Anonimni portali nastavljaju širiti dezinformacije o restriktivnim mjerama

Anonimni portali nastavljaju da objavljuju dezinformativne naslove o uvođenju “policijskih časova”.

Portal Vesti 24s je 27.10.2020. godine objavio članak o uvođenju policijskog sata. U naslovu nije naglašeno na koju zemlju se odnosi spomenuta odluka:

Objavljeno! Policijski čas od 29. Oktobra do 3. Novembra

Tek iz uvoda članka moguće je saznati da se radi o Češkoj Republici, te da je u toj zemlji donešena odluka o policijskom satu koji će od srijede biti na snazi od 21 sat do 5 sati ujutru, idućih sedam dana: 

Kako saznajemo Vlada Češke odlučila je da od srede uvede sedmodnevni policijski čas u zemlji, od 21 sat do pet ujutru, i dodatno ograniči rad maloprodajnih radnji.

U idućoj rečenici navedeno je pak da će policijski sat biti na snazi od 29.10, što je u stvari četvrtak:

Policijski čas biće na snazi od 29. oktobra do 3. novembra, od 21 čas do pet ujutru, rekao je juče ministar zdravlja Roman Primula nakon sastanka vlade, navodeći da izuzetci uključuju putovanja na posao i neophodne porodične posete.

Članak sa identičnim naslovom i tekstom objavio je i portal Zabava 24h, dva puta - 27. i 28. oktobra. 

Portal Čajevi za je također dvaput objavio članak sa istim naslovom, ali sa drugačijim tekstom.

Objavljeno! Policijski čas od 29. Oktobra do 3. Novembra

U tekstu se govori o broju novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 u većini evropskih zemalja, te o restriktivnim mjerama koje su uvođene u nekim od njih. U članku se spominje i Češka Republika, ali nije navedeno da u ovoj zemlji policijski sat stupa na snagu ni 28. niti 29. oktobra:

Češka – Premijer Andrej Babiš zatražio je ostavku ministra zdravstva Romana Primule pošto je objavljena fotografija na kojoj ministar izlazi iz restorana koji je trebalo da bude zatvoren. Češka je u četvrtak imala 14.150 novozaraženih, nešto manje od rekordnih 14.960 dan ranije, pokazuju podaci Ministarstva zdravlja.

Češka se bori s najvećim porastom kovida-19 u Evropi i od marta je zabeležila ukupno 223.065 obolelih. Do četvrtka je umrlo ukupno 1845 ljudi zaraženih koronavirusom.

Šta su činjenice?

Posljednjih dana zabilježili smo hiperprodukciju dezinformativnih članaka o “zatvaranju granica”, uvođenja zabrane kretanja ili policijskog sata. Glavni “protagonisti” koji objavljuju te članke su anonimnim portali iz regije, uprkos tome što ti članci katkad i nemaju veze sa Balkanom. 

O sličnim temama pisali smo ranije ovog mjeseca, a više informacija možete pročitati na linkovima ispod:

Lažna vijest
Ne, nije došlo do “ponovnog zatvaranja granice”

Neki portali su odluku Grčke da produži zabranu prelaska granice turistima...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt Demantirano 20.10.2020

Lažna vijest
Zabrana kretanja “od 21 do 6 sati” nije nastupila u Srbiji, nego u Sloveniji

Portal Zdravlje i Hrana je vijest o zabrani kretanja u noćnim satima u Slov...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt 23.10.2020

Lažna vijest
Vijest iz jula predstavljena kao aktuelna: Vučić nije saopćio da se "uvodi policijski sat"

Anonimni portal Zabava 24h je u oktobru pet puta “reciklirao” vijest o uvođ...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti 26.10.2020

U naslovu gore navedenih članaka izostavljen je podatak da se policijski sat uvodi u Češkoj Republici, te su čitatelji/ke na Facebooku, gdje se prvenstveno promoviraju ovakvi portali, obmanuti da se radi o vijesti iz neke od zemalja regiona.

Na taj zaključak navode i fotografije kojima su ovi članci bili opremljeni, s obzirom da se na svakoj od njih nalazilo policijsko vozilo sa natpisom na našem jeziku, ili prizori koji nedvojbeno potiču sa ovih prostora.

S druge strane, kada govorimo u uvođenju policijskog sata u Češkoj, navedeni 29. oktobar je netačan datum početka primjene ove odluke. Naime, policijski sat u trajanju od 21 sat do 5 sati idućeg dana u ovoj zemlji bit će na snazi od 28. oktobra do 3. novembra, o čemu je pisao portal Radija Slobodna Evropa 26. oktobra ove godine:

Češki ministar zdravlja Roman Primula rekao je da će policijski čas stupiti na snagu 28. oktobra do 3. novembra, i da će trajati svaki dan od devet uveče do pet ujutru. 

Kada govorimo o člancima portala Čajevi za, u tekstovima istih se zapravo ne spominje ni uvođenje policijskog sata, niti da bi se neka takva odluka primjenjivala od 29. oktobra do 3. novembra - u bilo kojoj zemlji. Tekst ovog članaka je zapravo preuzet sa portala televizije N1, na kojem je isti bio objavljen 23.10.2020. godine. 

S obzirom da je policijski sat u Češkoj na snazi od 28. a ne od 29. oktobra, portalima Vesti 24s i Zabava 24h dajemo ocjenu dezinformacija

Svim člancima dajemo i ocjenu klikbejt, s obzirom da manipulativna oprema ovih članaka (naslovi i fotografije) navode na zaključak da se policijski sat uvodi u nekoj od zemalja Balkana.

Napomena 2.11.2020.

Portal Zabava 24h je članak sličan ocjenjenim objavio i 31.10.2020. godine. U naslovu tog članaka ustvrđeno je da policijski čas počinje 2. novembra: "Objavljeno! Policijski čas od 2. Novembra Nastupa na Snagu". 

U članku se ponovo spominje odluka o uvođenju policijskog časa u Češkoj, no za razliku od prethodne verzije ove dezinformacije, gdje je bilo netačno ustvrđeno da će policijski čas biti na snazi od 29.10 do 3.11., ovaj put je u tekstu bila navedena tvrdnja da se ova odluka počinje primjenjivati od 2.11.

"Kako saznajemo Vlada Češke odlučila je da od srede uvede sedmodnevni policijski čas u zemlji, od 21 sat do pet ujutru, i dodatno ograniči rad maloprodajnih radnji.

Policijski čas biće na snazi od 2. Novembra, od 21 čas do pet ujutru, rekao je juče ministar zdravlja Roman Primula nakon sastanka vlade, navodeći da izuzetci uključuju putovanja na posao i neophodne porodične posete."

Kako je već navedeno, odluka o uvođenju policijskog časa u Češkoj se odnosila na period od 28.10. do 3.11. Za razliku od prethodno ocijenjenih članaka, u ovom je portal Zabava 24h plasirao potpuno netačnu informaciju ustvrdivši da policijski čas u Češkoj stupa na snagu od 2. novembra.

U skladu s tim, ovaj članak ocjenjujemo kao lažnu vijest. Zbog manipulativne opreme članka u vidu fotografije policijskog vozila sa područja Balkana, iako je članak o odlukama u Češkoj, ovom članku dodjeljujemo i ocjenu klikbejt.

(Raskrinakvanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 30. 10. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Svjetska zdravstvena organizacija nije “upozorila” da bebe vakcinisanih majki imaju srčane probleme

Portal Provjeri manipulativno je doveo u vezu saopštenje Svjetske zdravstve...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama
Prenošenje lažnih vijesti
Vojnik na viralnoj slici ne nosi magarca jer je “zona minirana”

Na društvenim mrežama dijeli se slika vojnika koji nosi magarca na leđima....

Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Analiza
Pregled sedmice: Lažne vijesti iz Ukrajine, opasne tvrdnje o “lijekovima” i bizarne teorije o udaljenosti Sunca

U prethodnoj sedmici Raskrinkavanje se bavilo medijskim izvještavanjem o in...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me