Raskrinkavanje.ba

BH Pošta ne prodaje izgubljene pakete

Nakon online prevare o prodaji izgubljenog prtljaga sa sarajevskog aerodroma, na Facebooku se u novembru pojavio i lažni oglas na stranici koja zloupotrebljava vizuelni identitet preduzeća BH Pošta, u kojem se korisnicima/ama nude “nepotraženi i izgubljeni paketi” po cijeni od jednog eura.

Foto: Freepik

Na Facebook stranici pod nazivom BH POŠTA 29. novembra 2023. pojavila se objava u kojoj stoji sljedeće:

✅Nagomilali smo dosta nepotraženih i izgubljenih paketa u našim skladištima, pa smo odlučili prodati one koji su kod nas više od 6 mjeseci! 🔥 ✅Cijena po kutiji - 1€ ❗️ ✅Broj paketa je ograničen! Za naručivanje kliknite na dugme u oglasu 👇🏻

 

Fake pošta

Odmah nakon ove, podijeljena je još jedna objava o “prodaji izgubljenih paketa”. Obje su objave u međuvremenu izbrisane s Facebooka, ali 5. decembra na istoj se stranici pojavio novi oglas za prodaju “izgubljenih paketa”.

Odabirom opcije Shop now (Kupi sad) u ovim objavama otvara se stranica koja koristi logo i boje Javnog preduzeća BH Pošta. Na toj web stranici prvo se nudi popunjavanje kratke ankete od tri pitanja u kojoj se od korisnika/ca traže odgovori da li žive u Bosni u Hercegovini, da li su ikada ranije kupili izgubljeni paket od BH Pošte te da li imaju više od 18 godina.

Nakon popunjene ankete, bez obzira na odabrane odgovore, od korisnika/ca se traži da odaberu jednu od “poklon-kutija”, a zatim i da popune formular s ličnim podacima te izvrše plaćanje u visini od jednog eura kako bi platili “osvojeni paket”.


Na dnu stranice, ispod ovog formulara, sitnim svijetlosivim slovima na engleskom jeziku napisano je sljedeće:

*Koristeći probni period, pretplatit ćete se na uslugu literalbuilder.com na dva dana po cijeni navedenoj u promociji. Nakon dva dana, ako ne otkažete svoj nalog, bit će vam naplaćena cijena premium naloga koji će koštati 49,99 eura svakih 30 dana. Sve ove informacije i uslove pretplate možete pronaći u Odredbama i uslovima korištenja. 

 

Šta su činjenice?

Facebook stranica BH POŠTA koristi vizuelni identitet Javnog preduzeća BH Pošta, ali radi se o stranici koja ima samo 68 pratitelja/ki i nije povezana sa zvaničnom Facebook stranicom JP BH Pošta, koja ima preko 26 hiljada pratitelja/ki i aktivna je od 2013. godine. U sekciji “Transparentnost stranice” navodi se da je stranica BH POŠTA napravljena 7. septembra 2022. godine, ali na stranici ima svega nekoliko objava, a najstarija dostupna objava je od 30. novembra. 

U komentarima ispod objava iznose se brojne izjave zahvalnosti te navodne potvrde o primitku paketa na našem jeziku. Ove komentare uglavnom ostavljaju korisnici/e Facebooka sa stranim imenima, što dodatno ukazuje na to da se radi o prevari. Na slikama ispod mogu se vidjeti primjeri tih komentara iz jedne od izbrisanih (Slika 1), kao i komentari iz objave koja je i dalje aktivna na ovoj društvenoj mreži (Slika 2).

 

Nakon što su zaprimili upite građana/ki o navodnim oglasima za prodaju “nepotraženih i izgubljenih paketa” koji su se na Facebooku pojavili 29. novembra, dan kasnije, odnosno 30. novembra, reagovalo je i Javno preduzeće BH Pošta. Iz ovog su preduzeća upozorili da se radi o lažnoj Facebook stranici te dodali da je riječ o zloupotrebi i da JP BH POŠTA d.o.o. Sarajevo ni na koji način ne stoji iza navedenog profila”.

Raskrinkavanje je u novembru analiziralo i lažne oglase na Facebook stranici koja je zloupotrijebila vizualni identitet Međunarodnog aerodroma Sarajevo, a u kojima se na identičan način i uz identične korake korisnicima/ama Facebooka nudila kupovina navodno izgubljenog prtljaga po cijeni od jednog eura.

Naime, u slučaju lažne stranice sarajevskog aerodroma korisnike/ce se navodilo na kupovinu nepostojećeg “izgubljenog prtljaga” kako bi zapravo pristali/e na plaćanje pretplate za korištenje online aplikacije Monitor Builder, dok se u slučaju lažne stranice BH POŠTA radi o plaćanju pretplate za stranicu pod imenom Literal Builder

Iako se nazivi domena ovih web stranica razlikuju, njihov izgled i sadržaj su u potpunosti isti, što ukazuje na to da se radi o istoj aplikaciji. Kako se navodi na stranicama, riječ je o aplikaciji za “lako kreiranje malih i srednjih web stranica, odredišnih stranica, online biografija i portfolia, promotivnih stranica za aplikacije, događaje, usluge i proizvode”. Na stranicama stoji i da probni period korištenja aplikacije košta tri eura za dva dana, dok mjesečna pretplata iznosi 49,99 eura.

S obzirom na navedeno, a kako smo pisali i u prethodnoj analizi, oni koji uplate jedan euro s namjerom da kupe izgubljeni paket i/ili prtljag, kako im je obećano na spomenutim lažnim Facebook stranicama, ove pakete neće dobiti, ali će na ovim stranicama ostaviti svoje lične podatke te se pretplatiti na uslugu koja mjesečno košta nepunih 50 eura, odnosno oko 100 konvertibilnih maraka.

Shodno tome, objavu na Facebook stranici BH POŠTA u kojoj se “oglašava” prodaja “izgubljenih paketa” po cijeni od jednog eura ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 12.05.2023

Facebook profili i stranice: Facebook profili i stranice: Hitno čistimo naše skladište izgubljenih paketa koji su s nama već duže od 6 mjeseci!

Odobreno od strane Facebooka. Hitno čistimo naše skladište izgubljenih paketa koji su s nama već duže od 6 mjeseci!

  • Lažna vijest