Anketa nije pokazala da je “trećina Amerikanaca pila sredstva za čišćenje” zbog izjave Donalda Trumpa

Portali u regionu su prenijeli vijest o internet anketi rađenoj u Americi, čiji rezultati su pokazali da je veliki broj anketiranih koristio sredstva za čišćenje i dezinficijense protiv novog koronavirusa na “visoko riskantan” način. Neki portali su to predstavili kao vijest da je trećina Amerikanaca konzumirala takve proizvode.

Portal Dnevnik (.hr) je 6. juna objavio članak o internet anketi koju su radili američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u SAD-u, u kojoj je više od jedne trećine učesnika/ca reklo kako su u toku COVID-19 pandemije koristili sredstva za čišćenje i dezinfekciju na načine koji su visoko rizični po zdravlje. Članak je opremljen naslovom:

Zabrinjavajući podaci iz SAD-a: Više od trećine građana pokušalo spriječiti zarazu koronavirusom ispijanjem sredstava za dezinfekciju

Članak, koji je agencija Hina objavila ranije tog dana, je prenijelo nekoliko portala, a uz Dnevnik (.hr), Dnevnik (.ba) i BH Index su svoja prenošenja opremili naslovima sa istom tvrdnjom. 

Hina je članak preuzela od agencije Reuters, koja je vijest o anketi CDC-a objavila 5. juna. U Reutersovom članku se kaže:

Grgutanje varikine? Anketa pokazuje da Amerikanci pogrešno koriste sredstva za dezinfekciju da spriječe koronavirus

Više od trećine Amerikanaca je pogrešno upotrijebilo sredstva za čišćenje i dezinficijense pokušavajući da spriječe infekciju koronavirusom, prema anketi koja je provedena nedugo nakon što je predsjednik Donald Trump javno postavio pitanje da li bi ubrizgavanje takvih proizvoda moglo biti terapija za COVID-19.

U članku agencije Hina se navodi:

Oko 39 posto anketiranih reklo je da su svjesno primijenili barem jednu visokorizičnu praksu koju CDC ne preporučuje kako bi se spriječila infekcija koronavirusom, uključujući korištenje izbjeljivača za čišćenje hrane ili prskanje tijela dezinfekcijskim sprejem. Četiri posto anketiranih grgljalo je razrijeđene otopine izbjeljivača, sapunicu ili dezinficijense.

Agencija Reuters se u svom članku poziva na anketu koja je rađena 4. maja na 502 ispitanika/ce. Rezultati su objavljeni 5. juna. U izvještaju se navodi da je anketa urađena nakon što je CDC primjetio rast u broju poziva od strane građana koji su se izložili sredstvima za čišćenje i dezinficijensima u vrijeme COVID-19 pandemije. Ovaj rast je koincidirao sa upitom američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je na brifingu njegovog kriznog štaba za pandemiju 23. aprila pitao da li bi ubrizgavanje dezinficijensa u tijela zaraženih virusom SARS-CoV-2 moglo pomoći da se ubije virus, što je “sablaznilo zdravstvene stručnjake”, izvijestio je BBC 24. aprila. 

(Donald Trump) “I onda vidim dezinficijens koji eliminiše (virus) u roku od minute. Jedne minute. I postoji li način da uradimo tako nešto, ubrizgavanjem ili skoro pa čišćenjem? Bilo bi zanimljivo to ispitati.”

Pokazujući prstom na svoju glavu, gdin Trump je nastavio: “Nisam doktor. Ali ja sam, znate, osoba koja ima dobar znate-već-šta.”

Odgovor stručnjaka je bio da ubrizgavanje, pa čak i inhalacija ovakvih sredstava, mogu prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući i smrt.

U izvještaju objavljenom na zvaničnom sajtu CDC-a nakon završene internet ankete, autori/ce kažu da je od 502 ispitanika/ce, njih 39% reklo kako su koristili sredstva za čišćenje i dezinficijense na “visoko rizičan način”. To je uključivalo čišćenje prehrambenih proizvoda varikinom, primjenjivanje proizvoda za čišćenje i dezinfekciju doma na kožu, te udisanje ili čak gutanje takvih proizvoda. Njih 6% je reklo da je udisalo isparenja tih proizvoda, a 4% je reklo kako su grgutali rastvor varikine ili druge proizvode za čišćenje i dezinfekciju.

Autori/ce su također rekli da su rezultati pokazali kako učesnici u anketi nisu dovoljno upoznati sa sigurnim korištenjem sredstava za čišćenje. No, naglasili/e su i da se ne može sa sigurnošću tvrditi da je anketa rađena na “zaista reprezentativnom” uzorku građana/ki SAD. U zaključku su rekli kako se ulažu napori da se prikupe detaljniji podaci o tome, kako bi se iskoristili za informisanje građana. 

Tvrdnju u naslovu članka na portalu Dnevnik (.hr) kako je više od jedne trećine Amerikanaca pokušalo spriječiti zarazu virusom SARS-CoV-2 tako što su konzumirali sredstva za čišćenje ili dezinfekciju ocjenjujemo kao lažnu vijest, budući da je prema rezultatima CDC-eve ankete približno jedna trećina ispitanika koristila ta sredstva na način visoko rizičan po zdravlje, većinom za čišćenje hrane i ruku, a tek 4% do 6% su zaista unosili te proizvode u organizam. Ostalim naslovima s tom tvrdnjom dajemo ocjenu prenošenje lažne vijesti.

Nakon medijskog upita o ocijenjenoj tvrdnji, portal BH Index nas je obavijestio kako je članak sa tvrdnjom uklonjen, te shodno tome dobija i ocjenu demantovano. Istu ocjenu dobija i članak na portalu Dnevnik (.hr), čiji je naslov u međuvremenu izmijenjen i više ne sadrži ocjenjenu tvrdnju.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Rašid Krupalija Objavljeno: 11. 06. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Snimci zalaska sunca ne dokazuju da je ono bliže Zemlji nego što kaže nauka

Društvenim mrežama dijele se tvrdnje da je udaljenost Sunca od Zemlje mnogo...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Bazne stanice se kamufliraju iz estetskih razloga, ne zato što su opasne

Stari videosnimak na kojem radnici pokrivaju baznu stanicu na krovu kamufla...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Lažna vijest
Ukrajina nije najavila “holokaust Rusa koji podržavaju Putina”

Portal Nulta tačka objavio je članak u kome se tvrdi da Ukrajina najavljuje...

Lažna vijest Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me