Bajrović o HDZ-u, a portali o "Hrvatima"

Pojedini portali u naslovima svojih članaka potpredsjedniku Američko-evropske alijanse Reufu Bajroviću pripisali su riječi koje on nije izgovorio.

Foto: Warriorxenonc, Wikimedia Commons

Čitatelji/ke su nam prijavili/e članak portala Dnevnik, objavljen 7. maja 2022. godine, koji govori o gostovanju potpredsjednika Američko-evropske alijanse Reufa Bajrovića na televiziji Hayat. Članak je naslovljen:

Bajrović: Hrvatima smo uzeli sve, moramo dogovoriti kako im uzeti Dom naroda. Čović će pobjeći iz zemlje

Članak u kom se navodi nekoliko Bajrovićevih izjava o različitim temama u velikom dijelu preuzet je s portala Hayat, što portal Dnevnik i navodi. Pojedini dijelovi ovog nepotpisanog članka su, ipak, autorski rad novinara/ke portala Dnevnik. 

Naime, osim navoda koji su u naslovu ovog portala propisani Bajroviću, u članku ovog portala on se naziva i “bošnjačkim radikalom” te se navodi da je govorio o “halal Hrvatima”. 

Bošnjački radikal Reuf Bajrović govorio je za Hayat o aktualnim temama. Vrijeđao je predsjednika RH, hvalio se kako su "probosanske snage" uzele sve poluge političke moći te da je ključno da ubace što više halal Hrvata u Dom naroda.

Portali Poskok i Herceg Bosna takođe su 7. maja objavili članke istog naslova.

Šta su činjenice?

Potpredsjednik Američko-evropske alijanse, neprofitne organizacije koja “obrazuje i mobiliše Amerikance/ke da se zalažu za trajno partnerstvo između SAD i Evrope”, Reuf Bajrović gostovao je u emisiji “Sedam plus” na televiziji Hayat 6. maja 2022. godine. Snimak kompletne emisije objavljen je istoga dana na YouTube kanalu Hayat Media BiH. Članak na portalu Hayat, koji je prenio i dopunio Dnevnik, također je objavljen istog dana pod naslovom “Bajrović za Hayat otkriva ko će naslijediti Čovića koji će završiti u bjekstvu: BiH se nalazi pod agresijom”.

Bajrović je razgovarao sa novinarkom u emisiji o različitim temama, među kojima je bila i mogućnost stvaranja trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini. Bajrović je o ovoj temi govorio opširno, ali riječi koje su mu pripisane u naslovima pomenutih portala nije izgovorio. Navodi iz naslova portala Dnevnik ne navode se u ovim člancima niti u originalnom članku portala Hayat. 

Naime, na pitanje novinarke kakvo je njegovo mišljenje o “uspostavljanju trećeg entiteta”, Bajrović na 11:54 minutu snimka, između ostalog, govori:

To nije predizborni trik, to je ono što je cilj hrvatske politike trenutno, dakle Čovića i Milanovića, i oni će pokušati da nađu prostor da tako nešto urade. Trenutno nema toga zato što, i to treba ponoviti, probosanske snage u zadnjih nekoliko godina su uspjele da niz iskoraka naprave u smislu kontrole nad institucijama koje su od ključne važnosti. Predsjedništvo koje je 2018. godine odbranjeno tako što su pobjedili Komšić i Džaferović od apsolutno najvažnijeg, to je najvažniji prioritet zato što, ako imate 2:1 u Predsjedništvu, Bosna i Hercegovina i njen suverenitet je neosporan. Imate kontrolu nad Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, ministar je iz DF-a, koji je odličan ministar.
(...)
Imate Ministarstvo sigurnosti koje kontrolišu probosanske snage, CIK je prvi put profesionaliziran, imate VSTV koji više nije pod kontrolom Dodika i Čovića, a koji je bio pod kontrolom zahvaljujući onome što je radila Evropska unija u tom takozvanom strukturiranom dijalogu od 2011. godine pa naovamo. Naprosto, svi mehanizmi prisile, svi mehanizmi zaštite državnog integriteta i teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine su prvi puta pod kontrolom probosanskih snaga. Prema tome, bilo šta što Čović i Milanović namjeravaju će završiti onako kako je završilo Jelavićevo djelovanje, Čović će vjerovatno završiti u bjekstvu u Hrvatskoj, a Plenković će vjerovatno nekoga kao što je Kordić.
(...)
Prema tome, u tom slučaju su stvari za Bosnu i Hercegovinu značajno bolje zato što će taj sukob unutar HDZ-a proizvesti jednu mogućnost za probosanske snage da se konačno tiranija manjine o kojoj ja pričam godinama, dakle tiranija HDZ-a koji je manjinska stranka u Bosni i Hercegovini koji ima manje od 3% registrovanih, glasova registrovanih birača i koji ima mogućnost da cijelu zemlju drži taocem, tu tiraniju treba konačno da maknemo sa dnevnog reda.

Bajrović, dakle, nije rekao “Hrvatima smo uzeli sve”, kako se navodi u naslovu Dnevnika. Naveo je da probosanske snage kontrolišu institucije koje su od ključne važnosti i koje više nisu pod kontrolom Čovića i Dodika te govorio o mogućnosti da se “tiranija HDZ-a makne sa dnevnog reda”. U zaključku, Bajrović nije govorio o Hrvatima/cama kao o narodu, već o političkom subjektu Hrvatska demokratska zajednica BiH. Sadržaj ovog dijela izjave je i u članku portala Dnevnik tačno prepričan, gdje se navodi iz naslova uopšte ne pominju.

Na konstataciju novinarke o tome da bi za uspostavljanje trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini bila neophodna i institucionalna podrška u državnom Parlamentu, Bajrović okvirno na 16:16 minutu navodi:

Dakle, toga se sigurno ne treba bojati. Ono čega se treba bojati jeste mogućnost da Čović zadrži šest Hrvata nakon ovih izbora, dakle da ima 12 od 17 Hrvata u Domu naroda nakon ovih izbora, u federalnom Domu naroda. Zato ja pozivam sve ljude koji se bave politikom koji su u strankama koje imaju značajan broj glasova, da se dogovore oko toga koji će Hrvati biti na kantonalnim listama, pogotovo u kantonima kao što su Zeničko-dobojski, kao što je SBK, kao što je Livanjski kanton jako bitan gdje bi trebalo da probosanske snage imaju po jednog Hrvata da onda uz Hrvate iz Kantona Sarajevo, Goražda i USK imamo mogućnost da se Čovića konačno i HDZ-a riješimo nakon osam godina ove tiranije manjine nad demokratskom većinom. 

Kako se iz navedenog citata može vidjeti, Bajrović nije rekao ni da se mora dogovoriti kako Hrvatima/cama “uzeti Dom naroda”, što Dnevnik također tvrdi u naslovu. I u ovom je slučaju govorio o mogućnosti da HDZ i njen predsjednik Dragan Čović, a ne Hrvati/ce, ostanu bez određenog broja predstavnika/ca u Domu naroda tako što bi na te pozicije bili izabrani kandidati/kinje “probosanskih snaga”.

Dnevnik i ostali navedeni portali tako su svoju interpretaciju Bajrovićeve izjave predstavili kao navode koje je sam izgovorio, što nije slučaj. Bajrović je u svojim izjavama govorio o jednom političkom subjektu, HDZ-u BiH, kojeg su pomenuti mediji u naslovima izjednačili sa jednim od konstitutivnih naroda.

Shodno činjenicama, naslove pomenutih članaka ocjenjujemo kao klikbejt

Napomena:

13.5.2022: Navod da je Reuf Bajrović kopredsjedavajući Američko-evropske alijanse, koji je stajao u prethodnoj verziji teksta, ispravljen je. Bajrović je potpredsjednik ove alijanse.

13.5.2022: Portal Dnevnik ispravio je netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

18.5.2022: Portal Poskok ispravio je netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 12. 05. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Antivakcinaške izmišljotine o robotima iz vakcina koji sklapaju nanotehnologiju

Na društvenim mrežama su viralne tvrdnje australijskog doktora da roboti iz...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Aspirin Plus C ne sadrži grafen

Na društvenim mrežama šire se tvrdnje da Aspirin Plus C sadrži grafen. U pi...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Viralni rendgenski snimak ne prikazuje povrede saudijskog fudbalera

Mnogi mediji iz regiona objavili su sliku rendgenskog snimka lobanje, uz tv...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me