Raskrinkavanje.ba

Facebook profili i stranice → Facebook profil: Erna Selimović

04.10.2020
Tekst članka

KAZNA ZA NENOŠENJE ZAŠTITNE MASKE NIJE VAŽEĆA NA SUDU

Kazne koje nam ispisuju policijski službenici, po članu 8.stav 5 točka d) Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira na sudu nemaju pravnu osnovu.

Kazna po članu 8.stav 5. točka d sa navođenjem činjeničnog opisa "Ne postupa po Naredbi Federalnog štaba civilne zaštite, tako što nije nosio/la masku" na sudu dobija RJEŠENJE O OBUSTAVI prekršajnog postupka sa obrazloženjem:

"Iz navedene Zakonske odredbe se nedvojbeno vidi da prekršaj čini onaj ko ne postupi po naredbi ili rješenju državnog organa kojim se ograničava ili zabranjuje pristup, kretanje ili zadržavanje lica na određenom mjestu, ili ko se ne udalji od grupe koju je policijski službenik pozvao da se raziđe, te se dakle može zaključiti da činjenični opis prekršaja ne slijedi zakonsku definiciju djela."

Stoga po osnovu navedenog člana, kazna za nenošenje zaštitne maske nije zakonom propisana mjera, te ne postoji zakonom određena posljedica za kršenje odredbe kriznog štaba, jer to nije kršenje zakona.

Djelotvornost zaštitne maske nije medicinski definisana, stoga ne može biti ni zakonski propisana.

Medicinska struka je plaćena( po izjavama građana kojima je nuđeno da se plate troškovi dženaze i sahrane u zamjenu za pristanak na pozitivan test umrlog na C 19) i nudi različite i diskutabilne scenarije o patologiji virusa, te su iznevjerili povjerenje ljudi.

Dok je zakon manje fleksibilan.

Prijetnje kaznama za nenošenje maske od strane trgovaca, bilo kakvih službenika ni policije nisu dovoljno dobar razlog da budemo karakterni crvi, kad već za integritet ne postoji nikakva stvarna posljedica.

Slika može sadržavati: tekst

 

Članak indeksiran 09.10.2020. Zadnji put osvježen 09.10.2020.

Ocijenjeno u analizi