Ananas kao odličan izvor bromelaina, pseudo-problema i lažnih rješenja

“Lifestyle” portali i rubrike često donose članke koji obećavaju “čuda”, ili upozoravaju na nepostojeće ili preuveličane opasnosti svakodnevnih namirnica. Ananas se nedavno našao u obje uloge.

Ananas je u aprilu bio inspirativna tema za portal “B92” sa dva objavljena članka. Prvi je naslovljen ovako:

Prirodno rešenje za veće grudi: Ako jedete ovo voće imaćete dekolte za medalju!

Nakon naslova slijedi konfuzan tekst koji u posljednjem pasusu donosi tvrdnju da se do “dekoltea za medalju” dolazi konzumacijom ananasa. Tekst ne daje nikakvo objašnjenje za ovakvu tvrdnju, osim što usputno spominje da ananas sadrži “dosta” vitamina C i mangana.

Možda ne verujete, ali istina je da ishranom možete poboljšati izgled svog dekoltea!  
Čuda, ipak, nisu moguća, ali možete da zategnete kožu i pospešite stvaranje zategnutog efekta, čime ćete sigurno podići i svoje samopouzdanje. 
Naime, jedno tropsko voće može dosta da pomogne.
Veće grudi možete imati ukoliko konzumirate slatku tropsku voćku koja sadrži dosta vitamina C i mangana, a to je ananas.

I vitamin C  i mangan su neophodni za očuvanje zdravlja, te su dosta rašireni pa ih možemo naći u većini voća, povrća i žitarica. Sa druge strane nismo pronašli ni jednu studiju koja bi ih dovela u korelaciju sa većim grudima.

S obzirom na to da je variranje veličine grudi odrasle osobe povezano sa hormonima, pronašli smo i tvrdnju da da mangan “podržava rad spolnih hormona”, ali ni za to nismo našli nikakve dokaze.

Sa jednom, gore spomenutom, rečenicom završena je tema “izgleda dekoltea”, a dalje se u članku govori o enzimu bromelain.
Takođe, izbećićete nadimanje uvodeći ananas u svoju ishranu.
Ovo tropsko voće bogato je enzimom bromelainom. Bromelain pomaže da se razgradi protein i olakšava varenje, pomažući kod nadimanja.
Ovaj sastojak iz ananasa brzo i delotvorno smanjuje i bolove.
Mišljenje naučnika je da bromelain razgrađuje proteine u krvi, te na taj način smanjuje upale koje izazivaju bol. 
Istovremeno, štiti zglobove od slobodnih radikala. Doza od 200 do 400 miligrama dovoljna je da eliminiše postojeći bol.

Ananas vs. bromelain

 U 100 grama jestivog dijela ananasa u prosjeku se nalazi 17 mg bromelaina (71 GDU/g*), dok jedna tableta dodatka prehrani najčešće sadrži 500 mg bromelaina (2400 GDU/g). Sasvim je jasno vidljivo da postoji velika razlika u količini bromelaina u voću i u preparatu. U svim studijama bromelaina koje navodimo u ovom članku, korišten je izolovani koncentrisani enzim.*GDU/g (gelatin digesting unit) - Enzimska jedinica mjere

Studije koje su istraživale enzim bromelain pokazale su da, dugoročno gledajući, ovaj enzim može biti korišten kao efektivan dodatak prehrani za prevenciju raka, dijabetesa i mnogih oblika kardiovaskularnih bolesti.

Međutim, pored svih blagotvornih svojstava, u drugom članku žene i trudnice su upozorene da se klone ovog voća jer sadrži upravo bromelain:

RIZIČNA JE I ZA PRVE DANE TRUDNOĆE Ovu voćku ne smete jesti u toku menstruacije!
Portal Well + Good piše da bi u periodu menstruacije trebalo da zaobiđete sve namirnice koje sadrže enzim bromelain, koji je poznat po tome što pospešuje cirkulaciju.

Tačno je da bromelain poboljšava cirkulaciju, ali cirkulacija nema veze sa menstruacijom. Na portalu “Well + Good” nismo uspjeli naći ni jedan članak sa navedenom tvrdnjom.

Jedna od voćki koja sadrži visok nivo enzima bromelaina jeste ananas koji kod žena izaziva povećanu produkciju belih i crvenih krvnih zrnaca, zbog čega se može javiti obilnije krvarenje. Osim toga, može uzrokovati ljuštenje sluznice maternice.

“Ljuštenje sluznice maternice” je bukvalno prevedeno objašnjenje menstruacije sa engleskog jezika, no ono ne može biti izazvano bromelainom. Dokazano je da ovaj enzim ima antikoagulirajuća svojstva, kao što ih ima i aspirin, pa se deduktivno može zaključiti da bi ga trebalo izbjegavati, međutim, dostupne studije o ovom svostvu rađene su na laboratorijskim miševima i zečevima.

U ekstremnim slučajevima, prevelik nivo ovog enzima kod trudnica može da izazove pobačaj. Zbog toga se savetuje da se odmah nakon početka trudnoće izbaci ananas iz ishrane.

Nismo pronašli nijedan zabilježeni slučaj u kojem je utvrđeno da je bromelain uzrokovao pobačaj. Trudnicama se ne preporučuje uzimanje bilo kojeg dodatka prehrani koji nije posebno namijenjen za trudnice, pa je tako i sa bromelainom. Međutim, voćka ananas je sasvim sigurna za konzumaciju.

Ananas - stvarni neželjeni efekti

Peckanje koje neki osjećaju u ustima dok jedu ananas zaista jeste djelovanje bromelaina na sluzokožu usta. Djelovanje prestaje ubrzo nakon prestanka konzumacije voća. Zbog velike količine vitamina C, prekomjerno konzumiranje ananasa može izazvati dijareju i žgaravicu. (izvor)

Prvi članak je očiti primjer klikbejta, jer u samom tekstu ne postoji ništa što bi opravdalo naslov koji mu je pridodat, dok sama tvrdnja da se “ishranom mogu povećati grudi” predstavlja potpunu dezinformaciju. Drugi članak u svom prvom dijelu manipuliše činjenicama o djelovanju bromelaina na cirkulaciju, dok u drugom iznosi neistinite tvrdnje o tome da ananas može izazvati pobačaj, što ocjenjujemo kao lažnu vijest.  

Osvježene informacije 28.2.2019.

Članak o ananasu koji bi trebalo prestati jesti u trudnoći “jer može izazvati pobačaj” i dalje se objavljuje na regionalnim i lokalnim portalima. Ovaj članak su objavili “Kurir”, “Inportal”, “Novi” i “Haber” te će također dobiti ocjene manipulacija činjenicama i prenošenje lažne vijesti.

 

Napomena

24.12.2020: Redakcija Kurira je ispravila netačne navode zbog čega je članak ocijenjen i kao ispravljeno.

17.03.2023: Portal Stil je ispravio jedan od članaka ocijenjenih u ovoj analizi, a tom je članku dodana i ocjena ispravljeno.

31.05.2023: Portal Stil je ispravio i drugi članak ocijenjen u ovoj analizi, a tom je članku dodana i ocjena ispravljeno.

(raskrinkavanje.ba)

Tagovano:   ananas
Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 22. 05. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 3 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
Ime nove podvarijante SARS-CoV-2 “oživjelo” staru teoriju zavjere o pandemiji

Na društvenim mrežama ponovo se dijeli teorija zavjere da 5G mreža uzrokuje...

Teorija zavjere
Lažna vijest
Viralni video učenika/ca koji gledaju snimke teškog rada roditelja je montaža

Više od milion pregleda ostvario je videosnimak sa jedne Facebook stranice...

Lažna vijest
Lažna vijest
Fotografija sarajevske Vijećnice u bojama kosovske zastave nije autentična

Širi se montirana fotografija zgrade Vijećnice u Sarajevu na kojoj je navod...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me