“Avaz” zabranio uvoz starih automobila u BiH

I regularna vijest zna postati dezinformacija ukoliko urednička intervencija izmijeni osnovnu poruku, kao što je slučaj sa ovim člankom. Ne, uvoz “starih automobila” nije zabranjen. U pitanju su novi zakoni koji propisuju više ekološke standarde motora.

Ocijenjeni članci
Avaz Dezinformacija; Klikbejt; Crna Hronika BIH Dezinformacija; Klikbejt; Radio Kakanj Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; ZOS Radio Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Glas Krajine Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Glas media Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Klik Jajce Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Blic News Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Euskola Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Zanimljivosti.website Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; 072 Info Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Srednja Bosna Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Cazin net Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Banjaluka 24h Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Mostarski Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; USK Info Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Prve Novine Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Radio Donji Vakuf Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Novum Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Hrkljuš Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Cazin.ba Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt;

“Raskrinkavanje” je u analizi “Sve (ne)će biti skuplje” pisalo o medijskim manipulacijama vezanim za nova pravila za uvoz polovnih automobila u BiH. Od članka “Nezavisnih“ koji govori o novim pravilima, nekoliko anonimnih portala napravilo je tada klikbejt verzije istog.

Ovaj put, portal “Dnevni avaz” bavio se istom temom u članku objavljenom 16. marta pod naslovom:

Od 1. maja zabranjen uvoz starih automobila

Tema članka su nove zakonske regulative za uvoz polovnih automobila u Bosnu i Hercegovinu, i u velikoj mjeri sadržaj čanka se razlikuje od tvrdnje iz naslova.

„Od 1. maja, u Bosnu i Hercegovinu neće se moći uvoziti vozila iz Evropske unije koja ne ispunjavaju Euro 5 standarde, odlučilo je Ministarstvo prometa i komunikacija BiH. Identična odluka donesena je i prije tri godine, a odnosila se na zabranu uvoza automobila standarda ispod Euro 4.“

Dakle, u članku se jasno navode minimalni standardi koje mora ispunjavati automobil koji se uvozi u BiH. Drugim riječima, po novim pravilima će biti moguće u BiH uvesti automobile samo sa „Euro 5“ ili novijim standardom zagađivanja. S obzirom na to da su se motori sa Euro 5 standardom počeli proizvoditi 2009. godine, moguće će biti dakle uvesti vozilo staro 10 godina.

Samim tim, tvrdnja iz naslova “Avazovog” članka koja govori da je “od 1. maja zabranjen uvoz starih automobila”, nije tačna. Redakcija "Raskrinkavanja" kontaktirala je "Avaz" sa upitom, međutim do objavljivanja ove analize nismo dobiti odgovor. 

S obzirom na to da je naslov u surpotnosti sa sadržajem članka, ocjenjujemo ga kao klikbejt. Obzirom da nije tačna tvrdnja navedena u naslovu, članak ocjenjujemo i kao dezinformaciju.

Od “Avaza” je članak sa istom uredničkom opremom, odnosno u identičnom obliku, prenesen na desetinama drugih online medija. Svi oni također su dobili ocjene dezinformacija i klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

Analizirano na osnovu sugestije:
OD 1. MAJA ZABRANJEN UVOZ STARIH AUTOMOBILA
Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 19. 03. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Empire State Building jučer nije bio osvijetljen bojama zastave BiH

Brojni portali prenijeli su tweet Denisa Zvizdića, netačno ustvrdivši da je...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Demantirano
Analiza
10 najčitanijih: Dezinformacije o COVID-19

Početkom ove godine, klikbejt mediji su izmišljali lokalne slučajeve zaraze...

Analiza
Šest tipova prevara na Facebooku: Kako ih prepoznati i zaštititi sebe i druge

Lažne nagradne igre i lažne Facebook stranice mogu služiti prikupljanju laj...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me