Raskrinkavanje.ba

Apsurdni “eksperimenti” sa društvenih mreža ne dokazuju da vakcine sadrže grafenov oksid

Društvenim mrežama kruže razni videosnimci besmislenih “eksperimenata” koji nastoje dokazati da se grafenov oksid nalazi u vakcinama.

Od kada je u javnost izašao pseudonaučni izvještaj španskih istraživača o navodnom  postojanju grafenovog oksida u vakcinama protiv Covid-19, o kojem je Raskrinkavanje ranije pisalo, društvene mreže preplavljene su snimcima koji nastoje “dokazati” da je ta tvrdnja istinita.

 

Izvlačenje grafenovog oksida iz krvi

Tako je na profilu Draško Mikanović 25.7.2021. godine objavljen videosnimak, uz opis:

☝️☝️☝️ NEPOBITAN DOKAZ DA JE GRAFEN OXID U VAKCINAMA. MONSTRUMI KOJI SU ODGOVORNI ZA VAKCINACIJE MORAJU BITI PRIVEDENI ZAKONU I KAŽNJENI.

AKO POLICIJA OVO VIDI I NE REAGUJE, ZNAJTE DA NAM NEMA SPASA...

OBAVEZNO PODIJELITE VIDEO... SPAŠAVAJTE ŽIVOTE. MI SMO MALO PLEME. MORAMO OPSTATI U OVOM LUDILU!

Jedanaestominutni snimak prikazuje muškarca koji drugog muškarca siječe skalpelom po ruci nekoliko puta, skuplja mu krv zaštitnom maskom, te približava magnet mjestu posjekotine.

Kraća verzija istog snimka objavljena je i na profilu Milenko Lukić 27.7.2021. godine, uz tvrdnju da prikazuje “izvlačenje grafen oksida iz krvi”.

Snimak se dijelio i na stranim jezicima, na platformama poput BitChuta i Telegrafa, također uz tvrdnje da prikazuje izvlačenje grafen oksida sa mjesta vakcinacije (1,2,3).

Porijeklo snimka je nepoznato, samim tim nejasno je koja je tačno svrha povređivanja koje prikazuje. Ipak, sasvim je sigurno da snimak ne prikazuje izvlačenje grafenovog oksida iz krvi na mjestu vakcinacije, jer vakcine protiv Covid-19 ne sadrži grafenov oksid.

Kako je Raskrinkavanje već pisalo u analizi objavljenoj 19.7.2021. godine, tvrdnje o grafenovom oksidu kao sastojku vakcine su u potpunosti neutemeljene. Naučna novinarka i biologinja Jelena Kalinić na svom blogu Quantum of Science 15. jula objasnila je, između ostalog, šta je zapravo grafenov oksid:

Grafen oksid je jednodimenzionalni materijal (1 sloj atoma ugljika - monolayer) i ispituju se osobine tog materijala u nanostrukturama, kompozitnim materijalima. Ne koristi se u vakcinama.

Sastavi svih vakcina odobrenih za masovnu vakcinaciju su javno dostupni i nijedna vakcina ne sadrži grafenov oksid. Sastojci vakcina koje se koriste u našem regionu dostupni su na linkovima u nastavku - Pfizer, AstraZeneca, Sputnik V, Sinopharm.

Dakle, snimak koji prikazuje pravljenje posjekotina u predjelu nadlaktice nije dokaz da vakcine sadrže grafenov oksid, te je nejasno kako su korisnici/ce društvenih mreža uopšte došli do tog zaključka.

 

Ples grafenovog oksida

Na profilu Firbec Ken 25.7.2021. godine objavljen je snimak uz opis:

Zvezdani 👇

Grafen ples.🕺

E sad zamislite ga u vasem telu 🤔.... Diskutabilna tema 💉..... i 5G mreže....

Snimak prikazuje tvar crne boje koja se naizgled kreće unutar okrugle posudice. Isti snimak, uz slične tvrdnje, objavljen je i na još nekoliko profila. U objavama na društvenim mrežama na drugim jezicima također se tvrdi da snimak prikazuje grafenov oksid.

U analizi koju je 28.7.2021. godine objavio Reuters, objašnjeno je da snimak prikazuje eksperiment iz fizike i da nema nikakve veze s vakcinama i grafenovim oksidom.

Eksperiment su proveli naučnici sa Stanforda 2014. godine, a on pokazuje samosklapajuće žice.

Naime, okružujući posudicu negativnim nabojem i puneći je kugličnim ležajevima i ricinusovim uljem, eksperiment pokazuje kako se kuglice mogu sastaviti pod utjecajem visokog pozitivnog naboja.

Dakle, snimak ne prikazuje grafenov oksid.

 

Grafen oksid i mobilni uređaji

Na profilu Stojan Abaza 27.7. 2021. godine objavljen je snimak u čijem se opisu tvrdi da prikazuje grafenov oksid. 

Snimak prikazuje crnu tvar koja se pomjera nakon što joj se približi mobilni telefon.

Isti snimak također je objavljen na još nekoliko Facebook profila, uključujući i profil etablirane antivakcinacijske aktivistice Slađane Velkov. Velkov je 30. jula na svom Facebook profilu objavila montažu koja sadrži ovaj snimak, kao i gore spomenuti video koji prikazuje rezanje nadlaktice.

Ni ovaj snimak nema veze s vakcinama niti grafenovim oksidom. Postavljen je na YouTube 2015. godine, a njegov autor tvrdio je da pokazuje šta se dešava s magnetnom rudom kada joj se približi telefon. Ipak, nije potvrđeno da snimak zaista prikazuje magnetnu rudu. 

Shodno činjenicama, objave na profilu Draško Mikanović, Firbec Kren i Stojan Abaza ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere.

Sva prenošenja ovih objava ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 25.07.2021

Facebook profili i stranice: Draško Mikanović: Uklanjanje grafen oksida iz krvi

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest
Teorija zavjere 27.07.2021

Facebook profili i stranice: Stoja Abaza: Grafen oksid i telefon

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest
Teorija zavjere 25.07.2021

Facebook profili i stranice: Firbec Ken: Ples grafen oksida

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest