ATP je suspendovao Zvereva na osam sedmica, ali uslovno

Značajan broj medija u regionu je netačno izvijestio o nedavnoj ATP-ovoj kazni njemačkom teniseru Aleksandru Zverevu.

Na portalu Novi list je 8.3.2022. godine objavljen članak sa naslovom:

ATP udario osam tjedana suspenzije Alexanderu Zverevu zbog razbijaistnja reketa o sudačku stolicu u Meksiku

U članku se objašnjava da je ATP njemačkom teniseru Aleksandru Zverevu, zbog incidenta na turniru u Acapulcu, nakon prvobitne, izrekao i dodatnu kaznu od 25.000 dolara i osam sedmica zabrane nastupa na bilo kojem ATP takmičenju. Kako se navodi, on je prethodno bio kažnjen sa 40.000 dolara i oduzimanjem novca zarađenog na turniru sa koga je izbačen.

Upravno tijelo ATP Toura izreklo je trećem tenisaču svijeta Nijemcu Alexanderu Zverevu suspenziju od osam tjedana neigranja zbog razbijanja reketa o sudačku stolicu na prošlomjesečnom ATP turniru u Acapulcu, zbog čega je izbačen s tog turnira.

Zverev je kažnjen s 20.000 dolara zbog verbalnog zlostavljanja, 20.000 dolara za nesportsko ponašanje i više od 31.000 dolara turnirske zarade, kao i  sve ATP bodove zarađene u pojedinačnoj i igri parova na turniru Abierto Mexicano.

Nakon revizije, ATP je utvrdio da je 24-godišnji Nijemac počinio “teško ponašanje” i izrekao dodatnu kaznu od 25.000 dolara i osam tjedana zabrane nastupa na bilo kojem ATP natjecanju.

Kao izvor članka navedena je agencija Hina.

Tvrdnju da je Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP) kaznila Zvereva sa osam sedmica neigranja na turnirima i kaznom od 25.000 dolara objavili su i drugi mediji. Pronašli smo je u člancima portala Gol.dnevnik (.hr), Večernji (.hr), Meridianasport (.me), Dnevni (.ba), Direktno (.hr), N1 u Hrvatskoj i BiH, Drugačiji radio, SC sport (.ba), Bljesak, Slobodna Dalmacija, Tportal (.hr), Nacional, Net (.hr), Raport, Start BiH, See biz, Borba (.me), Visoko (.ba), Index (.ba), Antena M, Radio Titograd, Bet-live (.ba), Hayat, Sport (.ba)Sport Avaz, Vijesti (.me), 24 sata, Svakodnevno (.me), Sport klub (.hr). Ovu tvrdnju je objavio i Telegraf TV u formi videa.

Neki od navedenih medija su u svojim člancima ustvrdili da ova odluka znači da Zverev neće nastupati na Indian Wellsu, kao ni na drugim turnirima u naredna dva mjeseca.

U člancima N1 (Bosna i Hercegovina), Hayata, Indexa (.ba), Radija Titograd, Antene M, Sport (.ba) tvrdi se da će Zverev ukupno morati da plati 86.000 dolara.

Za razliku od navedenih medija, portali 24 sedam i Vojvodina uživo su u svojim člancima naveli da je Zverevu ranije izrečena kazna od 25.000 dolara i osmosedmična suspenzija, ali da je posljednjom odlukom ATP-a ona samo preinačena, pa je donesena odluka da suspenzija bude samo uslovna.  

Aleksander Zverev nedavno je napravio veliki skandal na ATP turniru u Akapulku. Nemački teniser je reketom udarao sudijsku stolicu, zbog čega je i diskvalifikovan sa turnira u Meksiku. Zatim mu je i izrečena i dodatna novčana kazna od 25.000 dolara i suspenzija na period od osam nedelja sa bilo kog takmičenja pod okriljem ATP-a.

Ali je sada došlo do promene odluke. Treći teniser sveta je sada samo uslovno kažnjen kada je reč o učešću na turnirima. Ali novčana kazna je ostala. To je odlučeno pošto je viši potpredsednik ATP-a zadužen za pravila i takmičenje, Miro Bratoev ponovo "pročešljao" slučaj Zvereva.

Portal Klix (.ba) je u svom članku ustvrdio da je suspenzija uslovna i da će se osmosedmična suspenzija aktivirati samo u samo u slučaju “ako ponovo pokuša udariti sudiju”. Kad je riječ o novčanoj kazni, ovaj portal tvrdi da će Zverev morati platiti ukupno 96.000 dolara.

Zverev saznao kaznu za divljačko ponašanje, bit će suspendovan samo ako ponovo pokuša udariti sudiju

(...)

ATP je odredio kaznu za Zvereva, te će Nijemac morati platiti ukupno 96.000 dolara, uz dva mjeseca uvjetne suspenzije.

Zverev je kažnjen s 20.000 dolara zbog verbalnog zlostavljanja, 20.000 dolara za nesportsko ponašanje i 31.000 dolara turnirske zarade, a naknadno ga je ATP kaznio za "teško ponašanje" i izrekao dodatnu kaznu od 25.000 dolara.

Mnogi su nezadovoljni kaznom, ne samo finansijskom koja je "kap u moru" za Zvereva, već i uslovnom suspenzijom.

Naime, Zverev će biti suspendovan na dva mjeseca samo u slučaju da do 22. februara iduće godine počini isto djelo, odnosno krene u fizički obračun sa sudijom.

 

Šta su činjenice?

 

Aleksandar Zverev i Marcelo Melo su na teniskom turniru Mexican Open u Acapulcu 23. februara 2022. godine izgubili 2:1 od para Glasspool i Heliovara. Zverev je nakon poraza nekoliko puta reketom udario po stolici na kojoj je sjedio sudija. On je zbog toga izbačen sa turnira. ATP je nakon toga Zvereva kaznio sa 40.000 dolara, a oduzet mu je i novac osvojen na navedenom turniru u ukupnom iznosu od 31.570 dolara, kao i bodovi osvojeni u singl i dubl konkurenciji. Tada je saopšteno da će se uraditi naknadna revizija u skladu sa pravilima ATP toura. 

ATP je 7. marta 2021. godine donio novu odluku o ovom slučaju, koju je objavio na svom sajtu. U odluci se navodi da je Zverev kažnjen dodatno novčanom kaznom od 25.000 dolara i suspenzijom u trajanju od osam sedmica. Jasno, je međutim, navedeno da se ova kazna aktivira samo ako teniser ponovi sličan prekršaj u narednih godinu od dana incidenta.

(…) Kao rezultat toga, Zverevu je izrečena dodatna novčana kazna od 25.000 dolara i suspenzija na period od osam sedmica sa bilo kojeg događaja koji je odobrio ATP. Međutim, novčana kazna i suspenzija se neće primijeniti pod uslovom da tokom uslovnog perioda, koji završava 22. februara 2023. (jedna godina od incidenta), igrač ponovo ne počini prekršaj Kodeksa, koji rezultira novčanom kaznom za:

Nesportsko ponašanje zasnovano na činu kao što je nepoštovanje ili agresivno ponašanje usmjereno prema službenoj osobi, protivniku, gledaocu ili drugoj osobi tokom ili po završetku meča

Verbalno ili fizičko zlostavljanje službenog lica, protivnika, gledaoca ili bilo koje druge osobe na terenu ili na mjestu [ATP događaja]

Ako se ovi uslovi ispune, kazne će biti formalno odbačene nakon završetka uslovnog roka. Ako se ovi uslovi ne ispune, kazne će biti izrečene nakon što se iscrpi bilo koji žalbeni proces.

U saopštenju se navodi da je Zverev imao pravo žalbe na ovu odluku do 11. marta.

Dakle, jasno je da se radi o uslovnim kaznama. Ova je informacija izostavljena u većini analiziranih članaka, čime su čitatelji i čitateljke navedeni na pogrešan zaključak da se njemački teniser neće takmičiti naredna dva mjeseca. U nekim je člancima takva tvrdnja i iznesena.

Većina medija je kao izvor za svoje članke navela agenciju Hina. Međutim, u članku ove agencije navodi se da je riječ o uslovnoj suspenziji.

Tvrdnja koju su iznijeli portali 24 sadam i Vojvodina uživo, da je ATP sada preinačio svoju raniju odluku o osmosedmičoj suspenziji, nije tačna, jer takva odluka ranije nije bila donesena. U člancima ovih portala se netačno tvrdi i da je samo suspenzija uslovna, ali ne i novčana kazna u iznosu od 25.000 dolara. Ova novčana kazna je takođe uslovna. Zverev je neće platiti ako ne napravi novi prekršaj. Stoga su netačne i tvrdnje da će ovaj teniser morati platiti 86.000,  odnosno 96.000 dolara.

Zverev je zbog incidenta do sada izgubio oko 71.000 dolara, i to 40.000 na ime kazni i 31.000 zbog oduzimanja zarade na turniru sa koga je diskvalifikovan.

Netačna je tvrdnja u članku portala Klix da će suspenzija biti aktivirana samo ako Zverev do 22. februara ponovo pokuša udariti sudiju. Kazna će se aktivirati u slučaju bilo kakvog nesportskog ponašanja, psihičkog i fizičkog maltretiranja službenog lica, protivnika, gledaoca ili bilo koje druge osobe na terenu. 

Shodno navedenom, svi članci u kojima je izostavljena informacija da će Zverev biti kažnjen novčano sa 25.000 dolara i osmosedmičnom suspenzijom ako ponovi nesportsko ponašanje tokom naredne godine dobijaju ocjenu manipulisanje činjenicama

Ocjenu dezinformacija dobijaju članci portala 24 sedam i Vojvodina uživo zbog tvrdnji da je sada ATP preinačio svoju raniju odluku o suspenziji, te da je suspenzija sada uslovna, ali ne i novčana kazna u iznosu od 25.000 dolara.

Istu ocjenu dajemo i člancima u kojima je uslovna kazna od 25.000 dolara uračunata u ukupan iznos koji Zverev mora platiti.

Članak portala Klix ocjenu dezinformacija dobija zbog tvrdnje da se suspenzija aktivira samo u slučaju da teniser ponovo pokuša udariti sudiju.
 

Napomena 23.3.2022.

U analazi je prvobitno bilo navedeno da je portal 24 sata tvrdio da je ATP sada preinačio svoju raniju odluku o osmosedmičoj suspenziji,što je naknadno ispravljeno. Riječ je o portalu 24 sedam. 

Napomena

15.3.2022. Članci portala Klix, Bljesak, N1 (Bosna i Hercegovina), Net (.hr),  24 sata, Hayat i Raport su izmijenjeni, oni sadrže tačne informacije pa dobijaju i ocjenu ispravljeno.

16.3.2022. Portal Sport (.ba) je izmijenio članak, on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

18.3.2022. Portal N1 (Hrvatska) je u međuvremenu izmijenio članak, on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

30.3.2022. Portal 24 sedam je u međuvremenu izmijenio članak, on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

26.10.2022. Telegraf TV je ispravio netačne tvrdnje  u članku, pa on dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 14. 03. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 3 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Ne, recept “žene iz Bosne” ne liječi rak

Portalima se već više od sedam godina dijeli recept za pripravak od đumbira...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Pseudonauka
Analiza
Pregled sedmice: Povratak QAnon besmislica i teorije zavjere o 5G mreži

Tokom prethodne sedmice raskrinkali smo brojne “zavjerološke” tvrdnje. Bavi...

Lažna vijest
Povratak teorije zavjere: 5G mreža nije opasna po zdravlje i nije oružje

Besmislene tvrdnje o 5G mreži kao o “oružju” za razbolijevanje i ubijanje l...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me