Anonimni portali iskoristili hospitalizaciju Fate Orlović za lov na klikove

Nekoliko anonimnih portala iskoristilo je hospitalizaciju Fate Orlović za članke sa netačnim i senzacionalističkim navodima.

Na anonimnom portalu Balkan life today je 9.6.2021. objavljen članak sa naslovom:

BORE JOJ SE ZA ŽIVOT! UKC Tuzla javlja: Nana Orlović u TEŠKOM STANJU! Pozlilo joj kad su dolazili pod prozpr i pevali četničke pesme…SRAMOTA!

U članku se navodi da se Fata Orlović našla na svim naslovnicama u regiji, nakon što je srušena bespravno podignuta crkva u njenom dvorištu u Konjević-Polju. Potom se navodi da je “sebi nabila velike probleme na vrat”, zbog kojih je navodno hospitalizovana u teškom stanju.

(...) Odmah prve noći pijani mldići u autima su dolazili ispred kuće i pevali četničke pesme, i nena Fata Orlović, je sebi nabila velike probleme na vrat, a kassno jučer poslepodne joj je pozlilo tako da je prebačena na UKC Tuzla. Ersija Aščerić Mujedinović, glasnogovornica cele klinike je zza BH medije izjavila da je Fata Orlović primljena u jako teškom stanju, a već od pre je imala jako velikih problema sa plućima. (...)

Članak je potom objavljen i na anonimnim portalima Magazin dan, Vaš glas, Pozitiv media, Kreacije, Dobar dan, kao i portalima Bportal i Cenzurisano

Anonimni Bportal je tvrdnju objavio samo u naslovu, dok se u članku ne navode tvrdnje o pjevanju “četničkih pesama”.

Na portalu Balkan Life Today je dan poslije, 10.6.2021. godine, objavljen još jedan članak o Fati Orlović, opremljen sljedećim naslovom:

Nana Fata Orlović poručila iz bolnice: “Bradate spodobe koje mi urlaju i pišaju isred kuće će ZAPAMTITI SVOGA BOGA čim izađem

Njena izjava, najavljena u naslovu, u članku se ne pominje. Navedeno je tek:

Podsećamo, ona je na ovoj klinici bila još u martu prošle godine zbog istog problema, a sada joj se situacija ponovo iskomplikovala od silnog stresa u prethodnim danima. Kako je glasnogovornica UKC-a Tuzla izjavila za BH medije, njeno stanje je trenutno u redu, a oglasila se i sama Fata Orlović, koja je rekla da je niko neće oterati sa ognjišta, a bradatih spodoba se nagledala u toku rata, i oni su joj zapravo smakli i muža.

Ovaj članak su zatim objavili anonimni portali Bportal, Vaš glas, Cenzurisano i Dobar Dan.

Šta su činjenice?

Crkva u Konjević-Polju, koja se nalazila u dvorištu Fate Orlović, srušena je 5.6.2021. godine, u skladu sa presudom Evropskog suda za ljudska prava, u kojem je 1.10.2019. godine naloženo BiH da ukloni tu nelegalno izgrađenu crkvu.

O nešto više od 20 godina čekanja da crkva bude uklonjena sa privatnog posjeda Fate Orlović detaljno je pisao naš partnerski portal Istinomjer u analizi objavljenoj 25.5.2021. godine, koju u cijelosti možete pročitati na ovom linku.

Mediji u Bosni i Hercegovini su 8.6.2021. izvijestili da je Fata Orlović primljena u bolnicu. Kako je za N1 izjavila Ersija Aščerić-Mujedinović, portparolka Univerzitetskog Kliničkog centra u Tuzli, Fata Orlović je tog dana hospitalizovana na Klinici za plućne bolesti ove ustanove.

Dan poslije, 9.6.2021, za Klix je iz UKC-a Tuzla potvrđeno da je Fata Orlović i dalje u ovoj ustanovi, da je u stabilnom stanju i da nije životno ugrožena.

Kako je za Klix.ba danas potvrđeno iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, Orlović je trenutno stabilnog zdravstvenog stanja i nije ni u kojem slučaju životno ugrožena.

Ime Fate Orlović se na društvenim mrežama koristilo za izmišljenu vijest o tome da je umrla, ali i za komentare pune govora mržnje. O tom “fenomenu” smo pisali u analizi koju možete čitati na ovom linku.

Portal za provjeru tačnosti tvrdnji iz Srbije , AFP Provera činjenica kontaktirao je Huriju Karić, kćerku Fate Orlović, koja je izjavila da je Fata smještena u bolnicu zbog unaprijed planirane kontrolne terapije.

(...)“Moja majka je u dobrom, stabilnom stanju,” rekla je njena ćerka Hurija Karić za AFP Činjenice u telefonskom razgovoru 9. juna 2021. poslepodne. Objasnila je da je hospitalizacija u tuzlanskoj bolnici unapred planirana zbog kontrole terapije. (...)

Iz izjave Hurije Kurić je jasno da je hospitalizacija planirana ranije i posve je netačno da je Orlović završila u bolnici zbog zdravstvenih problema nastalih jer su joj “pijani mladići” navodno dolazili “pod prozor i pjevali četničke pesme”.

Tvrdnja da se Orlović navodno oglasila iz bolnice i poručila da će “bradate spodobe koje mi urlaju i pišaju isred kuće ZAPAMTITI SVOGA BOGA” je izmišljena. Ovaj navod iz naslova se ne nalazi u samom članku portala Balkan Life Today, niti u njegovim prenošenjima, a ništa slično se ne može pronaći u drugim medijima. Naslov je očigledno u funkciji privlačenja klikova na članak.

Ni tvrdnje da se iz bolnice oglasila i “sama Fata Orlović, koja je rekla da je niko neće oterati sa ognjišta, a bradatih spodoba se nagledala u toku rata, i oni su joj zapravo smakli i muža”, nisu tačne. Jedino se u članku anonimnog portala Balkan Life Today i njegovim prenošenjima, na također anonimnim stranicama, navodi takva izjava.

Pretraga pokazuje da kredibilni mediji nisu izvještavali o bilo kakvim izjavama Orlović iz bolnice. Tek nakon što je otpuštena sa liječenja, 10.6.2021. njena kćerka je medijima potvrdila tu vijest i to je jedino oglašavanje porodice u vezi sa hospitalizacijom Fate Orlović.

U skladu sa navedenim činjenicama, tvrdnje u članku portala Balkan Life Today, da se ljekari bore za život Fate Orlović i da je u završila u bolnici jer su joj pod prozorom “pevali četničke pesme”, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Orlović je hospitalizovana zbog unaprijed planirane terapije i bila je u stabilnom stanju. Sve kasnije objave ovih tvrdnji ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti. Ocjenu klikbejt, uz prenošenje lažne vijesti, dajemo portalu Bportal, budući da je netačna tvrdnja navedena samo u naslovu, ali ne i u članku.

Tvrdnje da se Orlović oglasila iz bolnice te poručila da će “bradate spodobe koje mi urlaju i pišaju isred kuće ZAPAMTITI SVOGA BOGA” iz naslova članka na portalu Balkan Life Today ocjenjujemo kao lažnu vijest, budući da se Orlović nije oglašavala tokom hospitalizacije. Sadržaj članka ne odgovara naslovu i u njemu se ne navodi ova tvrdnja, te naslov ocjenjujemo i kao klikbejt. Sve kasnije objave ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti i klikbejt.

Napomena

14.6.2021. redakcija portala Pozitiv media nas je obavijestila da su prvobitno objavljeni članak dopunili u skladu sa tačnim navodima, te je ocijenjen i kao ispravljeno. 15.6.2021. i redakcija portala Balkan Life Today je izmijenila prvobitne ocijenjene članke u skladu sa tačnim navodima, te su ocijenjeni i kao ispravljeno. 18.6.2021. su i portali B portal, Kreacije, Vaš glas, Cenzurisano, Dobar dan i Magazin dan dostavili ispravke analiziranih članaka koji su dopunjeni tačnim navodima te su svi ocijenjeni i kao ispravljeno.


(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 11. 06. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
BH Pošta ne prodaje izgubljene pakete

Nakon online prevare o prodaji izgubljenog prtljaga sa sarajevskog aerodrom...

Lažna vijest
Lažna vijest
Ne treba odlagati presijecanje pupčane vrpce sat od porođaja

Na društvenim mrežama viralne su objave u kojima se netačno tvrdi da treba...

Lažna vijest Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Ne postoji “novo Facebookovo pravilo” o korištenju objavljenih sadržaja korisnika/ca

Korisnici/e Facebooka godinama objavljuju “izjave” u kojima ovoj mreži zabr...

Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me