Raskrinkavanje.ba

ATV i Istinito: Nepouzdani rezultati anonimne ankete o političarima ipak nisu obrisani

Na portalu Istinito objavljena je anonimna anketa javnog mišljenja o političarima, navodno provedena u Banjoj Luci, sa nelogičnim rezultatima. Anketu je potom “popularizirala” Alternativna televizija u članku sa kritičkim osvrtom na pouzdanost rezultata i sa jednom izmišljenom informacijom.

Na portalu Istinito 5.5.2021. godine objavljen je članak opremljen naslovom:

BANJALUČANI ŽELE MLAĐE POLITIČARE
Stanivuković poželjniji od Dodika, SNSD rapidno gubi povjerenje!

U članku se iznose podaci iz navodnog istraživanja koje je “provela jedna beogradska agencija”, bez navoda o kojoj agenciji je riječ. Navedeno je da je u istraživanju ispitano 1.200 građana:

Poslije lokalnih izbora urađeno je nekoliko istraživanja javnog mnjenja, a u većini slučajeva glavni cilj je bilo raspoloženje građana Banjaluke. Naručioci istraživanja bili su i iz vlasti i iz opozicije, iz različitih razloga.

Osim mjerenja podrške političkim opcijama i političarima, oko čega su se uglavnom izjašnjavali stanovnici Banjaluke, na posljednjem istraživanju koje je u posjedu naše redakcije izuzezno zanimljiv je odgovor građana na pitanje da li povjerenje treba dati mlađim liderima.

Čak 72% od ispitanih 1200 građana slaže se da je vrijeme za smjenu generacija, a preko 60% ispitanih povjerenje je dalo nekom od političara koji pripadaju mladoj generaciji.

Članak su prenijeli portali RTV BN, Blic News, Slobodna Bosna, Banja Luka 24 i Info media Balkan.

Kao najzanimljiviji dijelovi ovog istraživanja, objavljeni su odgovori na pitanje “Za koga biste glasali da su danas izbori?”:

Za koga biste glasali da su danas izbori?

1. PDP 34%
2. SNSD 26%
3. SDS 11%
4. SPS 11%
5. DNS 5.5%
6. US 3.5%
7. DEMOS 3%
9. BLZ 2%
8. SP 1.5%
9. Ostali 8.5%

Ukupan zbir ovih rezultata je 106%. No, nelogičnosti u zbirnim postocima javljaju se i kod pitanja “Kako biste ocijenili rad sledećih političara?” Ukupan zbir odgovora kod Nenada Stevandića iznosi 105%, a kod Petra Đokića i Vlade Đajića po 90%. 

Kako biste ocijenili rad sledećih političara?

1. Draško Stanivuković: 57% pozitivno, 33% negativno, 10% neutralno.
2. Milorad Dodik: 29% pozitivno, 44 % negativno, 27% neutralno
3. Jelena Trivić: 45% pozitivno, 32% negativno, 23% neutralno
4. Milan Radović: 30% pozitivno, 26% negativno, 44% neutralno
5. Goran Selak 37% pozitivno, 39% negativno, 24% neutralno
6. Nenad Stevandić 15% pozitivno, 63% negativno, 27% neutralno
7. Nenad Nešić 22% pozitivno, 30% negativno, 48% neutralno
8. Željka Cvijanović 20% pozitivno, 56% negativno, 24% neutralno
9. Nedeljko Čubrilović 10% pozitivno, 32% negativno, 58% neutralno
10. Petar Đokić 7% pozitivno, 62% negativno, 21% neutralno
11. Vlado Đajić 11% pozitivno, 57% negativno, 22% neutralno
12. Igor Radojičić 25% pozitivno 32% negativno 43 % neutralno

Ovo je adresirao i sam Nenad Stevandić, predsjednik političke stranke Ujedinjena Srpska, u odgovoru na Twitter profilu Željka Raljića, urednika portala Istinito

Nakon što je na portalu Istinito objavljen članak o navodnom istraživanju, portal Alternativne televizije (ATV) objavio je članak u kojem se tvrdi:

Objavili pa obrisali: Lažna anketa od 106 odsto za PDP

U želji da se prikaže kako PDP ima ogromnu prednost nad SNSD-om portal Istinito.com sproveo je anketu po kojoj PDP ima podršku 34% u odnosu na SNSD koji po toj anketi ima podršku od 26 odsto.

Da anketa nije relevantna potvrđuje i konačni zbir po kojem anketa iznosi 106%.

Navodi se i netačna informacija da je članak portala Istinito obrisan:

Pomenuti portal je anketu objavio, da bi nakon nekog vremena istu zajedno sa tekstom obrisao. Urednik pomenutog portala Željko Raljić, takođe se pohvalio na društvenim mrežama anketom od 106 odsto, ali je i on sve objave nakon nekog vremena obrisao. 

Vjerovatno kada su uvidjeli svoju grešku pokušali su da sakriju tragove, ali im ta namjera nije pošla za rukom pošto su korisnici društvenih mreža uspjeli da sačuvaju njihovu anketu i link na kojoj je ista bila objavljena pa naknadno obrisana.

Članak ATV-a su prenijeli portali Argumenti, Prijedor 24h i TP Times

 

Šta su činjenice?

Kontaktirali smo urednika portala Istinito kako bi nas uputio na izvor “beogradske agencije” koja je navodno radila ovo istraživanje. Urednik Željko Raljić je u odgovoru na naš upit naveo: “Budući da nije namijenjena javnosti i da je nismo dobili u izvornom obliku, nego po saznanju od izvora, otud i ne navodimo naziv agencije, niti stranku. Takođe, nismo ulazili u brojčane odnose i procente podrške koji su, očito, ‘zaokruživani’.”

Kada je u pitanju relevantnost podataka, dodao je da su oni “upoređeni sa anketom koja je nedavno rađena za potrebe jedne opozicione partije u Republici Srpskoj i Banjaluci, rađena sa većim brojem ispitanika, a koja će uskoro biti javno dostupna i koju ćemo objaviti”, ponovo bez preciznog odgovora o kakvom se ispitivanju radi. 

Kao što je Raskrinkavanje već pisalo u analizi “Lokalni izbori 2020: Igranje anonimnim anketama”, Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) je u “Priručniku o praćenju medija za izborne promatračke misije”, u poglavlju “Dodatak: Zbornik standarda i načela o slobodi istraživanja tijekom izbora”, navela preporuke Vijeća Evrope u vezi sa medijskim izvještavanjem o izbornim anketama. 

Ističe se da mediji trebaju pružiti dovoljno informacija kako bi javnost sama mogla da donese sud o anketi. Navodi se potreba da se identifikuje naručilac ankete i metodologija koja se koristila, te da se precizira u kojem periodu je rađena anketa i na kojem uzorku.

8. Ankete javnoga mišljenja

Regulatorni ili samoregulatorni okviri trebaju osigurati da će mediji, kada objavljuju rezultate anketa javnoga mišljenja javnosti pružiti dovoljno informacija kako bi sami prosudili o vrijednosti ankete. Takve informacije mogle bi posebno imenovati političku stranku ili drugu organizaciju ili osobu koja je naručila i platila anketu; 

- identificirati organizaciju koja provodi anketu i primijenjenu metodologiju;

- ukazati na uzorak i marginu pogreške ankete;

- ukazati na datum i/ili razdoblje kada je anketa provedena.

O svim drugim pitanjima glede načina na koji mediji predstavljaju rezultate anketa javnoga mišljenja trebaju odlučiti sami mediji. Svako ograničenje koje nametnu države članice kojim se zabranjuje objavljivanje/širenje anketa javnoga mišljenja (o tomu za koga će glasovati) na dan glasovanja ili određeni broj dana prije izbora treba biti sukladan članku 10. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, kako je to protumačio Europski sud za ljudska prava. Slično tomu, kada se radi o anketama neposredno nakon glasovanja, države članice mogu razmotriti zabranu medijskog izvještavanja o rezultatima tih anketa dok se ne zatvore sva glasačka mjesta u zemlji.

Na osnovu ovoga, statistička vrijednost rezultata ankete ili istraživanja objavljenog na portalu Istinito je upitna, jer se ne navode ni osnovni podaci o metodologiji, a greške u postocima koje su vidne prilikom sabiranja su prevelike da bi se objasnile “zaokruživanjem”.

Pretražili smo Facebook i web stranice političkih stranaka iz Republike Srpske (SNSD, SNS, Ujedinjena Srpska i PDP), ali nismo našli nikakve podatke koji bi se mogli podudarati sa ovim “istraživanjem”. 

Iako mediji imaju pravo objaviti ovakvu anketu, dobra praksa nalaže da se izvor i tačnost onoga što se objavljuje provjere, čak i kada je izvor anoniman.

Zbog netačne tvrdnje da je sa portala Istinito uklonjena anketa, članak portala ATV dobija ocjenu lažna vijest, dok članci drugih portala u kojima se ova tvrdnja ponavlja dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Napomena

21.5.2021: Portal TP Times objavio je ispravke u članku zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 05.05.2021

Alternativna televizija: Objavili pa obrisali: Lažna anketa od 106 odsto za PDP

U želji da se prikaže kako PDP ima ogromnu prednost nad SNSD-om portal Istinito.com sproveo je anketu po kojoj PDP ima podršku 34% u odnosu na SNSD ko...

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 05.05.2021

Prijedor24h: Objavili pa obrisali: Lažna anketa od 106 odsto za PDP

U želji da se prikaže kako PDP ima ogromnu prednost nad SNSD-om portal Istinito.com sproveo je anketu po kojoj PDP ima podršku 34% u odnosu na SNSD ko...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.05.2021

Argumenti: Objavili pa obrisali: Lažna anketa od 106 odsto za PDP

U želji da se prikaže kako PDP ima ogromnu prednost nad SNSD-om, portal Istinito.com sproveo je anketu po kojoj PDP ima podršku 34% u odnosu na SNSD k...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.05.2021

TP Times: LAŽNA ANKETA PDP-a OD 106 %: OBJAVILI PA OBRISALI

U želji da se prikaže kako PDP ima ogromnu prednost nad SNSD-om portal Istinito.com sproveo je anketu po kojoj PDP ima podršku 34% u odnosu na SNSD ko...

  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Ispravljeno