Raskrinkavanje.ba

ATP je suspendovao Zvereva na osam sedmica, ali uslovno

Značajan broj medija u regionu je netačno izvijestio o nedavnoj ATP-ovoj kazni njemačkom teniseru Aleksandru Zverevu.

Na portalu Novi list je 8.3.2022. godine objavljen članak sa naslovom:

ATP udario osam tjedana suspenzije Alexanderu Zverevu zbog razbijaistnja reketa o sudačku stolicu u Meksiku

U članku se objašnjava da je ATP njemačkom teniseru Aleksandru Zverevu, zbog incidenta na turniru u Acapulcu, nakon prvobitne, izrekao i dodatnu kaznu od 25.000 dolara i osam sedmica zabrane nastupa na bilo kojem ATP takmičenju. Kako se navodi, on je prethodno bio kažnjen sa 40.000 dolara i oduzimanjem novca zarađenog na turniru sa koga je izbačen.

Upravno tijelo ATP Toura izreklo je trećem tenisaču svijeta Nijemcu Alexanderu Zverevu suspenziju od osam tjedana neigranja zbog razbijanja reketa o sudačku stolicu na prošlomjesečnom ATP turniru u Acapulcu, zbog čega je izbačen s tog turnira.

Zverev je kažnjen s 20.000 dolara zbog verbalnog zlostavljanja, 20.000 dolara za nesportsko ponašanje i više od 31.000 dolara turnirske zarade, kao i  sve ATP bodove zarađene u pojedinačnoj i igri parova na turniru Abierto Mexicano.

Nakon revizije, ATP je utvrdio da je 24-godišnji Nijemac počinio “teško ponašanje” i izrekao dodatnu kaznu od 25.000 dolara i osam tjedana zabrane nastupa na bilo kojem ATP natjecanju.

Kao izvor članka navedena je agencija Hina.

Tvrdnju da je Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP) kaznila Zvereva sa osam sedmica neigranja na turnirima i kaznom od 25.000 dolara objavili su i drugi mediji. Pronašli smo je u člancima portala Gol.dnevnik (.hr), Večernji (.hr), Meridianasport (.me), Dnevni (.ba), Direktno (.hr), N1 u Hrvatskoj i BiH, Drugačiji radio, SC sport (.ba), Bljesak, Slobodna Dalmacija, Tportal (.hr), Nacional, Net (.hr), Raport, Start BiH, See biz, Borba (.me), Visoko (.ba), Index (.ba), Antena M, Radio Titograd, Bet-live (.ba), Hayat, Sport (.ba)Sport Avaz, Vijesti (.me), 24 sata, Svakodnevno (.me), Sport klub (.hr). Ovu tvrdnju je objavio i Telegraf TV u formi videa.

Neki od navedenih medija su u svojim člancima ustvrdili da ova odluka znači da Zverev neće nastupati na Indian Wellsu, kao ni na drugim turnirima u naredna dva mjeseca.

U člancima N1 (Bosna i Hercegovina), Hayata, Indexa (.ba), Radija Titograd, Antene M, Sport (.ba) tvrdi se da će Zverev ukupno morati da plati 86.000 dolara.

Za razliku od navedenih medija, portali 24 sedam i Vojvodina uživo su u svojim člancima naveli da je Zverevu ranije izrečena kazna od 25.000 dolara i osmosedmična suspenzija, ali da je posljednjom odlukom ATP-a ona samo preinačena, pa je donesena odluka da suspenzija bude samo uslovna.  

Aleksander Zverev nedavno je napravio veliki skandal na ATP turniru u Akapulku. Nemački teniser je reketom udarao sudijsku stolicu, zbog čega je i diskvalifikovan sa turnira u Meksiku. Zatim mu je i izrečena i dodatna novčana kazna od 25.000 dolara i suspenzija na period od osam nedelja sa bilo kog takmičenja pod okriljem ATP-a.

Ali je sada došlo do promene odluke. Treći teniser sveta je sada samo uslovno kažnjen kada je reč o učešću na turnirima. Ali novčana kazna je ostala. To je odlučeno pošto je viši potpredsednik ATP-a zadužen za pravila i takmičenje, Miro Bratoev ponovo "pročešljao" slučaj Zvereva.

Portal Klix (.ba) je u svom članku ustvrdio da je suspenzija uslovna i da će se osmosedmična suspenzija aktivirati samo u samo u slučaju “ako ponovo pokuša udariti sudiju”. Kad je riječ o novčanoj kazni, ovaj portal tvrdi da će Zverev morati platiti ukupno 96.000 dolara.

Zverev saznao kaznu za divljačko ponašanje, bit će suspendovan samo ako ponovo pokuša udariti sudiju

(...)

ATP je odredio kaznu za Zvereva, te će Nijemac morati platiti ukupno 96.000 dolara, uz dva mjeseca uvjetne suspenzije.

Zverev je kažnjen s 20.000 dolara zbog verbalnog zlostavljanja, 20.000 dolara za nesportsko ponašanje i 31.000 dolara turnirske zarade, a naknadno ga je ATP kaznio za "teško ponašanje" i izrekao dodatnu kaznu od 25.000 dolara.

Mnogi su nezadovoljni kaznom, ne samo finansijskom koja je "kap u moru" za Zvereva, već i uslovnom suspenzijom.

Naime, Zverev će biti suspendovan na dva mjeseca samo u slučaju da do 22. februara iduće godine počini isto djelo, odnosno krene u fizički obračun sa sudijom.

 

Šta su činjenice?

 

Aleksandar Zverev i Marcelo Melo su na teniskom turniru Mexican Open u Acapulcu 23. februara 2022. godine izgubili 2:1 od para Glasspool i Heliovara. Zverev je nakon poraza nekoliko puta reketom udario po stolici na kojoj je sjedio sudija. On je zbog toga izbačen sa turnira. ATP je nakon toga Zvereva kaznio sa 40.000 dolara, a oduzet mu je i novac osvojen na navedenom turniru u ukupnom iznosu od 31.570 dolara, kao i bodovi osvojeni u singl i dubl konkurenciji. Tada je saopšteno da će se uraditi naknadna revizija u skladu sa pravilima ATP toura. 

ATP je 7. marta 2021. godine donio novu odluku o ovom slučaju, koju je objavio na svom sajtu. U odluci se navodi da je Zverev kažnjen dodatno novčanom kaznom od 25.000 dolara i suspenzijom u trajanju od osam sedmica. Jasno, je međutim, navedeno da se ova kazna aktivira samo ako teniser ponovi sličan prekršaj u narednih godinu od dana incidenta.

(…) Kao rezultat toga, Zverevu je izrečena dodatna novčana kazna od 25.000 dolara i suspenzija na period od osam sedmica sa bilo kojeg događaja koji je odobrio ATP. Međutim, novčana kazna i suspenzija se neće primijeniti pod uslovom da tokom uslovnog perioda, koji završava 22. februara 2023. (jedna godina od incidenta), igrač ponovo ne počini prekršaj Kodeksa, koji rezultira novčanom kaznom za:

Nesportsko ponašanje zasnovano na činu kao što je nepoštovanje ili agresivno ponašanje usmjereno prema službenoj osobi, protivniku, gledaocu ili drugoj osobi tokom ili po završetku meča

Verbalno ili fizičko zlostavljanje službenog lica, protivnika, gledaoca ili bilo koje druge osobe na terenu ili na mjestu [ATP događaja]

Ako se ovi uslovi ispune, kazne će biti formalno odbačene nakon završetka uslovnog roka. Ako se ovi uslovi ne ispune, kazne će biti izrečene nakon što se iscrpi bilo koji žalbeni proces.

U saopštenju se navodi da je Zverev imao pravo žalbe na ovu odluku do 11. marta.

Dakle, jasno je da se radi o uslovnim kaznama. Ova je informacija izostavljena u većini analiziranih članaka, čime su čitatelji i čitateljke navedeni na pogrešan zaključak da se njemački teniser neće takmičiti naredna dva mjeseca. U nekim je člancima takva tvrdnja i iznesena.

Većina medija je kao izvor za svoje članke navela agenciju Hina. Međutim, u članku ove agencije navodi se da je riječ o uslovnoj suspenziji.

Tvrdnja koju su iznijeli portali 24 sadam i Vojvodina uživo, da je ATP sada preinačio svoju raniju odluku o osmosedmičoj suspenziji, nije tačna, jer takva odluka ranije nije bila donesena. U člancima ovih portala se netačno tvrdi i da je samo suspenzija uslovna, ali ne i novčana kazna u iznosu od 25.000 dolara. Ova novčana kazna je takođe uslovna. Zverev je neće platiti ako ne napravi novi prekršaj. Stoga su netačne i tvrdnje da će ovaj teniser morati platiti 86.000,  odnosno 96.000 dolara.

Zverev je zbog incidenta do sada izgubio oko 71.000 dolara, i to 40.000 na ime kazni i 31.000 zbog oduzimanja zarade na turniru sa koga je diskvalifikovan.

Netačna je tvrdnja u članku portala Klix da će suspenzija biti aktivirana samo ako Zverev do 22. februara ponovo pokuša udariti sudiju. Kazna će se aktivirati u slučaju bilo kakvog nesportskog ponašanja, psihičkog i fizičkog maltretiranja službenog lica, protivnika, gledaoca ili bilo koje druge osobe na terenu. 

Shodno navedenom, svi članci u kojima je izostavljena informacija da će Zverev biti kažnjen novčano sa 25.000 dolara i osmosedmičnom suspenzijom ako ponovi nesportsko ponašanje tokom naredne godine dobijaju ocjenu manipulisanje činjenicama

Ocjenu dezinformacija dobijaju članci portala 24 sedam i Vojvodina uživo zbog tvrdnji da je sada ATP preinačio svoju raniju odluku o suspenziji, te da je suspenzija sada uslovna, ali ne i novčana kazna u iznosu od 25.000 dolara.

Istu ocjenu dajemo i člancima u kojima je uslovna kazna od 25.000 dolara uračunata u ukupan iznos koji Zverev mora platiti.

Članak portala Klix ocjenu dezinformacija dobija zbog tvrdnje da se suspenzija aktivira samo u slučaju da teniser ponovo pokuša udariti sudiju.
 

Napomena 23.3.2022.

U analazi je prvobitno bilo navedeno da je portal 24 sata tvrdio da je ATP sada preinačio svoju raniju odluku o osmosedmičoj suspenziji,što je naknadno ispravljeno. Riječ je o portalu 24 sedam. 

Napomena

15.3.2022. Članci portala Klix, Bljesak, N1 (Bosna i Hercegovina), Net (.hr),  24 sata, Hayat i Raport su izmijenjeni, oni sadrže tačne informacije pa dobijaju i ocjenu ispravljeno.

16.3.2022. Portal Sport (.ba) je izmijenio članak, on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

18.3.2022. Portal N1 (Hrvatska) je u međuvremenu izmijenio članak, on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

30.3.2022. Portal 24 sedam je u međuvremenu izmijenio članak, on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

26.10.2022. Telegraf TV je ispravio netačne tvrdnje  u članku, pa on dobija i ocjenu ispravljeno.

8.9.2023: Članak T-portala koji je ocijenjen u ovoj analizi naknadno je povezan sa analizom zbog tehničkih razloga.

16.10.2023. Članak portala  Gol.dnevnik (.hr) je u međuvremenu izmijenjen, sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 08.03.2022

Novi list: ATP udario osam tjedana suspenzije Alexanderu Zverevu zbog razbijanja reketa o sudačku stolicu u Meksiku

Hina 08. ožujak 2022 06:38 Kopirali ste poveznicu članka! Alexander Zverev/Foto REUTERS Alexander Zverev/Foto REUTERS Nakon revizije, ATP je utvr...

 • Manipulisanje činjenicama
Dezinformacija 08.03.2022

Klix: Zverev saznao kaznu za divljačko ponašanje, bit će suspendovan samo ako ponovo pokuša udariti sudiju

Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP) je kaznila Alexandera Zvereva za divljačko ponašanje na turniru Acappulcu kada je zamalo udario sudiju meča...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 08.03.2022

N1: ATP kaznio Zvereva zbog “teško ponašanja”: Suspenzija i ogromna novčana kazna

Alexander Zverev suspendovan je na osam sedmica neigranja bilo kojeg ATP turnira zbog nesportskog ponašanja i udaranja reketom od sučevu stolicu na tu...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 08.03.2022

Hayat: ATP KAZNIO ZVEREVA ZBOG ‘TEŠKO PONAŠANJE’: SUSPENZIJA I OGROMNA NOVČANA KAZNA

Alexander Zverev suspendovan je na osam sedmica neigranja bilo kojeg ATP turnira zbog nesportskog ponašanja i udaranja reketom od sučevu stolicu na tu...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 08.03.2022

Gol dnevnik (.hr): VIDEO Zverev saznao kaznu za sramotni napad na suca: Udarao ga je reketom

ATP suspendirao Alexandera Zvereva na osam tjedana i kaznio ga velikom novčanom kaznom.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 08.03.2022

Večernji list: ATP suspendirao Zvereva na osam tjedana

Nakon što je izgubio u parovima u Acapulcu i uznemiren zbog odluke suca, Zverev je prišao stolici suca Alessandra Germanija i razbio reket o nju, te b...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 08.03.2022

SEEbiz: ATP suspendirao Zvereva na osam tjedana

LONODN -Upravno tijelo ATP Toura izreklo je trećem tenisaču svijeta Nijemcu Alexanderu Zverevu suspenziju od osam tjedana neigranja zbog razbijanja re...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 08.03.2022

Dnevni: ATP suspendirao Zvereva na osam tjedana

Upravno tijelo ATP Toura izreklo je trećem tenisaču svijeta Nijemcu Alexanderu Zverevu suspenziju od osam tjedana neigranja zbog razbijanja reketa o s...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 08.03.2022

Sport.ba: ATP kaznio Zvereva zbog “teškog ponašanja”: Suspenzija i ogromna novčana kazna

Alexander Zverev suspendovan je na osam sedmica neigranja bilo kojeg ATP turnira zbog nesportskog ponašanja i udaranja reketom od sučevu stolicu na tu...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 08.03.2022

T-Portal: Nova brutalna kazna za trećeg tenisača svijeta; zamalo je zatukao suca reketom i sad će zbog toga ispaštati mjesecima

Upravno tijelo ATP Toura izreklo je trećem tenisaču svijeta Nijemcu Alexanderu Zverevu (24) suspenziju od osam tjedana zabrane igranja na ATP turnirim...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 08.03.2022

Sport.Avaz: ATP žestoko kaznio Zvereva, potrajat će njegov povratak na teren

Samo novčano je izgubio više od 70.000 dolara, a zaradio je i suspenziju od osam sedmica

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 08.03.2022

Vijesti Me: Teška kazna za Zvereva, dva mjeseca bez tenisa

Zverev je kažnjen s 20.000 dolara zbog verbalnog zlostavljanja, 20.000 dolara za nesportsko ponašanje i više od 31.000 dolara turnirske zarade

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 08.03.2022

Nacional.hr: Rigorozna kazna za trećeg tenisača svijeta: Zverev suspendiran na osam tjedana

Upravno tijelo ATP Toura izreklo je trećem tenisaču svijeta Nijemcu Alexanderu Zverevu suspenziju od osam tjedana neigranja zbog razbijanja reketa o s...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 08.03.2022

Net hr: UDRI JAČE, MANIJAČE / ATP suspendirao Alexandera Zvereva zbog nezapamćenog ludila u Acapulcu

ATP suspendirao Zvereva na osam tjedana

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 08.03.2022

Raport: Dodatna kazna za trećeg tenisera svijeta! Napravio teški ispad u kojem je mogao povrijediti sudiju

Upravno tijelo ATP Toura izreklo je trećem tenierču svijeta Nijemcu Alexanderu Zverevu suspenziju od osam semica neigranja zbog razbijanja reketa o su...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 08.03.2022

24 sata hr: Zverev saznao za tešku kaznu nakon napada na suca: Mora na hlađenje na neko vrijeme...

Kako ga neće biti dva mjeseca na teniskom terenu, to znači kako će propustiti Masters turnire iz serije 1000 u Indian Wellsu i Miamiju, a vratit će se...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 08.03.2022

Start BiH: Teška kazna za Zvereva, dva mjeseca bez tenisa

Upravno tijelo ATP Tura izreklo je trećem teniseru svijeta Njemcu Aleksandru Zverevu suspenziju od osam sedmica neigranja zbog razbijanja reketa o sud...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 08.03.2022

Borba: Teška kazna za Zvereva, dva mjeseca bez tenisa

Upravno tijelo ATP Tura izreklo je trećem teniseru svijeta Njemcu Aleksandru Zverevu suspenziju od osam sedmica neigranja zbog razbijanja reketa o sud...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 08.03.2022

Visoko.co.ba: (VIDEO) Dodatna kazna za trećeg tenisača svijeta

Upravno tijelo ATP Toura izreklo je trećem tenisaču svijeta Nijemcu Alexanderu Zverevu suspenziju od osam tjedana neigranja zbog razbijanja reketa o s...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 08.03.2022

IndexBA: ATP kaznio Zvereva: Suspenzija i ogromna novčana kazna

Alexander Zverev suspendovan je na osam sedmica neigranja bilo kojeg ATP turnira zbog nesportskog ponašanja i udaranja reketom od sučevu stolicu na tu...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 08.03.2022

SC Sport: ATP bez milosti: Žestoka kazna za Zvereva nakon ispada na turniru u Akapulku

Upravno tijelo ATP Toura izreklo je trećem teniseru svijeta Nijemcu Alexanderu Zverevu suspenziju od osam sedmica neigranja zbog razbijanja reketa o s...

 • Manipulisanje činjenicama
Dezinformacija 08.03.2022

Vojvodina uzivo: Napravio skandal, a sada je “pomilovan”! ATP doneo novu odluku u slučaju Zvereva

Nemac će moći da igra u Indijan Velsu

 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 08.03.2022

Radio Titograd: Zverevu suspenzija i ogromna novčana kazna

Aleksander Zverev suspendovan je na osam sedmica neigranja bilo kojeg ATP turnira zbog nesportskog ponašanja i udaranja reketom o sudijinu stolicu na...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 08.03.2022

Bet-live: ŽESTOKA KAZNA Zverev saznao kaznu za sramotni napad na suca: Udarao ga je reketom

ATP suspendirao Alexandera Zvereva na osam tjedana i kaznio ga s velikom novčanom kaznom.

 • Manipulisanje činjenicama
Dezinformacija 08.03.2022

24 sedam: Napravio skandal, a sada je "pomilovan"! ATP doneo novu odluku u slučaju Zvereva

Nemac će moći da igra u Indijan Velsu

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 08.03.2022

AntenaM: Zverevu suspenzija i ogromna novčana kazna

Aleksander Zverev suspendovan je na osam sedmica neigranja bilo kojeg ATP turnira zbog nesportskog ponašanja i udaranja reketom o sudijinu stolicu na...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 08.03.2022

Sport klub (.hr): VIDEO: Zverev saznao kaznu za sramotan ispad

Upravno tijelo ATP Toura izreklo je trećem tenisaču svijeta Nijemcu Alexanderu Zverevu suspenziju od osam tjedana neigranja zbog razbijanja reketa o s...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 08.03.2022

Drukčiji: ATP suspendirao Zvereva na osam tjedana

Upravno tijelo ATP Toura izreklo je trećem tenisaču svijeta Nijemcu Alexanderu Zverevu suspenziju od osam tjedana neigranja zbog razbijanja reketa o s...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 08.03.2022

Direktno.hr: ATP suspendirao Zvereva na osam tjedana!

Upravno tijelo ATP Toura izreklo je trećem tenisaču svijeta Nijemcu Alexanderu Zverevu suspenziju od osam tjedana neigranja zbog razbijanja reketa o s...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 08.03.2022

Svekodnevno.me: Zverev saznao za tešku kaznu nakon napada na suca: Mora na hlađenje na neko vrijeme…

Upravno tijelo ATP Toura izreklo je trećem tenisaču svijeta Nijemcu Alexanderu Zverevu suspenziju od osam tjedana neigranja zbog razbijanja reketa o s...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 08.03.2022

N1 HR: ATP suspendirao Zvereva na osam tjedana

Upravno tijelo ATP Toura izreklo je trećem tenisaču svijeta Nijemcu Alexanderu Zverevu suspenziju od osam tjedana neigranja zbog razbijanja reketa o s...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 08.03.2022

Bljesak: Zverev suspendiran na osam tjedana

Nakon što je izgubio u parovima u Acapulcu i uznemiren zbog odluke suca, Zverev je prišao stolici suca Alessandra Germanija i razbio reket o nju, te b...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 08.03.2022

Slobodna Dalmacija: Verbalno zlostavljanje i nesportsko ponašanje: ATP dodatno kaznio trećeg tenisača svijeta

Upravno tijelo ATP Toura izreklo je trećem tenisaču svijeta Nijemcu Alexanderu Zverevu suspenziju od osam tjedana neigranja zbog razbijanja reketa o s...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 08.03.2022

Telegraf TV: Zverev suspendovan iz ATP tura

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 08.03.2022

Meridian bet sport (.me): Dodatna kazna! Zverev dobio zabranu da igra na ATP turnire!

Njemački teniser Aleksandar Zverev kako je već poznato da je kažnjen zbog izazvanog skandala na turniru u Akapulku, kada je imao napad bijesa i udarao...

 • Manipulisanje činjenicama