput ih pitaju da potpišu da je umro od korone dobit će 1000 km.Naravno odbili su.

Istog dana, slika sa sličnom tvdnjom objavljena je na Facebook profilu Verdin Hankic. Prema toj tvrdnji, “neko” je plaćao 900 konvertibilnih maraka mještanima Suhe, blizu Živinica, da “glume” kako su zaraženi virusom SARS-CoV-2:

...mjesto Suha kod Živinica ljudi uzimaju po 900km i glume da su zarazeni .. a jos uvijek ne znam tko to financira ,ali 99,999% dokazano da uzmu lovu i sjede kuci..a ti ljekari koji dodju da ih testiraju  ne cine to u opste vec samo traze potpis i slijedi isplata 👏👏👏 bravo za Sušane bravo za prokletu Bosnu

Drugi korisnici Facebooka su u komentarima ovih statusa i sami iznosili slične tvrdnje o plaćanju za “priznanje” da je nečiji/a srodnik ili srodnica umro/la od “korone”:

Upravo je danas u Stocu isto slučaj pričao čovjek iz Bileće.

Da mu je umrla majka i da su mu ovi nudili i do 3000 KM samo da napišu i daju u javnost da je umrla od Korone.

Profil Alen John Smith Rahmanović više nije aktivan. No, screenshotovi tog statusa i komentara Hariza Ramica i dalje se dijele na društvenim mrežama.

Čitaoci su nam slali i druge screenshotove sličnih tvrdnji:

 

ija sam vjerovao, dok mi nisu. umrili neki poznanici u bolnici, neki od infarta, neki od raka. Nadlezni iz bolnice su zvali bliznje dali su saglasni da proglase, da su umrili od korone, dace dobito 1000 maraka za ukop.

Na Facebook stranici političara Amera Bekana je 16. juna objavljen status sa slikom poruke, u kojoj se implicira da neko nudi novac srodnicima pacijenata koji su umrli, kako bi rekli da je smrt uzrokovao COVID-19.

..sram bilo ove sto kszu za pare i prodavanje najmilijih.. 

(...)

Moj babo nije umro od korone umro je od svpje bolesti kojuu nosi dugo i nebi drugacije rekao da mi je neko ponudio 100 000 maraka..

U vrijeme pisanja ove analize, ta slika je podijeljena više od 940 puta i imala je preko 770 reakcija. Tvrdnja je našla put i do portala, gdje je objavljena u formi vijesti na portalu Istina Vitez 17. juna.

No, jedan od najdjeljenijih statusa sa sličnom tvrdnjom objavljen je 30. juna na Facebook profilu Ibro Milkic.

Jutros u Banja Luci ispred bolnice dolazi covjek i galami kako ne moze da preuzme (otac mu umro) tijelo dok ne potpise da je umro od korone. Kaze covjek nije umro od korone umro je od kancera. Ali gospodine takva je procedura da morate potpisati da bi preuzeli tijelo. Sustina ovog je da: nasi smradovi politicari za svakog umrlog koji je navodno umro od civid-a 19 dobijaju 60 000 eura od tog nekog stranog fonda. Zato je sva ova hampa i gungula kao navodno svaki dan sve vise i vise oboljelih sto nema nikakve veze, samo da se uzmu novci, a narod su i dalje ovce za šišanje. Stvarno nam je sistem fuj🤔

Ovaj status je u vrijeme pisanja analize podijeljen više od 3.300 puta na Facebooku. 

Iskustva “iz druge ruke”

Kontaktirali smo neke od korisnika Facebooka koji su podijelili ove tvrdnje, sa upitom o njihovoj vjerodostojnosti. Neke od njih smo kontaktirali porukama, a sa nekima smo razgovarali i telefonom, pokušavajući da dobijemo potvrdu tvrdnji iznesenih u ovakvim statusima i komentarima. Nismo uspjeli dobiti nijedan direktan odgovor koji bi podržao neku od navedenih tvrdnji.

Pored toga, pokušali smo pronaći sagovornike/ce koji su lično imali takva iskustva, bez obzira na to da li su se pojavili kao autori/ke ovakvih statusa. U tu svrhu, na svojoj Facebook stranici smo 4.7.2020. objavili poziv svima koji imaju lično iskustvo ove vrste da nam se jave i sa nama podijele informacije. Kako bismo došli do što većeg broja ljudi, poziv je “boostan” - to jest, uplaćena je njegova promocija na Facebooku da bi ga vidjelo što više ljudi.

Odgovori koje smo dobili su se sveli na iskustva “iz druge ruke”, odnosno nisu se razlikovali od većine tvrdnji koje se dijele na društvenim mrežama, a koje su korisnici/e “čuli” od drugih. Do trenutka objave analize, nije nam se javila nijedna osoba koja bi potvrdila da joj se dogodilo bilo šta slično opisanim situacijama. 

Također smo kontaktirali institucije i organizacije koje imaju ulogu u proceduri određivanja uzroka smrti oboljele osobe, te sahrane posmrtnih ostataka i eventualne dodjele subvencija za troškove sahrane. Medijske upite smo poslali glavnim bolnicama u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli i Mostaru, kao i pogrebnim društvima u tim gradovima, te opštinskim administracijama. 

Šta su činjenice?

U jednoj objavi sa tvrdnjama o “plaćanju” za pristanak na COVID-19 dijagnozu se spominje mjesto Suha, blizu Živinica, u kojem navodno “uzimaju 900 KM da glume koronu”. Suha je na početku juna dospjela u medije zahvaljujući lokalnom “klasteru” zaraženih virusom SARS-CoV-2. Portal Klix je 8. juna objavio članak u kojem se navodi da je tog dana 15 osoba u tom mjestu testirano pozitivno na SARS-CoV-2.

Od 27. marta do danas u Tuzlanskom kantonu potvrđeno je 130 pozitovnih slučajeva na koronavirus, a od tog broja trenutno je aktivno njih 44. Najbrojniji je klaster u Živinicama – Suha sa 29 osoba, zatim slijedi klaster Živinice – Donja Lukavica sa sedam osoba, u tuzlanskom klasteru koji je vezan za let iz Saudijske Arabije registrovano je pet osoba, jedan slučaj je u Gračanici i on je u vezi sa klasterom u Tešnju, uz danas dva otkrivena slučaja u UKC-u Tuzla.

Zbog povećanog broja zaraženih virusom SARS-CoV-2, krizni štab Ministarstva zdravlja Tuzlanskog kantona je 10. juna pokrenuo proceduru proglašavanja stanja epidemije, objavljeno je na portalu BN TV

O ozbiljnosti epidemiološke situacije u mjestu Suha govori i posjeta gradonačelnika Živinica toj mjesnoj zajednici, koja se desila 9. juna, prema navodima u članku na portalu Grad Živinice.

Gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković sa saradnicima, jučer je posjetio Mjesnu zajednicu Suha, gdje je sa članovima Kriznog štaba ove Mjesne zajednice razgovarao o novonastaloj epidemiološkoj situaciji u ovoj MZ. 

Riječ je o novom klasteru zaraze korona virusom u Mjesnoj zajednici Suha, gdje je prema posljednjim podacima 29 osoba pozitivno na COVID-19, a u izolaciji se nalaze 42 osobe.

Na sastanku koji je održan sa Kriznim štabom Suha poduzete su određene aktivnosti koje će se sprovoditi u svrhu zaštite zdravlja stanovništva Grada Živinice i sprečavanju širenja korona virusa.

Prema podacima objavljenim na portalu Klix u vrijeme pisanja ove analize, 6. jula je bilo 155 zaraženih virusom SARS-CoV-2 u Živinicama, uključujući 3 nova slučaja tog dana. 

Tvrdnja kako je mještanima Suhe kod Živinica “neko” plaćao 900 konvertibilnih maraka da glume kako imaju COVID-19 nema uporište u situaciji na terenu, budući da je taj klaster bio jedan od ozbiljnijih u Tuzlanskom kantonu, gdje su zbog pogoršanja epidemiološke situacije razmatrane i posebne mjere.

Kontaktirali smo Univerzitetski klinički centar u Tuzli sa upitom o ovim tvrdnjama, kao i tvrdnjama da se od srodnika preminulih osoba traži da “potpišu” dokument u kojem stoji da je osoba preminula od bolesti COVID-19. Odgovor nismo dobili do vremena pisanja ove analize. 

No, odgovor na isti upit smo dobili od kliničkih centara u Banjoj Luci i Sarajevu. Iz Univerzitetskog kliničkog centra u Banjoj Luci su nam rekli kako rodbina ne potpisuje nikakav dokument o uzroku smrti pacijenta.

Porodice preminulih osoba od Covid-19 u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ne potpisuju nikakve dokumente u vezi sa uzrokom smrti pacijenta. Jedina dokumentacija koju porodica potpisuje je ona kojom se evidentira preuzimanje ličnih stvari i dokumentacije preminulog.

Odgovor na taj upit smo također dobili iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Porodica preminulih ne potpisuje nikakav dokument sa navedenim uzrokom smrti pacijenta.

Što se tiče tvrdnji da su bolnice nudile “subvencioniranje” troškova ukopa preminulih članova porodice ako se “potpiše” da su preminuli od COVID-19, ni one nisu utemeljene u činjenicama.

Naime, uzrok smrti se određuje u bolnici, a pokopna društva dokumentaciju o uzroku smrti, na osnovu koje se i određuje procedura sahrane u slučaju smrti od zarazne bolesti, dobija od bolnice. Bolnica nije povezana sa troškovima sahrane ni na koji način, kao što su nam i rekli iz UKCRS:

Tijela preminulih prema definisanoj proceduri UKC RS koja je usklađena sa zakonskim propisima se transportuju do Gradskog groblja Banjaluka gdje se dalje postupa u skadu s procedurama te ustanove.

(...)

Naša ustanova nema ništa sa ukopom preminulih pacijenata bez obzira na uzrok smrti.

Odgovor na medijski upit iz UKC Tuzla smo dobili nakon objave ove analize, 8. jula 2020. godine, te ga objavljujemo u cjelosti.

Daljnje postupanje sa tijelom preminulog pacijenta - u ovom slučaju od zarazne bolesti - opisano je u protokolu Javnog komunalnog preduzeća Pokop u Sarajevu.

Iz Javnog komunalnog preduzeća “Komemorativni centar” u Tuzli su nam odgovorili na upit o proceduri ukopa posmrtnih ostataka osoba koje su preminule od bolesti COVID-19.

Procedure ukopa za osobe koje su umrle od zaraznih bolesti su drugačije od redovnih ukopa. Tijelo se sahranjuje na način da se prvo vrši dezinfekcija posmrtnih ostataka. Posmrtni ostatci se zatim stavljaju u novu PVC - vreću koja se stavlja u limeni sanduk, a na limeni sanduk se stavlja zaštitna traka kojom se sprječava širenje zaraze. Ova procedura važi i za COVID - 19.

Na upit da li se takve sahrane subvencioniraju, iz “Komemorativnog centra” su nam rekli:

Troškove ukopa inače snosi porodica, a za socijalne slučajeve koji su registrovani u Centru za socijalni rad Grada Tuzla, dio troškova snosi navedeni centar.

Iz sarajevske Općine Stari Grad su nam rekli kako subvencioniraju ukope posebnih kategorija lica, ali ukoliko se porodice preminulih obrate za tu vrstu pomoći.

Općina Stari Grad Sarajevo, kao odgovorna jedinica lokalne samouprave, preko svoje Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, povremeno finansira ukope posebnih kategorija lica. To su isključivo ukopi bivših pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, nastanjenina području općine Stari Grad, a čije se porodice obrate sa takvim zahtjevom prema Općini. Na tom zahtjevu također ne stoji, niti nadležna Služba ima potrebu i pravo da posjeduje informaciju o tačnom uzroku smrti.

Odgovor smo dobili i od gradske uprave u Mostaru: 

Troškove sahrane osoba koje su preminule sa ili zbog bolesti COVID 19, Grad Mostar ne snosi. 

Bez obzira na vrstu bolesti, Grad Mostar snosi troškove sahrane za socijalne slučajeve i za osobe koje nemaju bliže rodbine koja bi ih pokopala.

Također, Grad mostar snosi troškove sahrane za razvojačene branitelje u visini prosječne plaće u HNŽ-u po osnovu Zakona o dopunskim pravima branitelja.

Tvrdnje o tome da porodice dobijaju novac za “potpis” da je srodnik preminuo od bolesti COVID-19 nisu izolovan slučaj u BiH. U aprilu ove godine, takve tvrdnje su se pojavile u Makedoniji, a analizirao ih je portal F2N2 (link). U tom konkretnom slučaju, F2N2 je analizirao tvrdnju da je porodici u jednom selu ponuđeno 2.000 eura da kažu kako je član te porodice preminuo od COVID-19. Lokalni novinar je kontaktirao porodicu i dobio odgovor kako se takvo nešto nije desilo.

Ipak, prema pisanju portala F2N2, slične tvrdnje su se nastavile širiti, a iznos koji se navodno nudi je išao i do 20.000 eura. 

Tvrdnju da se porodicama preminulih pacijenata nudi da potpišu neki dokument i time “dopuste” da u tom dokumentu piše kako je njihov srodnik preminuo od bolesti COVID-19, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Porodice ne daju “saglasnost” za uzrok smrti koji se utvrđuje u bolnici i ne postoji dokument koji bi odgovarao ovakvom “zapletu” iz viralnih priča. 

Dodatnu tvrdnju kako se za takav potpis nudi i novac ocjenjujemo kao teoriju zavjere, jer podrazumijeva postojanje skrivenog plana - u kome bi morao učestvovati cijeli niz aktera, od zdravstvenih radnika/ca, do neimenovanih “finansijera” - da se broj umrlih od COVID-19 prikaže većim nego što jeste. 

Tvrdnju da bolnice porodicama nude plaćanje sahrane, ili besplatne sahrane, ukoliko potvrde da im je srodnik preminuo od bolesti COVID-19 ocjenjujemo kao lažnu vijest, budući da bolnice ne pokrivaju, niti naplaćuju troškove ukopa, niti su na bilo koji način povezane sa sahranama preminulih.

Napomena: 9.10.2020.

Tri mjeseca nakon objave ove analize, društvenim mrežama ponovo se dijele tvrdnje slične onima kojim smo se bavili u ovoj analizi. 

“Medicinska struka je plaćena( po izjavama građana kojima je nuđeno da se plate troškovi dženaze i sahrane u zamjenu za pristanak na pozitivan test umrlog na C 19) i nudi različite i diskutabilne scenarije o patologiji virusa, te su iznevjerili povjerenje ljudi.”

Tvrdnje su prvi put objavljene na Facebook profilu Erna Selimović, 4.10.2020. godine (link), a prenijeli su ih stranice Građansko buđenje 5.10. (link), Zenica danas 5.10. (link), i banovici.net 8.10. (link).

Kako je već navedeno, ni bolnice ni “medicinska struka” ne nude plaćanje troškova sahrane “u zamjenu za pristanak na pozitivan test umrlog na Covid-19”. Porodicama preminulih pacijenata nije ostavljena mogućnost “odlučivanja” od čega je njihov srodnik preminuo, tj. davanja “pristanka na pozitivan test” kako se tvrdi u gore navedenim objavama. Stoga ne iznenađuje ni činjenica da nam se do danas nije javio niko ko je mogao kredibilno posvjedočiti opisanom “nuđenju novca”, iako smo takav poziv objavili još 4. jula.

Shodno tome, objavu na profilu Erna Selimović ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti i teoriju zavjere, a iste ocjene dobijaju i objave na ostalim stranicama.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 15.06.2020

Facebook profili i stranice: Ima li još neko ovakvih saznanja?

Ima li još neko ovakvih saznanja?

 • Teorija zavjere
 • Lažna vijest
Teorija zavjere 15.06.2020

Facebook profili i stranice: Dobro jutro Bosno i Hercegovino

Dobro jutro Bosno i Hercegovino

 • Teorija zavjere
 • Lažna vijest
Teorija zavjere 30.06.2020

Facebook profili i stranice: Jutros u Banja Luci

Jutros u Banja Luci ispred bolnice dolazi covjek i galami kako ne moze da preuzme (otac mu umro) tijelo dok ne potpise da je umro od korone.

 • Teorija zavjere
 • Lažna vijest
Teorija zavjere 04.10.2020

Facebook profili i stranice: Facebook profil: Erna Selimović

KAZNA ZA NENOŠENJE ZAŠTITNE MASKE NIJE VAŽEĆA NA SUDU

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 05.10.2020

Facebook profili i stranice: Facebook stranica: Građansko buđenje

KAZNA ZA NENOŠENJE ZAŠTITNE MASKE NIJE VAŽEĆA NA SUDU

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 05.10.2020

Facebook profili i stranice: Facebook stranica: Zenica danas

KAZNA ZA NENOŠENJE ZAŠTITNE MASKE NIJE VAŽEĆA NA SUDU

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 08.10.2020

Facebook profili i stranice: Facebook stranica: banovici.net

KAZNA ZA NENOŠENJE ZAŠTITNE MASKE NIJE VAŽEĆA NA SUDU

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti