SAD: Više od trećine građana pokušalo spriječiti zarazu koronavirusom ispijanjem sredstava za dezinfekciju

Izvor/medij: BH index
Ocjena: Demantirano Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Anketa nije pokazala da je “trećina Amerikanaca pila sredstva za čišćenje” zbog izjave Donalda Trumpa

Više od trećine Amerikanaca upotrijebilo je na i u svojim tijelima sredstva za čišćenje i dezinfekciju u pokušaju sprječavanja zaraze koronavirusom, pokazala je anketa provedena nedugo nakon što je predsjednik Donald Trump javno pitao mogu li te tvari liječiti COVID-19.

Pranje hrane izbjeljivačem, upotreba sredstava za čišćenje u domaćinstvu ili dezinfekcijskih sredstava na goloj koži te namjerno udisanje ili gutanje tih proizvoda, neki su od najčešće prijavljenih visokorizičnih postupaka u internetskoj anketi provedenoj od 4. maja na 502 odrasle osobe u SAD-u, izvijestio je Centar za kontrolu bolesti i prevenciju CDC.

Voditeljica istraživanja rekla je da je ono poduzeto nakon “naglog porasta” poziva u centre za kontrolu otrova, zbog izloženosti sredstvima za čišćenje i dezinfekcijskim sredstvima tokom pandemije, piše Dnevnik.hr.

Krajem aprila Trump je pitao naučnike tokom jednog od svojih javnih nastupa, može li unos dezinficijensa u tijelo ljudi zaraženih koronavirus pomoći u liječenju bolesti, zaprepastivši pritom zdravstvene stručnjake.

Proizvođači sredstava za čišćenje u domaćinstvu bili su nakon toga prisiljeni upozoriti ljude da ne piju i ne injektiraju njihove proizvode, kaže Reuters.

Oko 39 posto anketiranih reklo je da su svjesno primijenili barem jednu visokorizičnu praksu koju CDC ne preporučuje kako bi se spriječila infekcija koronavirusom, uključujući korištenje izbjeljivača za čišćenje hrane ili prskanje tijela dezinfekcijskim sprejem. Četiri posto anketiranih grgljalo je razrijeđene otopine izbjeljivača, sapunicu ili dezinficijense.

Četvrtina ispitanih izvijestila je da imaju najmanje jedan štetni zdravstveni učinak tokom prethodnog mjeseca za koji vjeruju da je rezultat korištenja tih proizvoda.

Članak indeksiran 11. 06. 2020 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me