Raskrinkavanje.ba

Bajrović o HDZ-u, a portali o "Hrvatima"

Pojedini portali u naslovima svojih članaka potpredsjedniku Američko-evropske alijanse Reufu Bajroviću pripisali su riječi koje on nije izgovorio.

Foto: Warriorxenonc, Wikimedia Commons

Čitatelji/ke su nam prijavili/e članak portala Dnevnik, objavljen 7. maja 2022. godine, koji govori o gostovanju potpredsjednika Američko-evropske alijanse Reufa Bajrovića na televiziji Hayat. Članak je naslovljen:

Bajrović: Hrvatima smo uzeli sve, moramo dogovoriti kako im uzeti Dom naroda. Čović će pobjeći iz zemlje

Članak u kom se navodi nekoliko Bajrovićevih izjava o različitim temama u velikom dijelu preuzet je s portala Hayat, što portal Dnevnik i navodi. Pojedini dijelovi ovog nepotpisanog članka su, ipak, autorski rad novinara/ke portala Dnevnik. 

Naime, osim navoda koji su u naslovu ovog portala propisani Bajroviću, u članku ovog portala on se naziva i “bošnjačkim radikalom” te se navodi da je govorio o “halal Hrvatima”. 

Bošnjački radikal Reuf Bajrović govorio je za Hayat o aktualnim temama. Vrijeđao je predsjednika RH, hvalio se kako su "probosanske snage" uzele sve poluge političke moći te da je ključno da ubace što više halal Hrvata u Dom naroda.

Portali Poskok i Herceg Bosna takođe su 7. maja objavili članke istog naslova.

Šta su činjenice?

Potpredsjednik Američko-evropske alijanse, neprofitne organizacije koja “obrazuje i mobiliše Amerikance/ke da se zalažu za trajno partnerstvo između SAD i Evrope”, Reuf Bajrović gostovao je u emisiji “Sedam plus” na televiziji Hayat 6. maja 2022. godine. Snimak kompletne emisije objavljen je istoga dana na YouTube kanalu Hayat Media BiH. Članak na portalu Hayat, koji je prenio i dopunio Dnevnik, također je objavljen istog dana pod naslovom “Bajrović za Hayat otkriva ko će naslijediti Čovića koji će završiti u bjekstvu: BiH se nalazi pod agresijom”.

Bajrović je razgovarao sa novinarkom u emisiji o različitim temama, među kojima je bila i mogućnost stvaranja trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini. Bajrović je o ovoj temi govorio opširno, ali riječi koje su mu pripisane u naslovima pomenutih portala nije izgovorio. Navodi iz naslova portala Dnevnik ne navode se u ovim člancima niti u originalnom članku portala Hayat. 

Naime, na pitanje novinarke kakvo je njegovo mišljenje o “uspostavljanju trećeg entiteta”, Bajrović na 11:54 minutu snimka, između ostalog, govori:

To nije predizborni trik, to je ono što je cilj hrvatske politike trenutno, dakle Čovića i Milanovića, i oni će pokušati da nađu prostor da tako nešto urade. Trenutno nema toga zato što, i to treba ponoviti, probosanske snage u zadnjih nekoliko godina su uspjele da niz iskoraka naprave u smislu kontrole nad institucijama koje su od ključne važnosti. Predsjedništvo koje je 2018. godine odbranjeno tako što su pobjedili Komšić i Džaferović od apsolutno najvažnijeg, to je najvažniji prioritet zato što, ako imate 2:1 u Predsjedništvu, Bosna i Hercegovina i njen suverenitet je neosporan. Imate kontrolu nad Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, ministar je iz DF-a, koji je odličan ministar.
(...)
Imate Ministarstvo sigurnosti koje kontrolišu probosanske snage, CIK je prvi put profesionaliziran, imate VSTV koji više nije pod kontrolom Dodika i Čovića, a koji je bio pod kontrolom zahvaljujući onome što je radila Evropska unija u tom takozvanom strukturiranom dijalogu od 2011. godine pa naovamo. Naprosto, svi mehanizmi prisile, svi mehanizmi zaštite državnog integriteta i teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine su prvi puta pod kontrolom probosanskih snaga. Prema tome, bilo šta što Čović i Milanović namjeravaju će završiti onako kako je završilo Jelavićevo djelovanje, Čović će vjerovatno završiti u bjekstvu u Hrvatskoj, a Plenković će vjerovatno nekoga kao što je Kordić.
(...)
Prema tome, u tom slučaju su stvari za Bosnu i Hercegovinu značajno bolje zato što će taj sukob unutar HDZ-a proizvesti jednu mogućnost za probosanske snage da se konačno tiranija manjine o kojoj ja pričam godinama, dakle tiranija HDZ-a koji je manjinska stranka u Bosni i Hercegovini koji ima manje od 3% registrovanih, glasova registrovanih birača i koji ima mogućnost da cijelu zemlju drži taocem, tu tiraniju treba konačno da maknemo sa dnevnog reda.

Bajrović, dakle, nije rekao “Hrvatima smo uzeli sve”, kako se navodi u naslovu Dnevnika. Naveo je da probosanske snage kontrolišu institucije koje su od ključne važnosti i koje više nisu pod kontrolom Čovića i Dodika te govorio o mogućnosti da se “tiranija HDZ-a makne sa dnevnog reda”. U zaključku, Bajrović nije govorio o Hrvatima/cama kao o narodu, već o političkom subjektu Hrvatska demokratska zajednica BiH. Sadržaj ovog dijela izjave je i u članku portala Dnevnik tačno prepričan, gdje se navodi iz naslova uopšte ne pominju.

Na konstataciju novinarke o tome da bi za uspostavljanje trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini bila neophodna i institucionalna podrška u državnom Parlamentu, Bajrović okvirno na 16:16 minutu navodi:

Dakle, toga se sigurno ne treba bojati. Ono čega se treba bojati jeste mogućnost da Čović zadrži šest Hrvata nakon ovih izbora, dakle da ima 12 od 17 Hrvata u Domu naroda nakon ovih izbora, u federalnom Domu naroda. Zato ja pozivam sve ljude koji se bave politikom koji su u strankama koje imaju značajan broj glasova, da se dogovore oko toga koji će Hrvati biti na kantonalnim listama, pogotovo u kantonima kao što su Zeničko-dobojski, kao što je SBK, kao što je Livanjski kanton jako bitan gdje bi trebalo da probosanske snage imaju po jednog Hrvata da onda uz Hrvate iz Kantona Sarajevo, Goražda i USK imamo mogućnost da se Čovića konačno i HDZ-a riješimo nakon osam godina ove tiranije manjine nad demokratskom većinom. 

Kako se iz navedenog citata može vidjeti, Bajrović nije rekao ni da se mora dogovoriti kako Hrvatima/cama “uzeti Dom naroda”, što Dnevnik također tvrdi u naslovu. I u ovom je slučaju govorio o mogućnosti da HDZ i njen predsjednik Dragan Čović, a ne Hrvati/ce, ostanu bez određenog broja predstavnika/ca u Domu naroda tako što bi na te pozicije bili izabrani kandidati/kinje “probosanskih snaga”.

Dnevnik i ostali navedeni portali tako su svoju interpretaciju Bajrovićeve izjave predstavili kao navode koje je sam izgovorio, što nije slučaj. Bajrović je u svojim izjavama govorio o jednom političkom subjektu, HDZ-u BiH, kojeg su pomenuti mediji u naslovima izjednačili sa jednim od konstitutivnih naroda.

Shodno činjenicama, naslove pomenutih članaka ocjenjujemo kao klikbejt

Napomena:

13.5.2022: Navod da je Reuf Bajrović kopredsjedavajući Američko-evropske alijanse, koji je stajao u prethodnoj verziji teksta, ispravljen je. Bajrović je potpredsjednik ove alijanse.

13.5.2022: Portal Dnevnik ispravio je netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

18.5.2022: Portal Poskok ispravio je netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke