Raskrinkavanje.ba

Online prevara: Sarajevski aerodrom ne prodaje izgubljeni prtljag

Na Facebook stranici koja zloupotrebljava logo sarajevskog aerodroma u više su navrata dijeljene objave u kojima se oglašava prodaja izgubljenog prtljaga na aerodromu. Riječ je o prevari koja može uzrokovati krađu ličnih podataka i neželjene finansijske troškove.

Foto: svstudioart, freepik

Na Facebook stranici naziva Sarajevo Airport 13. novembra 2023. godine objavljen je oglas u kome se navodi:

Zbog činjenice da je naše skladište na aerodromu prenaseljeno, primorani smo prodati izgubljenu prtljagu koju imamo više od 6 mjeseci!
Cijena je 1 eura po koferu ❗️
Dostava u cijeloj zemlji 🔥
Količina je ograničena! Za naručivanje kliknite na dugme u oglasu 👇🏻

 

Na istoj Facebook stranici 13. novembra postavljene su još tri objave u kojima se oglašava prodaja izgubljenog prtljaga (1, 2, 3). U svim ovim objavama opcija “kupi sada” nekim korisnicima/ama Facebooka otvara stranicu koja oponaša izgled stranice Međunarodnog aerodroma Sarajevo (arhiva). 

 

Na ovoj se stranici od korisnika/ca prvo traži da popune anketu koja se sastoji od nekoliko pitanja. U sljedećem koraku treba da izaberu jedan od ponuđenih paketa te da na kraju popune formular sa ličnim podacima kako bi “kupovina” bila realizovana.

 

 

Na dnu formulara u kojem se traže lični podaci i gdje se vrši uplata u iznosu od jednog eura za “izgubljeni prtljag” sitnim sivim slovima na engleskom jeziku napisano je sljedeće:

 "Koristeći probni period, pretplatit ćete se na uslugu monitorbuilder.com na dva dana po cijeni navedenoj u ovoj promociji, a nakon dva dana, ako ne otkažete svoj nalog, bit će vam naplaćen premium račun po cijeni od 49,99 eura svakih 30 dana. 
 

 

Šta su činjenice?

 

Brojni detalji na Facebook stranici Sarajevo Airport ukazuju na to da nije riječ o zvaničnoj stranici sarajevskog aerodroma.

Stranicu prati blizu 5.000 korisnika/ca Facebooka, no najstarija dostupna objava je od 13. novembra. Riječ je o objavi u kojoj se oglašava prodaja izgubljenog prtljaga. Objave u kojima se oglašava prodaja izgubljenog prtljaga su i jedine javno dostupne.

Stranica je kreirana 2017. godine i u više je navrata mijenjala ime. Prvobitno se zvala New.Movies, a ime je posljednji put promijenila 13. novembra u Sarajevo Airport. 
 

 

Stranicom upravlja jedna osoba – na Filipinima.

Komentari na objave u kojima se oglašava prodaja izgubljenog prtljaga takođe ukazuju na to da je riječ o lažnim oglasima. Većinu komentara na našem jeziku napisali su vlasnici profila sa stranim imenima. Ovi profili uglavnom su napravljeni u oktobru ove godine.

Prava Facebook stranica sarajevskog aerodroma zove se Sarajevo International Airport i prati je 16.000 korisnika/ca. Kreirana je 2012. godine i njom upravlja nekoliko osoba iz Bosne i Hercegovine. Na stranici se redovno objavljuje sadržaj koji ima veze sa aktivnostima aerodroma. 

Na ovoj je stranici 14. novembra objavljen screenshot jednog oglasa za prodaju izgubljenog prtljaga uz upozorenje da je riječ o lažnom oglasu i lažnoj stranici.

 

❗❗❗OPREZ - LAŽNI OGLAS ❗❗❗

Obavještavamo cijenjene putnike i korisnike naših usluga da se radi o lažnom oglasu koji objavljuje prodaju prtljaga iz Odjela izgubljeno-nađeno. 

Napominjemo da se radi o lažnoj stranici – Sarajevo Airport koja je prijavljena Facebook-u, te Vas molimo za poseban oprez do njenog uklanjanja.

Međunarodni aerodrom Sarajevo koristi samo ovu stranicu za komunikaciju sa svojim korisnicima.

MonitorBuilder je “online aplikacija za jednostavno pravljenje malih/srednjih web stranica, odredišnih stranica, online biografija i portfolia, promotivnih sajtova za aplikacije, događaje, usluge i proizvode”, navodi se na stranici aplikacije. Prema dostupnim recenzijama na internetu, te informacijama na stranicama koje procjenjuju sigurnost web lokacija, riječ je o stranici sa niskim stepenom povjerenja (1, 2).   

Dakle, korisnici/e koji/e nasjednu na online prevaru i pokušaju kupiti izgubljeni prtljag za jedan euro ne samo da neće dobiti kupljeni prtljag već će podijeliti svoje lične podatke kao što su e-mail adresa i lozinka, i pritom se pretplatiti na uslugu koja, prema informacijama na stranici, košta oko 100 KM mjesečno.  

Lažne Facebook stranice i profili služe za različite online prevare, o čemu je Raskrinkavanje u proteklih nekoliko godina u više navrata pisalo (1, 2, 3). S jedne strane, njihova svrha može biti prikupljanje “lajkova”, ali ponekad i krađa ličnih podataka, uključujući i one finansijske. U ranijim analizama detaljno smo objasnili kako prepoznati lažne Facebook stranice, kao i postupak njihove prijave putem kompjutera i mobilnog telefona.

Shodno navedenom, objave na Facebook stranici Sarajevo Airport u kojima se oglašava “prodaja izgubljenog prtljaga” po cijeni od jednog eura po koferu dobijaju ocjenu lažna vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke